Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
COMBIS KONFERENCIJA

Poznati trener Harry Redknapp: Nogomet vidim i u biznisu, šef mora motivirati i dignuti na noge tim nakon gubitaka

redknapp
Foto: Press Association/Pixsell
13.10.2016.
u 08:45

Nogomet i bizni su slični, oba svijeta se bave vođenjem ljudi, pobjedama, porazima, dizanjem na noge gubitničkog tima i motivacijom tima, kaže poznati trener.

Slavni nogometni trener Harry Redknapp u zadnje vrijeme više je za govornicom na poslovnim predavanjima. Ovaj temperamentni i živopisni Britanac gostuje danas u Umagu na poziv hrvatske tvrtke Combis.

Redknapp će sudionicima Combis konferencije održati predavanje o tehnologiji i nogometu. Uoči konferencije podijelio je svoja zapažanja za čitatelje Večernjeg lista. 

Sada ste više za govornicom nego na travnjaku, koje su sličnosti nogometa i biznisa?

- Ja samo govorim iz srca i pričam priče iz svog vremena, ne samo igračkog, nego i menadžerskog. Nalazim puno sličnosti između nogometa i poslovanja jer se oba svijeta bave vođenjem ljudi, pobjedama, porazima, dizanjem na noge gubitničkog tima i motivacijom tima. Uvijek moram nešto raditi, ne mogu samo otići u mirovinu, pa držim govore, dajem stručne komentare za televiziju. Tko zna, možda se ubrzo i vratim u nogomet. 

Kako biste usporedili držanje govora poslovnim ljudima s motiviranjem vaše ekipe prije utakmice ili poluvremena?

- Motiviranje ekipe je drugačije s obzirom na to da igrači ponekad znaju biti puni sebe i ne žele slušati šefove. Osim toga, konferencijska publika je puno ljubaznija i ugodnija, rekao bih.

U svojoj ste karijeri trenirali mnoge hrvatske igrače, jeste li zamijetili neke specifične osobine koje možete povezati s hrvatskim igračima, koje su bile korisne i koje ste integrirali u vašu ekipu? 

- Na ovo ću pitanje odgovoriti tijekom svog predavanja 13. listopada na Combis konferenciji. Imam nekoliko priča o hrvatskim igračima, njihovim agentima, a imao sam i neke zanimljive situacije s više hrvatskih igrača. No, morat ćete pričekati do Umaga da saznate više o tome!

Očito vam hrvatski igrači zapinju za oko, no jeste li ikada bili u Hrvatskoj? Jesu li vam igrači preporučili hrvatsku obalu ili hrvatsku kuhinju?

- Mislim da sam posjetio Hrvatsku zbog nekih utakmica kao menadžer. Što se hrane tiče, volim ribu; zapravo, volim većinu toga. Što se tiče lokacija, najviše sam preporuka dobio za Rajsku plažu na Rabu, Palmižanu na Paklenim otocima te Brač i Hvar. 

Jeste li gledali Olimpijske igre ove godine? Što vam je bilo najveći užitak za gledanje?

- Jesam, i Olimpijske igre i Paraolimpijske igre i naravno da sam navijao za Engleze. Nezaboravan je bio Ibrahim Hamadtou, koji je kao dijete izgubio obje ruke u tragičnoj nesreći vlaka u Egiptu. Sa 43 godine je debitirao na Paraolimpijskim u Rio de Janeiru i pokazao da izvrsno igra stolni tenis te postao inspiracija mnogima. Ibrahim je naučio igrati stolni tenis ustima i tako igra od tada. On se istaknuo, no zapravo svi natjecatelji na Paraolimpijskim igrama zaslužuju medalju. Trebali su prevladati svoje specifične probleme i puno trenirati da bi došli do nevjerojatne razine uz sve svoje osobne teškoće. Mi se svi bunimo kada imamo gripu ili kašljemo, no ovi ljudi su prava inspiracija. Mislim kako mladi nogometaši moraju provesti mjesec dana s ovim ljudima da bi naučili što je težak rad.

- Jeste li gledali utakmice Engleske na Euru 2016? Što bi ste vi napravili drugačije da ste bili trener Engleske na natjecanju?

- Gledao sam većinu utakmica i bilo je nekih stvari koje bih promijenio, no kada ste trener, radite ono što mislite da je u tom trenu ispravno i uvijek postoji pozadinska priča o tome zašto je netko igrao na poziciji na kojoj je igrao, zašto je formacija bila kakva je bila i slično. Sviđa mi se Roy Hodgeson i siguran sam kako bi i on, gledajući unatrag, napravio neke stvari drugačije kada bi mogao. Neću govoriti protiv njega ili protiv njegove taktike kao trenera. Svi mi griješimo s vremena na vrijeme. Pogledajte Jose Mourinhoa trenutno s Manchester Unitedom. Je li on loš trener? Nije.

Kako je tehnologija utjecala na igrače? Vjerujem kako je sada, sa svim dostupnim uređajima za praćenje zdravlja i kondicije, treniranje igrača puno lakše?

- Treniranje je danas puno drugačije nego prije, a nakon treniranja na terenu, postoji puno uređaja u teretani koji pomažu igračima da, ne samo povećaju svoju kondiciju, nego i pomognu u bržem oporavku od ozljeda. Potrebno je imati cijeli tim trenera i osoblja, uz menadžera, kako biste održali kondiciju ekipe. No igrači, unatoč svemu, trebaju izaći na teren na dan utakmice i pobijediti.

Kako vidite budućnost nogometa, s obzirom na tehnologiju koja neizbježno donosi promjene? Možda će za nekoliko godina igrači imati instalirane kamere negdje na dresu, a suci će imati drugačije uloge od onih današnjih, s obzirom da se sve može uhvatiti na kameri?

- Nogometna tehnologija će rasti kako budu rasla ulaganja milijuna u igru. Kamere na dresovima? Nisam siguran, možda jedino na sucima, kao što je slučaj u ragbiju. Postoji argument da treći sudac, koji gleda u ekran, može pričati s glavnim sucem ako postoji neki incident, no ne želimo ići tim putem gdje se igra zaustavlja svako malo, a na kocki su milijuni koji mogu biti izgubljeni i dobiveni zbog jednog incidenta.

>> Poznati trener Redknapp govori kako IT mijenja način odlučivanja 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije