Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Banski dvori

Marić: Niže cijene lijekova i povećanje neoporezivog dijela za bonuse i božićnice

Zdravko Marić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
09.11.2018.
u 12:59

Očekujemo da će rast BDP-a 2019. biti 2,9 posto, dok se se višak proračuna očekuje tek 2021. godine, kazao je Plenković.

Završio je otvoreni dio sjednice Vlade. Ministar financija Zdravko Marić predstavio je rebalans proračuna za 2018. i proračun za 2019. godinu.

Kako je već danas pisao Večernji list, najveći dobitnik trebalo bi biti zdravstvo koje će dobiti milijardu kuna više. Više je i poticaja za kupnju stanova, rastu plaće sucima, a građani će dobiti niži PDV.

 

Tijek sjednice:

12:57 – Ministar Zdravko Marić najavio je da se s 1. prosincem povećava neoporezivi dio za nagrade poput božićnica, bonusa i slično s 2500 na 7500 kuna. PDV od Nove godine bit će 13 posto na osnovne živežne namirnice poput svježeg mesa, povrća, voća, ribe, jaja i dječjih pelena.

12:45 – Na sve lijekove primjenjivat će se snižena stopa PDV-a od 5 posto, bez obzira na to idu li na recept ili bez recepta, rekao je  ministar Marić

12:23 – Ministar uprave Lovro Kuščević uoči sjednice Vlade izrazio je zadovoljstvo većim proračunskim izdvajanjima za svoj resor što će, istaknuo je, osigurati ostvarenje najavljenih projekata poput digitalizacije javne uprave.

– Ja sam zadovoljan s prijedlogom proračuna za cijelu Hrvatsku, a što se tiče Ministarstva uprave, zadovoljni smo, povećan je proračun za desetak posto. Riječ je o sredstvima EU za najavljene projekte za razvoj javne uprave i digitalizacije – izjavio je Kuščević.

Ugovorena su četiri projekta, do kraja godine još dva, ukupne vrijednosti gotovo 500 milijuna kuna, a riječ je o projektima kvalitetne javne uprave, kompetencije, e-pečat, e-potpis, e-pristojbe. Ti će se projekti, rekao je Kuščević, financirati s 85 posto sredstava iz europskih fondova.

11:50 – Riječ na sjednici preuzeo je ministar financija Zdravko Marić kazavši kako je domaća potražnja glavni pokretač gospodarskog rasta.

– Izračunali smo da je za 2019. efekt mjera na stopi rasta od 0,3 posto. Da nema porezne reforme, stopa rasta bi za toliko bila manja. Planiramo i projiciramo i dalje inflaciju ispod dva posto unatoč svim izazovima. Projiciramo i dalje padanje stope nezaposlenosti – kazao je Marić te se osvrnuo na prihode i rashode proračuna.

– Prihodi su projicirani u iznosu od 136,1 milijardu kuna, odnosno 5 posto više u odnosu na prvotni plan 2018. godine. Glavni porezni prihodi su redom PDV – kod kojeg dolazi do rasta, potom porezi i trošarine kod kojih dolazi do rasta od 3 posto, nakon toga porez na dobit kod kojeg projiciramo 8,8 milijardi kuna. Od ostalih prihoda najznačajniji su oni od poreza na imovinu. Kad se radi o rashodima, oni su planirani u iznosu od 140,3 milijarde kuna te je i tu došlo do povećanja od 6,9 milijardi u odnosu originalni plan. 

11.45 – Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković rekao je uoči sjednice da će njegovo ministarstvo dobiti preko 100 milijuna kuna više u državnom proračunu za 2019. godinu u odnosu na ovogodišnji, napominjući kako su već najavili povećanje osnovice sudačkih plaća za šest posto. Bošnjaković je podsjetio da su osnovice sudačkih plaća u razdoblju od 2012. do 2014. snižene tri i šest posto, ukupno devet, a sada će ih povećati za šest posto. Najavio je i snažnije iskorake u digitalizaciji.

– Ako želimo brže pravosuđe, moramo uvesti e-spis do kraja, tako da ćemo iduće godine jači naglasak staviti na to – najavio je Bošnjaković.

Upitan hoće li do kraja godine profunkcionirati e-spis, odgovorio je kako na Trgovačkom sudu već sada za to imaju uvjete, ali da e-spis mora zaživjeti i da će iduće godine sigurno zaživjeti, a širit će ga na općinske i druge sudove.

– Vjerujem da ćemo stvoriti uvjete – poručio je ministar pravosuđa.

11:40 – Proračun za 2019. godinu racionalan je i pomoći će da završimo s našim prioritetima. Možemo reći da je u funkciji gospodarskog rasta i njime želimo pokazati da smo Vlada koja zna kojim smjerom želi ići, naglasio je premijer.

U vezi s prijedlogom proračuna za 2019., kazao je da se rast gospodarstva procjenjuje na 2,9 posto. a manjak u proračunu 0,4 posto BDP-a. Prema prijedlogu Vlade, prihodi državnog proračuna iznosit će u 2019. godini 136,1 milijardu kuna ili 5,5 posto više u odnosu na originalno planirani proračun za 2018. Za iduću godinu planirani su rashodi  od 140,3 milijarde kuna, što je 6,9 milijardi više u odnosu na prvotno planirane rashode u ovoj godini.

