Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

HGK predvodi digitalnu transformaciju hrvatskoga gospodarstva

DigiCro Hub biti središnja točka za proces digitalizacije malih i srednjih poduzeća te startup poduzeća u Hrvatskoj
11. siječnja 2018. u 12:21 1 komentara 601 prikaza
Foto: HGK

Europska komisija odabrala je Hrvatsku gospodarsku komoru za nositelja Digitalnog inovacijskog huba za Hrvatsku u sklopu projekta Pametne tvornice u novim državama članicama EU.

Ugledno društvo Hrvatske tvrtke na vodećem sajmu nacionalne sigurnosti

Digitalni inovacijski hub osmišljen je kao podrška tvrtkama koje bi uvođenjem proizvoda i usluga digitalnih tehnologija poboljšale svoje poslovne/proizvodne procese i ojačale konkurentnu poziciju na tržištu. Konkretno, DIH-ovi djeluju kao one-stop- shop, pomažući tvrtkama u digitalizaciji njihova poslovanja.

Projekt HGK Digital Croatia Hub – DigiCro odabrala je Europska komisija među 137 prijava. "Uz HGK, DigiCro Hub konzorcij će činiti tehnička sveučilišta i coworking organizacije, koji će pružati stručnu podršku i specijaliziranu infrastrukturu tvrtkama u procesu digitalizacije. Planirano je i uključivanje relevantnih tijela državne uprave kako bi se omogućio kvalitetniji protok informacija s terena te kako bi se osigurala institucijska podrška", istaknuo je potpredsjednik HGK za industriju i IT, energetiku i zaštitu okoliša Tomislav Radoš

Pojasnio je da će DigiCro Hub biti središnja točka za proces digitalizacije malih i srednjih poduzeća te startup poduzeća u Hrvatskoj u okviru tematskih prioritetnih područja koja su prepoznata u Strategiji pametne specijalizacije.

"Pružat će se usluge informiranja, podrške, edukacije, mentorstva, infrastrukture te sve ostale usluge koje su potrebne za poticanje digitalizacije hrvatskoga gospodarstva i osiguranje novih inovativnih rješenja. Uz to, DIH-ovi omogućavaju tvrtkama pristup najnovijim znanjima, mreži stručnjaka, tehnologijama za testiranje i eksperimentiranje s digitalnim inovacijama koje su relevantne za njihove proizvode, procese ili poslovne modele poput robotike, fotonike računarstva visokih performansi (HPC), analize podataka, simulacije, interneta stvari (IoT), cyber-fizičkih sustava, zaštite podataka itd. Osim tehnološkog fokusa, DIH-ovi imaju i sektorski fokus te se mogu usredotočiti na specifične sektore poput poljoprivrede, građevinarstva, proizvodnje, itd.", istaknuo je Radoš te je zaključio: "Zadatak DIH-a je jačanje konkurentnosti industrije u Europi pružanjem podrške njezinoj digitalnoj transformaciji. Povezivat će tvrtke s investitorima, olakšavati pristup financiranju digitalne transformacije te poticati sinergiju između digitalnih i ostalih ključnih tehnologija (KET)."

Pogledajte galeriju: Što će se promijeniti uvođenjem eura

1 / 10
1. Rast će cijene u kafićima, restoranima, rekreaciji...
Luka Burilović Skupština HGK Zbog više članarina u plusu od 22 milijuna kuna Kina Hrvatska gospodarska komora otvorila predstavništvo u Šangaju putovnica Novost Od 1. siječnja putovnicu ćete moći zatražiti i elektronski, evo što vam treba
Business brunch: Must have vodič za hrvatske biznismene
Slasni zalogaji
Business brunch: Must have vodič za hrvatske biznismene
Grawe
PRIHVATI IZAZOV
Izazov za sve trkače koji žele pomoći drugima
  • hanat:

    Ovo puno znaci malim tvrtkama koje cesto same ne mogu ni sanjati da pokrenu tako velike procese. U svakom slucaju pohvalno da hrvatska ide prema 21. stoljecu u kojem je ostatak svijeta vec dugo!