Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dokapitalizacija

Mirovinci, Orbico i Agrokor mogući novi dioničari HPB-a

12.09.2012., Zagreb - Branko Roglic, vlasnik tvrtke Orbico i jos 13 tvrtki u osam drzava te kolekcionar slika.
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
12.06.2015.
u 12:42

Jedan od ulagača navodno je već pristao uložiti trećinu iznosa. Od potrebnih 550 milijuna kuna 30 posto mora biti privatni kapital

Mirovinski fondovi potvrdili su interes za ulazak u Hrvatsku poštansku banku koja se uskoro mora dokapitalizirati. No Državni ured za upravljanje državnom imovinom, kako nam je potvrdio njegov predstojnik Mladen Pejnović, razgovara istodobno i s oko dvadeset domaćih vodećih tvrtki da vidi postoji li i njihov interes u dokapitalizaciji HPB-a.

– S obzirom na značaj Hrvatske poštanske banke za nacionalnu ekonomiju, uspješna dokapitalizacija od iznimnog je značaja. Ako bi model uključivao i privatne ulagače, Agrokor bi bio spreman razmotriti takav prijedlog – odgovorili su iz Agrokora. Navodno su razgovori s tom kompanijom već vođeni, isto kao i s vlasnikom Orbica Brankom Roglićem (na slici), što nam je i sam potvrdio, isto kao i da postoji njegov interes za ulaganje u HPB.

– Moramo obaviti još jedan razgovor i vidjeti isplativost te koliki nam je raspoloživi kapital, s obzirom na to da sam trenutačno u preuzimanju triju distribucijskih tvrtki u Slovačkoj, Mađarskoj i Poljskoj – kaže Roglić. Dodaje kako bi, prema njegovu mišljenju, bilo bolje da se proda cijela banka jer nema potrebe gledati domoljublje, nego da kapital koji banka plasira bude jeftin. U Adrisu su nam rekli da trenutačno nisu fokusirani na bankarski sektor. S jednim od potencijalnih ulagača, domaćih poduzetnika, navodno je već dogovoreno da sudjeluje s trećinom iznosa u dokapitalizaciji. U predstojećoj dokapitalizaciji od potrebnih 550 milijuna kuna privatni kapital trebao bi sudjelovati sa 30 posto, tj. oko 160 milijuna kuna.

>> DUUDI: Budućnost HPB-a u rukama privatnih ulagača

>> Mirovinci: Razmišljamo o ulaganju u HPB i Luku Rijeka

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije