Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koncern Sunce

Hotelski magnat Jako Andabak u Đakovu kupio 600 hektara šuma

Jako Andabak
Vanja Zubčić
25.03.2010.
u 20:00

Direktorica nove Andabakove tvrtke Sunčane šume je Marina Popijač, supruga ministra gospodarstva Đure Popijača.

Jako Andabak, nekadašnji osiguravateljski magnat, a danas jedan od većinskih dioničara Hajduka i predsjednik uprave Koncerna Sunce, koji u portfelju ima 13 hotela na Jadranu, a nakon Zagorja, gdje planira 110 milijuna eura vrijedan joint venture projekt zdravstveno-turističkog kompleksa Stubičke toplice, širi poslovno carstvo i na Slavoniju.

Još u fazi kupovanja

Ovaj put cilj njegova interesa su, doznajemo, šume, o čemu svjedoči i podatak iz Sudskog registra prema kojemu je Andabak početkom godine na Trgovačkom sudu u Osijeku registrirao novu tvrtku Sunčane šume d.o.o. za gospodarenje šumama sa sjedištem u Đakovu. Osnovane s temeljnim kapitalom od 20 tisuća kuna, Sunčane šume, među ostalim, mogu obavljati i djelatnosti gospodarenja lovištem i divljači, proizvodnje i uvoza božićnih drvaca, ugostiteljstva, turizma, cateringa, smještaja, sportsko-rekreativnih i pustolovnih aktivnosti... Andabak je jedini osnivač, a članica uprave, odnosno direktorica novoosnovane tvrtke, jest Marina Popijač, supruga ministra gospodarstva Đure Popijača, koja je inače magistrica šumarstva. Do 2006. godine radila je u Hrvatskim šumama, a trenutačno je i direktorica Deko-kamena iz Rakitja za proizvodnju dekorativnih zidnih obloga, usluge i trgovinu.

U javnosti se nagađa kako je Andabak u Slavoniji u vlasništvo upisao čak 17.000 hektara šume, od čega je većina bila u vlasništvu Đakovačke nadbiskupije. No, Andabak kaže kako je zasad uknjižio tek nešto više od 600 hektara u vlasništvo. Zemlju je kupio od više privatnih vlasnika, pa i dio od Đakovačke nadbiskupije, a u planu mu je 2000, a ne 17.000 hektara.

Nova zapošljavanja

– Zasad planiram kupovati šume i upravljati njima. Ovoga trena otvorene su mnoge opcije što ću dalje, koje uključuju zapošljavanje od 10 do 20 radnika u različitim djelatnostima, no sve je još daleko od ozbiljnog projekta – kaže Andabak.

Zanimljivo je da je tvrtka zasad registrirana na adresi Kralja Tomislava 33, gdje je zapravo privatna Veterinarska stanica Đakovo koja je Andabaku, prema riječima direktora Ante Strmotića, iznajmila dio prostora.

Komentara 3

BI
bizzwizz05
09:02 26.03.2010.

iz koje si ti rupe izašao? malo bi upravljao šumama, baš krasno....

DU
Deleted user
11:14 26.03.2010.

Jel` to onaj koji je bio zastupnik austrijskog osiguranja prije rata pa lova od premija dobila krila?

LJ
ljutika007
14:33 26.03.2010.

Psihonaut je u pravu radi se o WIENER STADTISCHE...kad tad sve dođe na naplatu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije