Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Reakcija

HT: Hakom svojim priopćenjem radi pritisak na sud

HT upravna zgrada, savska
Arhiva VL
11.11.2010.
u 16:19

Davanje priopćenja kojim se Hrvatski telekom "proglašava krivim" prije donošenja pravomoćne presude sve je samo ne vođenje brige o zakonima koji reguliraju rad tijela s javnim ovlastima.

Ustav Republike Hrvatske  jamči da je svatko nedužan i nitko ga ne može smatrati krivim dok mu se pravomoćnom sudskom presudom ne utvrdi krivnja. Također, Hrvatski telekom ima pravo na zaštitu dostojanstva, ugleda i časti.

 Stoga Hrvatski telekom reagira na priopćenje HAKOM-a od 11. studenog 2010. upućeno svim medijima u Republici Hrvatskoj, koje ocjenjuje neprihvatljivim, diskriminatornim, protuzakonitim i štetnim za ugled Hrvatskog telekoma.

U priopćenju HAKOM objavljuje i komentira nepravomoćnu presudu Prekršajnog suda u Zagrebu kojom je Hrvatskom telekomu i odgovornoj osobi Siniši Đuranoviću za prekršaj određena kazna od 40 tisuća kuna.

Riječ je, ponavljamo, o nepravomoćnoj presudi Prekršajnog suda kojom Hrvatski telekom nije zadovoljan i uložit će žalbu jer smatra da prekršaj koji se stavlja na teret nije počinjen. Ipak, s obzirom na to da je HAKOM odlučio javno komentirati nepravomoćno okončan postupak, napominjemo da je riječ o navodnom prekršaju zbog navodne nedostave jednog dokumenta koji je zapravo dostavljen HAKOM-u prije početka prekršajnog postupka. Ovo navodimo kako bi bilo jasno da u konkretnom slučaju nije riječ o bilo kakvoj "težoj" povredi odredbi zakona, a kamoli o ponašanju kojim Hrvatski telekom usporava liberalizaciju tržišta, kako to HAKOM navodi.

 Međutim, bez obzira na okolnosti konkretnog slučaja, upozoravamo da je HAKOM, pravna osoba s javnim ovlastima, koja regulira tržište elektroničkih komunikacija i ima zadatak prema svim sudionicima odnositi se nediskriminatorno i u skladu sa važećim zakonima.

 Davanje priopćenja kojim se Hrvatski telekom "proglašava krivim" prije donošenja pravomoćne presude sve je samo ne vođenje brige o zakonima koji reguliraju rad tijela s javnim ovlastima.

>> HT kažnjen s 40 tisuća kuna zbog uskraćivanja dokumentacije

 Najšokantniji je dio HAKOM-ova priopćenja kojim se zapravo traži strože kažnjavanje Hrvatskog telekoma u konkretnom slučaju. HAKOM kaže da je kazna "relativno mala u usporedbi s težinom počinjenog prekršaja te u nedovoljnoj mjeri sankcionira ponašanje Hrvatskog telekoma koje usporava liberalizaciju tržišta elektroničkih komunikacija u Republici Hrvatskoj."

Osim što je ova tvrdnja netočna jer navodni prekršaj nema nikakve veze s liberalizacijom tržišta, smatramo da je HAKOM s takvim javnim komentarom nepravomoćne presude pokušao izvršiti pritisak na sud koji će odlučivati povodom žalbe protiv presude. HAKOM takvim postupanjem zadire u samostalnost i neovisnost sudstva, te ne samo da dovodi u pitanje jedno od osnovnih ustavnih načela nego i prekoračuje svoje zakonske ovlasti, navodi se u priopćenju HT-a.

Ključne riječi

Komentara 4

ŠR
što-reći
18:03 11.11.2010.

Ma da!

ŠR
što-reći
18:23 11.11.2010.

pa i sam i priznaju da nisu dali dokument nego tek kad su vidili da je vrag odnio šalu.

SI
Silversurfer
20:35 11.11.2010.

Evo primjera kako se vrsi pritisak na sud. U normalnoj pravnoj drzavi nezavisnost sudova je svetinja i nikome ne pada na pamet javno pametovati sudu kakva kazna treba biti u nekom predmetu koji jos btw traje. Narocito je smijesno kada drzavni sluzbenici se tako ponasaju. Zar ne prolaze ti u HAKOMu neki tecaj ili nesto o temeljnim nacelima podjele vlasti, nezavisnosti sudova itd?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije