Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dokapitalizacija

Hrvatska poštanska banka udvostručila polugodišnju dobit u odnosu na 2014.

26.02.2015., Zagreb - Tomislav Vuic, predsjednik Uprave Hrvatske postanske banke.  Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
14.07.2015.
u 11:20

Banka je izdvojila 77,6 mil. kn rezervacija za gubitke, što je 37,2 posto manje nego u istom razdoblju lani, te ostvarila rekordnu neto dobit od 82,3 mil. kn

Hrvatska poštanska banka ostvarila je rekordnu polugodišnju operativnu dobit od 158,6 i neto dobit od 82,3 milijuna kuna. Dok je operativna dobit rasla dva posto, neto dobit je, zahvaljujući 37,2 posto manjim rezervacijama, udvostručena.

Lani je banka izdvojila za loše kredite više od milijardu kuna i dovršila čišćenje portfelja, no to ju je dovelo do 630,5 milijuna kuna gubitka i smanjilo adekvatnost kapitala na 6,7 posto, zabrinjavajuću razinu ispod zakonske granice.

Prvom je fazom dokapitalizacije sa 252,1 milijun kuna, konverzijom hibrida u temeljni kapital, adekvatnost povećana na 9,6 posto, a polugodišnja ju je dobit podigla na 10,6 posto. Državi, većinskom vlasniku, Europska je komisija uvjetovala odobrenje dokapitalizacije uključivanjem privatnih investitora s udjelom od 30 posto te je nakon toga Hrvatska narodna banka produljila rok za dokapitalizaciju s 30. lipnja na 30. rujna. Da će uložiti u HPB, tada su potvrdili hrvatski mirovinski fondovi, a interes su iskazali i Agrokor i Orbico. Privatni bi ulagači trebali osigurati oko 160 milijuna kuna, od preostalih 298 milijuna kuna minimalnog iznosa dokapitalizacije.

– Banka je ostvarila odličan rezultat u prvom polugodištu 2015., a posebno smo ponosni na nastavak rasta kredita i štednje stanovništva. S novom organizacijom banke nastavljamo povećavati efikasnost poslovanja uz stalno poboljšanje kvalitete usluge – komentirao je Tomislav Vuić, predsjednik uprave HPB-a.

Reorganizacijom je poboljšana učinkovitost poslovanja: omjer troškova i prihoda smanjen je sa 60,1 na 55,8 posto. Za pokrivanje gubitaka od loših kredita izdvojeno je 77,6 milijuna kuna te pokrivenost sada iznosi 62 posto. Zbog smanjenog ukupnog volumena kredita i nižih kamata, kamatni su prihodi pali za 38,2 milijuna kuna (8,8 posto), no bitno su smanjeni i kamatni troškovi, za 33,3 milijuna kuna (17,5 posto). Krediti stanovništvu rasli su 3,8 posto, a štednja 2,5 posto. Ukupni su depoziti pak rasli 1,3 posto, na 14,3 milijarde kuna.

Prihodi od provizija i naknada porasli su šest posto. S aktivom od 17,3 milijarde kuna banka ima tržišni udio od 4,4 posto.

>>Mirovinci, Orbico i Agrokor mogući novi dioničari HPB-a

>>DUUDI: Budućnost HPB-a u rukama privatnih ulagača

Komentara 1

Avatar ivan_horvat
ivan_horvat
13:52 14.07.2015.

to ne ukazuje na bolje poslovanje već na tehnike upravljanja financijskim rezultatom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije