Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Goleme rezervacije

HPB u minusu 410 mil. kn, još pokrivaju Protegine kredite

Tomislav Vuić
Foto: Žarko Bašić/PIXSELL
30.10.2014.
u 17:00

Država već dugo najavljuje nastavak privatizacije, nakon neuspješnog pokušaja krajem 2013. Pitanje je kakvu će ulogu imati ovaj rezultat

Dopis u kojem se propituju goleme rezervacije koje je HPB morao izdvojiti za pokriće loših plasmana u trećem kvartalu ove godine, a koji je samo nekoliko dana prije isteka mandata uprave Čede Maletića objavljen na webu banke, bio je jasan znak da se spremaju gadni devetomjesečni rezultati. No, čak i oni koji znaju povijest poslovanja banke posljednjih pet do šest godina, stresli su se nad iskazanih 409,8 mil. kn gubitka.

Milijarde za pokriće

To više što je banka od 2010. više od milijardu kuna izdvojila za pokrivanje neprihodujućih kredita odobravanih za mandata Josipa Protege. Zašto je Hrvatska narodna banka baš sad tako značajno odlučila uvećati iznos rezervacija, uz nepromijenjenu regulativu, nije do kraja jasno. Skloniji teorijama urote zamislili bi se nad smanjenom vrijednošću banke čija se privatizacija sprema, dok istodobno kruže priče i o tome da je ponuda Erste banke za privatizaciju, koja je u tom trenutku ocijenjena bezobrazno niskom, rezultat upravo dubinskog snimanja koje pokazuje stvarne razmjere loših kredita.

– Za poslovne rezultate svake pojedine banke, pa i za realnost prikaza ukupnog dotadašnjeg poslovanja u financijskim izvješćima, odgovorna je uprava u čijem su mandatu ostvareni, odnosno ta izvješća usvojena. A insinuacije da je interes HNB-a rušiti cijenu državne banke za koju se najavljuju vlasničke promjene toliko su apsurdne da to zaista nema smisla komentirati – odvraćaju na naš upit iz HNB-a koji vjerojatno, uz stari i novi menadžment banke, jedini zna pravu istinu. No, ono što je utješno jest operativni rezultat poslovanja, a on govori o zarađenih 235,5 milijuna kuna u devet mjeseci, s rastom od 33,4 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Da povjerenje građana imaju, svjedoči rast depozita od 2,5 posto te kredita za 4,4 posto. Stambeni su im krediti rasli 6,5 posto, dok tržište pada.

Vuić smiruje

Nova uprava koju predvodi Tomislav Vuić nema namjeru problematizirati odluke supervizije i poručuje da povećane rezervacije neće smanjiti vrijednost banke.

– Rezervacije se odnose ponajprije na portfelj star više od šest godina, odnosno na kredite koji nisu bili predmet odobravanja prethodne uprave koja je banku ostavila u boljem stanju nego što su je zatekli. Sadašnja pokrivenost od 52,5 posto u skladu je s dobrom bankarskom praksom i viša je od prosjeka hrvatskog tržišta – smiruje situaciju Vuić, odajući istodobno priznanje Maletićevu vođenju banke.

Na koji će način država kao vlasnik sada podizati kapitalnu adekvatnost koja se spustila netom iznad zakonskog minimuma od osam posto i hoće li uključivati DAB ili investitora poput EBRD-a, nije poznato, no ministar financija Boris Lalovac izjavio je na okruglom stolu visoke poslovne škole Effectus da je model rješenja skoro gotov.

>> HNB dao suglasnost novoj upravi HPB-a

>> Maletićeva uprava 'oprala' HNB zbog nadzora u HPB-u

Komentara 1

DU
Deleted user
09:57 01.11.2014.

Zbilja, gdje je sad naš veliki bankar i financijski stručnjak Protega Joža i čime se bavi? Nije valjda zaposlen u Zagrebačkom holdingu ili čak možda u Ministarstvu financija ili Ministrstvu gospodarstva?!. No, nikakd ne valja reći nikad jer vrag ne spava, pogotovo u Hrvatskoj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije