Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
međunarodni sajam namještaja

Hrvatski namještaj nagrađen prestižnim nagradama

Darko Špiljarić
Foto: Žarko BašićPIXSELL
24.01.2015.
u 09:45

Hrvatski namještajci se okitili nagradama

Na međunarodnom sajmu namještaja u Kölnu našao se cjelovit spektar međunarodne ponude dizajna interijera.

Ovim sajmom je tradicionalno započela nova godina dizajna i namještaja.

Najpoznatija anegdota u povijesti znanosti je ona o čuvenoj jabuci koja je Isaacu Newtonu pala na glavu i tako ga potakla da postavi opći zakon o gravitaciji kojim su riješene mnoge tajne oko kojih su brojni znanstvenici prije njega "razbijali glavu". Zagrebački dizajner Drako Špiljarić, za razliku od Newtona koji se od kuge sklonio na seosko imanje, od svakodnevnih obveza i gradske vreve se 2014. godine nakratko sklonio u Opatiju. Morska plaža, lijepo vrijeme i sve što ide uz ugodan godišnji odmor su potakli dugogodišnjeg dizajnera da, kako sam kaže “finišira” kuhinju PIA, koja je na ovogodišnjem sajmu namještaja u Kölnu osvojila uglednu nagradu "Interior Innovation Award - BEST OF BEST" koju dodjeljuje German Design Council.

Ukratko: kuhinja je integrirana u ormar u dnevnom boravku. Iza vrata s televizorom skrivaju se svi potrebni elementi i uređaji. „PIA je tehnološki složen proizvod u čiju proizvodnju smo maksimalno uvrstili proizvođače i materijale iz Hrvatske. Cilj je svakako poticaj domaćih tvrtki”, kaže Špiljarić. Inače, brend Dizz Concept pod kojim je PIA “lansirana”, novi je zaštitni znak zagrebačke tvrtke Inkea, čiji je osnivač i voditelj upravo Špiljarić. Zašto Dizz Concept, pitanje je na koje kroz osmijeh Špiljarić odgovara sljedećim riječima: “Dizajn iz Zagreba”.

Sajam – najbrži put do zapadnog tržišta

Hrvatski namještajci odavno znaju da je izlaganje na sajmovima najbolji put do kupaca na Zapadu. Hrvatska je zemlja bogate tradicije prerade drva zbog svojih šuma, pripadnosti europskim gospodarskim tokovima te razvijenog obrtništva. Ako se svemu tomu doda dizajn, onda nije ni čudo što je namještaj iz Hrvatske sve više cijenjen u svijetu. Jedna od uspješnih tvrtki u svijetu proizvodnje namještaja je i tvrtka Prostoria čiji je izvoz lani rastao preko sto posto. Prostoria se na sajmu “imm 2015” u Kölnu okitila s dvije nagrade “Interior Innovation Award 2015“, prestižne nagrade za dizajn koju dodjeljuje Njemačka udruga za dizajn.

Prostoria je lani na nastupe na međunarodnim sajmovima i međunarodni marketing investirala pola milijuna eura. „Prošle godine smo bili na devet sajmova. Uvijek izlažemo samostalno jer je to najbolji način da predstavimo svoje proizvode”, kaže Mirjana Vidaković, direktorica financija u tvrtki “Prostoria”.

Prednosti od članstva u EU-u

“Ulaskom Hrvatske u EU je izvoz dosta lakši, prije svega kada je riječ o logistici i popratnoj papirologiji. Naši proizvodi lakše i brže stižu do kupca u EU-u”, ističe Vidaković. Sajam namještaja u Kölnu je prvi sajam namještaja u godini i on određuje trendove koji će prevladavati idućih mjeseci. To je tradicionalno prepoznala i Ancona Grupa d.o.o čiji direktor Markica Stanušić ističe važnost izlaganja na sajmovima jer je to, kako kaže “najbolji i najbrži put približavanja zapadnom tržištu. Ove godine tom tržištu nudimo i tapecirani namještaj”, kaže Stanušić pokazujući namještaj kojeg su pored ostalog dizajnirali i domaći dizajneri.

“Imamo suradnju s Akademijom likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Mladi dizajneri unose nove detalje, koji su ponekad ekstravagantni i teško ih je ukomponirati u proizvod koji će privući pozornost većeg broja kupaca”, navodi Stanušić i kao i Mirjana Vidaković naglašava određene prednosti članstva Hrvatske u EU-u. “Prije svega se radi o lakšoj isporuci. Kada govorimo o otvaranju tržišta, nismo primijetili značajnije pomake”, kaže direktor Ancone, koji već planira izlaganje na sajmu u Stockholmu.

Poboljšanje konkurentnosti hrvatskog namještaja na svjetskom tržištu dovelo je do snažnog rasta izvoza namještaja 2014. godine. Tu se posebno ističe njemačko tržište na koje je izvezeno robe u vrijednosti od oko 120 milijuna eura. Četiri izlagača na “imm 2015” su dizajnom i kvalitetom dokazali da je hrvatska industrija namještaja novijim konceptom, idejama i kvalitetom postala ozbiljan partner u opremanju domova na Zapadu.

>>Dobar dizajn i kvalitetan proizvod ne moraju imati visoku cijenu

>>Prostoria i Inkea dobitnice su Interior Inovation Awarda 2015.

Komentara 3

BJ
Bjelovar112
11:21 24.01.2015.

ma nemoguce nas ministar profinjena ukusa svejedno kupuje stol iz uvoza

PE
Petrol
12:57 24.01.2015.

Neka direktor Markica Stanušić navede pod kojim uvjetima radnici u Grupi Anconi rade. neka se ovi dobri novinari koji pisu ove clanke informiraju o radnicama u tvornici u djakovu. 1800 kn plata, rade 6 dana tjedno i svaki dan po 12 sati i to jos u nekim halama na hladnom bez grijanja. Bravo gospodjo Stanusic. to nije nagadjanje, nego je to realnost u toj tvornici namjestaja. nazalost nitko nepise o takvim stvarima. a kako znam, zakoni potpuno nesta drugo propisuju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije