Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Hoće li radnici osjetiti Vladine mjere i dobiti veće božićnice? Evo što kažu poslodavci

I u HS Produktu poručuju da će Vladinu mjeru osjetiti svih 1600 zaposlenika.
10. studenoga 2018. u 21:14 30 komentara 24691 prikaza
Brojač novaca
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Nakon što je Vlada povećala neoporezivi dio za nagrade radnicima poput primjerice božićnice, regresa ili trinaeste plaće, mnogi se radnici pitaju hoće li njihovi poslodavci iskoristiti to. Neoporezivi dio podignut je s 2500 na 7500 kuna.

Zdravko Marić Porezna rasterećenja Marićeva reforma: božićnice će biti veće, a lijekovi jeftiniji

Radnici požeškog Spin Valisa zadovoljno trljaju ruke jer će njihov poslodavac iskoristiti mjeru da zaposlenicima na godišnjoj razini isplati i do 7 i pol tisuća kuna koje se ne oporezuju. 

- Znači nam puno zato što dolaze blagdani i dolazi Božić i treba nam više novaca za obitelj i obiteljska okupljanja i to će nam puno pomoći - kazala je radnica Đurđica Renka za HRT.

Zdravko Jelčić, direktor Spin Valisa, smatra da Vlada 'treba ići u oštrije i značajnije reforme'.

'Prije svega strukturne reforme kako bi mi mogli raditi konkurentniji proizvod, prije svega izvozni proizvod, rekao je Jelčić.

Zdravko Marić LJUBICA GATARIĆ Živimo loše, a država smije potrošiti 18 milijardi kuna više?

I u HS Produktu poručuju da će Vladinu mjeru osjetiti svih 1600 zaposlenika.

- Što se tiče HS Produkta, nijednu olakšicu koju je Vlada dala, neće HS Produkt zadržati za sebe, već će se sve preliti u primanja radnika - ističe Željko Pavlin, direktor HS Produkta.

Predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca Gordana Deranja kazala je za HRT kako su poslodavci zadovoljni donošenjem uredbe no poručuje da se ovom mjerom nisu riješili problemi.

Zdravko Marić Banski dvori Marić: Niže cijene lijekova i povećanje neoporezivog dijela za bonuse i božićnice

- Plaće smo dosad isplaćivali iz unutrašnjih rezervi i odricali se investicija. Ovu će mjeru iskoristiti većina poslodavaca, no nisko profitabilne grane, gdje je prosječna plaća oko 4.000 kn, teško da će doseći famoznu brojku od 7.500 kn ako se i sljedeće godine ne nastavi rasterećenje parafiskalnih nameta - rekla je Deranja.

 

Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?
 • tomislav10:

  Oni koji su do sad isplaćivali maksimum neoporezivog iznosa od 2500kn možda i hoće isplaćivati i više. Drugi možda smanje plaće za 600kn da uštede na porezu pa daju 600kn nagrade mjesečno radnicima.

 • crvenaHR:

  Na prvu zvuči dobro ali nedovoljno i malo prekasno. Bruto plaća ostaje preopterećena porezima. Oni koji sada isplaćuju dio plaće na crno će taj dio ili sve sada raspoređivati na nagrade, božićnice i uskrsnice i njima je država na neki ... prikaži još! način ovako pomogla. Dio njih će možda čak i smanjiti plaće jer će razliku na netu sada isplaćivati kroz neoporezive isplate. Sezonci sigurno nećevidjeti ništa od ovoga. Ostaju samo oni koji su i do sada isplaćivali božićnice i druge nagrade i ulagali u zaposlenike, oni će možda povećati takve iznose a takvi su nažalost u manjini.

 • Avatar Pezo
  Pezo:

  Kako uopšte mogu pitate ove u HRT-u.......pa njima novac dajemo mi koji plačamo pretplatu. Nek daju nagrade svojim djelatnicima kad budu sami zaradili za plače i lako je dijeliti tuđe.