– Tu očekujemo da se prihodna proračunska strana bazira na rastu gospodarske aktivnosti, ali i na trećem krugu poreznog rasterećenja. Rashodna strana proračuna podređena je jačanju fiskalne održivosti. Želimo provesti one mjere koje su bitne za poticanje razvoja, ali i adekvatnu skrb za sve slojeve stanovništva. Dakle, ovaj proračun ima i svoju dimenziju društvene solidarnosti jer želimo socijalnu koheziju – ustvrdio je Plenković.

Kao i do sada, Vlada želi, kazao je premijer, obećati manje, a realizirati više. Ambicija je da kod kreditnih agencija Hrvatska dobije još bolju ocjenu i da zemlju stave na razinu investicijskog rejtinga.

11:35 – Preraspodjela u okviru rebalansa ovogodišnjeg proračuna, kazao je Plenković, ide u nekoliko bitnih smjerova – u zdravstveni sektor oko 400 milijuna kuna, dio ide za unutarnje poslove zbog migracija, dio ide za politiku demografije, otprilike 230 milijuna kuna za indeksaciju mirovina, za kulturu, graditeljstvo, znanost, pravosuđe i regionalni razvoj.

11:34 – Plenković je počeo s raspravom o proračunu.

– Drago mi je da je Europska komisija u jesenskim prognozama digla svoju prognozu hrvatskog gospodarskog rasta s 2,6 na 2,8 posto. Ove godine predlažemo rebalans proračuna koji ne povećava razinu rashoda. Napravljene su dobre preraspodjele kada se radi o ministarstvima te o raspodjeli proračunskih sredstava za 2019. godinu. Novi element u proračunu su protestirana jamstva zbog Uljanik grupe koja će opteretiti rashodovnu stranu, no usprkos tome naš je cilj nastavak trenda suficita proračuna. Očekujemo da će rast BDP-a 2019. biti 2,9 posto, dok se višak proračuna očekuje tek 2021. godine, kazao je Plenković.

11:26 – Kad je riječ o migrantima, moramo davati točne i precizne informacije u javnost, osobito putem društvenih mreža. Što se tiče globalnog kompakta, ministarstvo koje je koordiniralo izradu izvješća predat će ga Vladi, a onda će se s time ići u Sabor. Riječ je o dokumentu koji nije obvezujući, a trebao bi se prihvatiti na konferenciji u Marakešu.Tu se ne radi o nezakonitim migracijama već onim zakonitim – dodao je premijer.

11:22 – Posjet Kini prošao je jako dobro. Imali smo izvrstan susret s kineskim premijerom, otvoren dijalog pun razumijevanja. Kina želi unaprijediti gospodarsku suradnju s Hrvatskom i otvoriti tržište našim izvoznicima. A Hrvatska će biti domaćin summita Kine i 16 europskih država. Isto tako i naš nastup na EXPO-u bio je zapažen – kazao je u uvodu premijer Andrej Plenković.

11:21 – Počela je sjednica.

11:15 – Ministar branitelja Tomo Medved uoči sjednice Vlade izjavio je da će njegovo ministarstvo u idućoj godini dobiti 19,5 milijuna kuna više sredstava iz državnog proračuna, što će najviše utrošiti na izgradnju četiriju veteranskih centara. 

Sve je u skladu s našim projekcijama, rekao je Medved dodavši kako se rast proračuna u odnosu na ovu godinu u najvećoj mjeri odnosi na izgradnju četiriju veteranskih centara u Hrvatskoj.

Na novinarsko pitanje što misli o isprici zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića braniteljima zbog susreta s Draganom Markovićem Palmom, Medved je rekao kako nije vidio tekst isprike te ga ne želi komentirati.

-------------------------

Pred ministrima će se naći konačni prijedlozi devet poreznih zakona.

Među njima bit će i prijedlog Zakona o porezu na dodanu vrijednost, kojima je predviđeno proširenje primjene snižene stope PDV-a od 13 posto od 2019. na dječje pelene, isporuku živih životinja, mesa i jestivih klaoničkih proizvoda, ribe i rakova, mekušaca i ostalih vodenih beskralježnjaka, jestivoga povrća, korijena i gomolja, voća i orašastih plodova te isporuku jaja, kao i smanjenje opće stope poreza na dodanu vrijednost (PDV-a) na 24 posto od 2020. 

Video – Pogledajte i video s predstavljanja knjige Martine Dalić:

Ključne riječi

Komentara 103

HR
Hrvatska
13:04 09.11.2018.

Maric ❤️❤️

DS
dado_sk
13:26 09.11.2018.

Potpora ministru Mariću. Sad je dao prostor poduzetnicima jer su kukali kako ne mogu jadni dati 13.plaću. sad ćemo vidjeti tko će ju dati. Ja mislim nitko ili jako rijetki. Sad će pokazati svoje pravo lice. Ili Ce im uplatiti 7000 pa im zapovijedi ti da vrate 5000.

PK
pa_kaže
13:24 09.11.2018.

hvala bogs pa su pametni ljudi dosli na celo ove drzave dok nije prekasno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije