Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Holcim produžio rok za dostavu ponuda

Innovation Norway odobrio Holcimu sredstva za novi projekt. Pogledajte što se nabavlja.
26. studenoga 2021. u 09:41 348 prikaza
Holcim
Foto: Fotografija iz arhive TZ Općine Raša, fotograf Mateo Gobo

Broj ugovora: 2020 / 556986. Nabava se provodi temeljem sklopljenog Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava u okviru poslovnog programa “Business Development and Innovation Croatia” s Innovation Norway, voditeljem fonda za poslovne programe EEA i Norway Grants u Hrvatskoj, Bugarskoj, Grčkoj i Rumunjskoj (referentni broj ugovora: 2020/556986.) i sukladno Pravilima o provedbi postupaka nabava za neobveznike zakona o javnoj nabavi (Prilog 03, Pravila br. 5, verzija 7.0, prosinac 2020.). Program se financira iz norveške darovnice i dio je EGP financijskog mehanizma i Norveškog financijskog mehanizma (EEA and Norway Grants) za razdoblje 2014-2021.

Za projekt rekonstrukcije sustava skladištenja i transporta dodataka u mlinicu cementa, unutar projekta „Razvoj nove vrste cementa s nižim ugljičnim otiskom“ objavljen je poziv za dostavu ponuda za:

Evidencijski broj nabave

Procijenjena vrijednost nabave

Opis radova

Rok za dostavu ponuda

MIC-N-1/2021

6.800.000 kn + PDV

građevinski radovi na projektu natkrivanja otvorene deponije mineralnih dodataka

10.12. do 24 sata

MIC-H-1/2021

1.700.000 kn + PDV

radovi demontaže i rušenja, građevinski radovi manje obima, radovi izrade i montaže čelične konstrukcije i radovi dobave i ugradnje strojarske opreme

10.12. do 24 sata

 

Cjelokupan poziv sa svom tehničkom dokumentacijom objavljen je 16.11.
U ovom oglasu objavljujemo da su 25.11. napravljene sljedeće izmjene: dodani su tehnički nacrti, dispozicija i ispravljene dimenzije u dvije stavke troškovnika. Sve detalje pogledajte na www.holcim.hr na hrvatskom i na engleskom jeziku (poveznica).

Naručitelj: Holcim (Hrvatska)  d.o.o., Koromačno 7B,  52222 Koromačno, OIB 60131430579, +385 52 876 960, holcim-hrvatska@holcim.com

Svrha projekta je proizvodnja cementa s manjim ugljičnim otiskom

Prema zakonodavnom okviru koji potiče dekarbonizaciju Europe do 2050. godine, u sljedećih nekoliko godina bit će potrebno potaknuti ulaganja u brojne tehnologije kojima će se smanjivati emisije CO2 odnosno ugljični otisak. U tom smjeru Zeleni plan EU predviđa kvalitetnije upravljanje prema hijerarhiji postupanja otpadom, odnosno potiče korištenje otpada ili nusproizvoda jednog industrijskog procesa u stvaranju i proizvodnji nekog novog proizvoda. Tako je npr. Europa ove godine u tehničku normu za proizvodnju cementa, dodala još dvije vrste cementa s većim udjelom dodataka i smanjenim ugljičnim otiskom.

Trenutno Holcimova tvornica u Koromačnu ima tehnološka ograničenja u doziranju mineralnih dodataka tako da će realizacijom ovog projekta i unapređenjem postojeće opreme omogućiti njihovu znatno veću upotrebu. Inače, mineralni dodaci u cementu imaju višestruku korist: s jedne strane stvaraju se različite karakteristike u cementu kako bi se zadovoljili zahtjevi određenih vrsta gradnje. S druge strane povećava se korisna upotreba već postojećih resursa te smanjuje upotreba prirodnih. Posljedično, treća korist je smanjenje udjela klinkera u cementu, tj. ugljičnog otiska.

Cijeli projekt vrijedan je oko 9,6 milijuna kn, od čega će 35% ili oko 3,3 milijuna kn biti podržano sredstvima Norveškog financijskog mehanizma 2014 – 2021, u okviru Programa Business Development and Innovation Croatia, uz uvjet da Holcim dokaže kako je cjelokupni projekt vodio prema pravilima tog financijskog mehanizma.

Tvrtka Orqa iz Osijeka
USPJEŠNI IT PODUZETNICI
Trojica Hrvata od hobija došli do vodeće pozicije u svijetu, evo kako im je to uspjelo
Periske
Izumiranje važne vrste
Najveći prirodni čistač Jadrana pred izumiranjem: Ostalo ih je samo 20, a znamo tko je krivac