Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Neunovčivi predmeti

HGB ne može se brisati iz registra jer je likvidator filijale Jugobanke

Trgovački sud u Zagrebu
Foto: Borna Filić/PIXSELL
23.10.2017.
u 13:22

HGB je bila ''dužna poduzimati sve zakonom dozvoljene mjere za naplatu potraživanja glavne filijale Zagreb i promptno i na vrijeme plaćati obveze vjerovnicima''

Trgovački sud u Zagrebu za 21. studenoga zakazao je završno ročište vjerovnika Hrvatske gospodarske banke (HGB) u stečaju na kojem će se, između ostaloga, odlučiti o neunovčivim predmetima stečajne mase te banke koja je likvidator zagrebačke filijale Jugobanke Beograd i koja još ima oko 140 milijuna kuna neisplaćenih tražbina vjerovnika trećeg i petog isplatnog reda.

Uz sudsko rješenje, objavljen je i prijedlog stečajne upraviteljice HGB za obustavu i zaključenje još 2008. nastavljenog stečajnog postupka u kojem se navodi i ''nemogućnost brisanja stečajnog dužnika iz sudskog registra i to prvenstveno radi provođenja likvidacije nad Jugobankom d.d. Beograd, Glavna filijala Zagreb''.

Kako se navodi, HGB je temeljem zakona donesenog još 1993. postala likvidatorom zagrebačke filijale Jugobanke te je bila ''dužna poduzimati sve zakonom dozvoljene mjere za naplatu potraživanja glavne filijale Zagreb i promptno i na vrijeme plaćati obveze vjerovnicima''.

No, problem je nastao, kako ističe stečajna upraviteljica, nakon što je Hrvatska gospodarska banka završila u stečaju, ''a uz sve moguće zahtjeve i prijedloge HNB-u, Vladi RH, Ministarstvu financija, sudu i drugima - pa i prijedloga HNB-a Vladi RH, nikada nije izvršena izmjena navedenog zakona, tako da je i nadalje Hrvatska gospodarska banka d.d. u stečaju likvidator Jugobanke d.d. Beograd, Glavne filijale Zagreb''.

Problem HGB-a u stečaju se povećao i nakon ovogodišnjeg poziva Ministarstva financija Srbije svim štedišama koji imaju neisplaćenu deviznu štednju položenu kod banaka čije je sjedište na teritoriju Republike Srbije i njihovim filijalama na teritoriju bivših republika SFRJ da prijave svoja potraživanja. Prema stečajnoj upraviteljici, nakon tog poziva veliki broj štediša svakodnevno dolazi sa zahtjevom za izdavanje potvrda o staroj deviznoj štednji koju su imali u zagrebačkoj filijali Jugobanke te im se zasad izdaju potvrde sa stanjem stare devizne štednje na dan 31. 12. 1991. ''dok god se ne donese odluka Ministarstva financija RH o načinu i obliku potvrda''.

Kao jedan od problema stečajna upraviteljica navodi i da su podaci pohranjeni na filmskim folijama, tzv. mikrofiševima.

"Mi ćemo imati veliki problem davanja podataka s obzirom na to da imamo sve podatke na mikrofiševima i možemo ih samo vizualno pregledavati na posebnom uređaju za čitanje mikrofiševa. Kontaktirali smo Finu, Sveučilišnu knjižnicu i par banaka. Samo Fina može eksportirati podatke s mikrofiševa u papirnati oblik, međutim trošak je ogroman, a nema sredstava na žiro računu. Postojeća evidencija nije podobna za popunjavanje podataka kako je to predložilo Ministarstvo", stoji u prijedlogu stečajne upraviteljice.

U zaključku se navodi i činjenica da je žiro račun Jugobanke d.d. Glavne filijale Zagreb u blokadi te da je upitno na koji će se način naplatiti svi troškove likvidacije i od koga.

''Za Jugobanku i nadalje se skoro svakodnevno izdaju brisovna očitovanja, a naročito u zadnjih godinu dana potvrde stare devizne štednje nakon poziva Ministarstva financija Republike Srbije'', zaključuje se u prijedlogu stečajne upraviteljice Hrvatske gospodarske banke.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije