Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi ciklus

HAMAG u 2014. ima 105 milijuna kuna za male i srednje tvrtke

Darko Liović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
11.11.2013.
u 09:40

Agencijin posao jest jamčiti državnim jamstvom za kredite malim i srednjim poduzetnicima pa je izdašno povećanje proračuna dobar znak za gospodarstvo

Poduzetnički impuls, najveći državni program za poticanje malog i srednjeg poduzetništva za 2014. upravo se sastavlja, a agencija HAMAG Invest već sada zna da će joj se proračun povećati 50 posto pa će iduće godine HAMAG imati na raspolaganju 105 milijuna kuna.

Spajanje s BICRO-om

Agencijin posao je jamčiti državnim jamstvom za kredite malim i srednjim poduzetnicima pa je izdašno povećanje proračuna dobar znak za gospodarstvo. S većim proračunom stižu i veće ovlasti. Novost u 2014. jest spajanje HAMAG Investa s BICRO-om, zaduženim za poticanje izuma, a stižu i novo equity jamstvo te kontra jamstava.

– Nemamo venture capital fondove koji podržavaju start-up kompanije pa ćemo ponuditi equity jamstva da se ulagači koji plasiraju novac u te rizične projekte ohrabre. Ipak, da bi uspjeli provesti taj program, moramo mijenjati zakonodavnu proceduru za razvoj malog i srednjeg gospodarstva – objašnjava predsjednik uprave HAMAG Investa Darko Liović. Novost za agenciju bit će i kontra jamstva kojima će dodatno osigurati svoje plasmane. Europski investicijski fond odobrio je HAMAG-u od 3 do 5 mil. eura za jamstva plasmana u start-up kompanije. Za svako odobreno jamstvo HAMAG će iz europskih sredstava dobiti iznos pola plasmana, koji može iskoristiti u slučaju aktiviranja jamstva. Time bi se moglo uštedjeti i do 5 mil. eura godišnje, pojasnio je Liović. Naime, tijekom 2013. HAMAG je isplatio 13 milijuna kuna za jamstva investicija koje su propale. Agencija će na sebe preuzeti i program takozvane “fasadizacije” Hrvatske za koji će se iduće godine osigurati 200 mil. kuna.

Preraspodjela novca

Liović je ponosan i na to da je preraspodjelom novca uspio osigurati dodatnih 1,5 mil. kuna za mikrokredite za početnike koji se odobravaju uz kamatu od 0,99 posto. I dok je mikrokreditiranje pun pogodak, jer se prijavilo više od 250 projekata, program 1000 bazena nije polučio očekivani rezultat. Potrošeno je samo 2 do 10 mil. kuna. Tijekom 2013. HAMAG je podržao 450 projekta ukupne vrijednosti 1,5 mlrd. kuna, a od početka mandata nove uprave odobreno je 557 jamstava pomoću kojih je ostvareno više od 2 mlrd. kuna investicija.

Komentara 1

PR
promag
10:15 11.11.2013.

Baš lijepo tšto su podržali 450 projekata ukupne vrijednosti 1,5 mlrd kuna, ali koij je rezultat tih projekata - gospodarstvo pada, a nezaposlenost raste. Zar ne bi ta agencija trebala reći i rezultate tih projekata ili je učinkovitost te agencijee mjerena po količini izdatih jamstava i danih potpora.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije