Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 82
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stvarna potrošnja

Hrvatska i Bugarska imaju najlošiji standard u EU

kupovina
Foto: Želko Lukunić/PIXSELL
15.12.2017.
u 06:00

Standard Slovenaca, Čeha ili Slovaka za četvrtinu je veći nego u Hrvatskoj, a u Austriji ili Njemačkoj živi se dva puta bolje

Hrvatska i Bugarska jedine su članice EU gdje je kupovna moć građana za više od 40 posto niža od prosječne kupovne moći EU.

Paritet kupovne moći u Hrvatskoj već se tri godine drži na 59 posto prosjeka EU, Bugarska se digla na 53 posto, dok je Rumunjska pretekla Hrvatsku za dva postotna poena i njezina je kupovna moć na 61 posto prosjeka. U tri godine najveći pomak zabilježen je u Rumunjskoj, Litvi i Estoniji, dok je pad kupovne moći za tri postotna poena evidentiran u Austriji i Belgiji te za 7 postotnih poena u Grčkoj.

Stvarna individualna potrošnja (AIC) pokazuje vrijednost robe i usluga koji su dostupni građanima neke države, neovisno o tome kupuju li ih sami ili ih je osigurala država. Najveća je kupovna moć u Luksemburgu, Njemačkoj i Austriji. Po tom pokazatelju hrvatski građani žive dva puta lošije od Nijemaca ili Austrijanaca, a standard Slovenaca, Čeha i Slovaka za četvrtinu je jači.

Komentara 7

LA
lakočemo
12:56 15.12.2017.

ništa ovi naši političari ne rade pa više ima političara u hrvatskoj nego radnika....

JO
josjedanmoj
16:39 15.12.2017.

Negdje 80-tih me policajac u Rumuniji pustio zbog brze voznje za jedan sendvic. Europa je puna prosjaka iz Rumunije, ispred svake prodavnice su pravilno rasporedjeni i rade u smjenama. U Hrvatskoj sto god nekome spomenes kao poslovnu ideju odgovor je uglavnom ” ne isplati se.... nemoze se...” Ovaj narod mora jednom sebi pogledati u oci i priznati da smo dno dna. To ne ovisi samo od politicara nego od svakog pojedinca, odnosa prema poslu, prema zajednickom dobru.... sto je u Hrvatskoj nepoznanica. Rijetko vidjen narod koji ima o sebi tako visoko misljenje na osnovu apsolutno nicega. Jos malo nesto imamo od onoga sto nam je Bog dao, ali ni On ne kotira dobro u ovom sljepilu oholosti.

Avatar Oneill
Oneill
09:56 15.12.2017.

Da to ne nažalost istina a važno je da su nam cijene skoro u svemu najskuplje a politika i Predsjednica samo bez vrijednosne govore nam drže .Nevjerojatna retorika samo mislim da Hrvati i nemaju više snage za. vjerovanja već tim glupostima a oni stalno te isto.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije