Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obrtništvo

HOK: Uskoro očekujemo više sredstava iz fondova EU

topic
Arhiva Vl-a
18.05.2010.
u 15:24

Predsjednik Hrvatske obrtničke komore Mato Topić istaknuo je kako je HOK od početka pregovora bio uključen u 15 projekata EU.

Hrvatska obrtnička komora (HOK) organizirala je danas konferenciju „Stvaranje konkurentnoga hrvatskog obrtništva, malog i srednjeg poduzetništva – izazovi i perspektive ulaska u Europsku uniju“, na kojoj su sudjelovali predstavnici Središnjega državnog ureda za razvojnu strategiju i koordinaciju fondova Europske unije (SDURF), Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU), izaslanstva Europske komisije, Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, Agencije za promicanje izvoza i ulaganja, HGK,  HUP-a i HBOR-a.

Predsjednik Hrvatske obrtničke komore Mato Topić istaknuo je kako je HOK od početka pregovora bio uključen u 15 projekata EU.

-Očekujemo da će se vrlo brzo povećati sredstva za poduzetnike koji će moći kupovati novu opremu, uređivati radionice, zapošljavati više radnika kroz projekte Europske unije. Ovaj posao neće biti lagan i brz, ali je svakako potreban da bismo obnovili strukturu obrtništva i približili ga standardima u EU - rekao je Topić. 

Izaslanik veleposlanika izaslanstva EU u Hrvatskoj David Hudson rekao je da, što se tiče obrtništva i općenito sektora malog i srednjeg poduzetništva, EU stalno naglašava pitanja specifična za taj sektor te zahtijeva da zemlje članice i države koje pregovaraju o pristupu spoznaju važnost malog i srednjeg poduzetništva u nacionalnim gospodarstvima i poboljšaju politiku i mehanizme potpore u tom pogledu.

- Posebno je važno da obrti i mala i srednja poduzeća spoznaju mogućnosti i izazove procesa integracije i na vrijeme poduzmu akcije, da investiraju u vlastitu konkurentnost, kroz stalno obrazovanje zaposlenika, inovacije u radu, prihvaćanja ekoloških rješenja, promišljanje zajedničkih inicijativa kao što su klasteri. To zahtijeva znatne napore pojedinaca, kojima treba pružiti potporu i koje treba nadopuniti javni sektor, odnosno institucije za potporu gospodarstvu, zaključio je Hudson.

Na konferenciji su održana dva okrugla stola, prvi o ulozi fondova EU u razvoju konkurentnih mikro, malih i srednjih poduzetnika te drugi, posvećen izvozu, konkurentnom poslovanju i gospodarskoj diplomaciji. Cilj konferencije bio je informirati male poduzetnike i obrtnike o važnosti EU fondova za njihov budući razvoj kao i potaknuti veće sudjelovanje obrtnika u izvozno orijentiranim i razvojnim projektima te steći bolji uvid u pripremu projekata za strukturne fondove EU 2012. - 2013.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije