Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
do 6. svibnja

Hanfa zaustavila trgovanje Ininom dionicom. MOL dosegnuo 49%?

\'samodol_nnn_unu_310111\'
PIXSELL
Autori: ipš/VLM, luc/VLM
28.04.2011.
u 10:54

Hanfinim rješenjem nalaže se Zagrebačkoj burzi da obustavi trgovanje dionicama Ine do 6. svibnja

Na Zagrebačkoj burzi danas je ponovo obustavljeno trgovanje Ininim dionicama nakon što je to zatražila Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa). Istodobno, mađarski MOL je u priopćenju priznao kako je nakon isteka svoje ponude za kupnju dionica Ine po 2800 kuna od određenih privatnih investitora kupio Inine dionice. Stoga nije slučajno to što je Hanfa sve do 6. svibnja blokirala trgovinu dionicama Ine. Bitka za Inu žešća je nego ikad. MOL ide na stjecanje većinskog paketa. Valja podsjetiti da su MOL-ovu ponudu za otkup Inih dionica osujetili mirovinci ponudivši višu cijenu na burzi.

MOL sada pak ne želi otkriti koliko je dionica kupio, od koga ih je kupio i koliko točno trenutačno ima Ininih dionica u svom vlasništvu. Tek kažu kako još nemaju vlasništvo u Ini koje bi zahtijevalo objavljivanje bilo kakvih obavijesti na burzi. MOL je nakon svoje privatne ponude imao 47,2 posto dionica Ine, ali kada bi se pretpostavilo da je kupio dionice koje su kupovale tvrtke s Cipra povezane sa slovačkim tajkunom Marijom Hoffmanom i one koje su kupovale banke iz Mađarske – OTP, Erste Investment te ING banka – mogao bi imati tih 49,08 posto dionica. S druge strane, četiri posto dionica kojima raspolažu mirovinci za sada navodno nisu na prodaju, a Vlada s njima kontrolira 48,8 posto Ine. Budući da je na slobodnom tržištu ostalo još oko dva posto Ininih dionica, tek bi s njima MOL imao više od 51 posto.

Podsjetimo, Hanfa je nedavno podnijela Državnom odvjetništvu prijavu protiv MOL-a, ali i slovačkog tajkuna Marija Hoffmana te ih optužila da manipuliraju tržištem jer MOL potajno kupuje Inine dionice, a za Hoffmana tvrde da kupujući Inine dionice preko povezanih tvrtki pere ilegalno stečeni novac. Hanfinim rješenjem nalaže se Zagrebačkoj burzi da bez odgode privremeno obustavi trgovanje dionicama Ine i to do 6. svibnja 2011. godine. Vlada je, podsjetimo, bila naumila donijeti zakon koji bi branio stjecanje više od 49 posto dionica, no od toga je odustala dok se ne završi istraga nakon Hanfine prijave DORH-u.

Ključne riječi

Komentara 9

OB
-obrisani-
19:23 28.04.2011.

28.04.2011. u 14:55h chemica je napisao/la: HDZ-ovci i opet zasraše motku. Biti baš toliko nesposoban...Ma jabolje da HANFA obustavi trgovanje Ininim dionicama do izbora pa neka \"komunisti\" budu krivi jer je MOL postao većinski vlasnik nekada naše naftne kompanije. Ono što komunisti stvaraše desetljećima, \"domoljubi\" razhebaše u par godina. Još jedan bravo za njofru i njegove. da imalo imaš mozga ili znanja onda bi znala da su tvoji nesposobni komunisti prodali tu inu 25 posto plus jedna dioniaca za sto deset dolara po dionici, tada osamsto kuna, uz ugovor koji kupcu daje pravo veta na sve odluke iznad osamdeset miljuna kuna,da imalo imaš mozga onda bi to znala,al u tvojoj zaslijepljenoj riječkoj tikvi nema mjesta za istinu i nove spoznaje,šta ćeš za tebe je putranje vrhovnika,koji ti je nabio ograničenje brzine na 40 km na sat ispod svoje kuće dobar posao,ili prodaja dubrovčakog hotela štroku za milijun eura isto dobar posao,još jedan plus za sdp-ovu glupaču

YA
yakazima
00:41 29.04.2011.

samo dajte Inu, ali malo razmislite da se bliže izbori...

DU
Deleted user
17:44 28.04.2011.

Ovo je zbilja sloboda trgovanja. Pa riječ je o burzi...Tko ponudi više, njegovo je...Ako netko želi prodati, može i mora...Šlus

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije