Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Combis konferencija 2016.

Redknapp otkrio što je govorio Modriću, zašto je Prosinečki nogometni genijalac i što mora promijeniti Bilić

redknapp
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
1/9
13.10.2016.
u 18:52

Sve naše nogometaše, smatra, krasi izuzetna tehnička vještina.

Harry Redknapp o tehnologiji i nogometu u 2016., tako je glasio naziv uvodnog predavanja legendarnog engleskog trenera na današnjem otvorenju Combis konferencije. Naposljetku, Redknapp je najviše pričao o motivaciji, potom o nogometu, a ponajmanje o tehnologiji.

No, to nije bilo važno za okupljene IT-ovce iz Combisa i njihove brojne partnere i naravno, novinare. Jer Redknapp je uspio izazvati itekakvo zanimanje, a pritom je odaslao poruku namijenjenu svim liderima, bilo velikih tvrtki bilo malih timova.

Najvažnije je posvetiti ljudima pozornost, ohrabriti ih, istaknuti njihove dobre osobine i na taj način ih potaknuti da i dalje budu vrhunski, ma čime se bavili. Tako bismo mogli sažeti niz primjera koje je Harry Redknapp danas ispričao. Budući da je H. Redknapp poznat i po tome što je trenirao čak osmoricu hrvatskih vrhunskih nogometaša i reprezentativaca (Robert Prosinečki, Stipe Pletikosa, Vedran Ćorluka, Niko Kranjčar, Davor Šuker, Luka Modrić, Slaven Bilić, Igor Štimac), primjeri su publici bili zanimljivi. A ono što ih veže, naglasio je Redknapp, jest činjenica da su hrvatski igrači najbolji ljudi, pravi profesionalci i izvrsni igrači.

Posao trenera jest da komunicira

– Luki sam prije utakmice govorio da on to može, zna, da je najbolji na svojoj poziciji, da će zasigurno odigrati majstorski i biti glavni igrač utakmice. I on bi mi to svaki put vratio. Upravo na njegovu znanju i angažmanu utakmica je bila dobivena – ispričao je Redknapp te dodao da posao lidera u ovom slučaju trenera jest da motivira igrače jer samo tako će dati najbolje što znaju.

Posao trenera jest da komunicira, da poznaje svakog svog djelatnika u timu, zna što ga pokreće i svakako mu to pokaže i vrednuje. Živimo u modernom dobu, starinski pristup vrijeđanja i vike ne daje rezultat i nije primjeren.

– Robert Prosinečki, primjerice, nogometni je genijalac. Znao je s loptom, bio je užitak gledati ga dok trenira, a posebice kad igra utakmicu – pričao je engleski trener te se prisjetio kako je otkrio i odmah shvatio njegov talent. Prethodni trener rekao mi je da je Prosinečki pomalo lijen, ali on je dobivao utakmice. Ipak, nije sve u trčanju, važno je kakvi su igrači s loptom, a da bi bili dobri s loptom, katkada im treba popustiti, ali i prepoznati ih.

Kranjčar mu je bio posebno drag

Sve naše nogometaše, smatra, krasi izuzetna tehnička vještina. Doista su svi, bilo zbog talenta ili hrvatske nogometne škole, tehnički potkovani. A to nema svatko. Niko Kranjčar posebno mu je drag i njega je, kazuje, uvijek vodio sa sobom pri promjeni klubova. Nevjerojatan talent, smatra Redknapp.

Trener je jako važan faktor svakog tima, pa tako i u biznisu, jer nogomet je ustvari biznis i to onaj rezultatski. Ako nema rezultata i u Premiershipu, po novom (nakon Vengera i Fergusona), treneri se mijenjaju. Slaven Bilić lanjsku sezonu odradio je maestralno. Ova godina krenula mu je loše. Gledao sam posljednju utakmicu, djelovao je pod pritiskom i neopušteno. Upravo to mora riješiti. Jer tko će podići i motivirati igrače ako on nije na toj razini. Mora promijeniti pristup.

Naravno, nije uvijek moguće tek tapšanjem po ramenu i lijepim riječima dobiti utakmicu, ni na terenu ni u poslu. Ipak, rezultati su bolji u pravoj atmosferi i kada se ljudi dobro osjećaju zbog što rade i kada se prepoznaje njihova vrijednost. Kada izgubim utakmicu, cijeli vikend sam loše volje, no u ponedjeljak počinje novi tjedan i igrači su jednako loše, a tu je onda trener da ih podigne i motivira.

Što se tiče tehnologije u nogometu, ona se uvelike se promijenila. Redknapp, koji je 55 godina u profesionalnom nogometu, prisjetio se vremena kada je bila tek jedna utakmica tjedno na TV-u. Sada je dostupno sve, svi detalji o performansama vlastitih i protivničkih igrača. Više se nitko ne može sakriti na terenu, kazuje Redknapp tvrdeći da katkada ima i previše tehnologije pri kojoj se zaboravi na nogomet, što se može iščitati i kao dodatna poruka svim liderima. Tehnologija je alat koji osmišljavaju ljudi, a da bi to mogli, bitno ih je vrednovati i nagraditi.

Combisovci i njihovi gosti, sudeći po pitanjima, bili su živo zainteresirani za dodatna objašnjenja, bilo o nogometu bilo o motiviranju. Bio je to svakako dobar, pomalo out of box, ali motivirajući uvod u desetu jubilarnu Combisovu konferenciju koja je još sutra na programu u Umagu.

>> Poznati trener Harry Redknapp: Nogomet vidim i u biznisu, šef mora motivirati i dignuti na noge tim nakon gubitaka

Komentara 1

HA
hazo
19:27 13.10.2016.

Zna se da je nogometne Mozarte samo spomenuo, a kaj se Žutog tiče on je jedini čovjek kaj je protivniku nogu slomil, bez da ga je dirnul, nego kad mu je bicikle prodaval si je protivnik sam sebi nogu postavil, tak da ju je slomil ! Jedan je Žuti !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije