Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zaokret HNB-a

Guverner nudi novac za oporavak

Željko Rohatinski
Boris Ščitar
18.12.2009.
u 08:30

Središnja banka potiče Vladu na proaktivnu ekonomsku politiku koju će HNB podržati svojim mjerama. HNB tvrdi da odmah može osigurati 10 milijardi kuna za dobre projekte, no očekuje da država preuzme dio kreditnog rizika.

Guverner Hrvatske narodne banke pozvao je jučer Vladu na proaktivnu ekonomsku politiku kako bi potaknula oporavak gospodarstva. Učini li to, HNB će je podržati proaktivnom monetarnom politikom te će osigurati dodatna sredstva za kreditiranje gospodarstva. Banke sada raspolažu sa 4,5 milijardi kuna slobodnog kapitala koji ne plasiraju u gospodarstvo jer se boje rizika.

HNB bi smanjenjem obvezne pričuve mogao osloboditi još 6 milijardi kuna, no da bi to učinio predlaže da država na sebe preuzme dio kreditnog rizika. Tu je ideju guverner Željko Rohatinski s najbližim suradnicima predstavio javnosti na godišnjem susretu s novinarima, bez dodatnih operativnih detalja. HNB može indirektno osigurati sredstva za sadašnje državne institucije da u suradnji s bankama kreditiraju gospodarstvo uz jasne uvjete, kriterije i kontrolu. Država bi, pak, trebala preuzeti dio kreditnog rizika za te plasmane.

Razdoblje stagnacije
Kapitala ima, ali u odnosu banaka i tvrtki vlada opća nesigurnost i neizvjesnost. Vrijeme je velikih padova iza nas, ali zbog loše investicijske klime slijedi razdoblje stagnacije jer nema impulsa da se krene uzlaznom putanjom.

Prema guverneru, dva su moguća pristupa u vođenju ekonomske politike. Nastaviti kao i do sada, ostaviti da interesi banaka, poslovnog sektora i domaćinstava formiraju impulse za neki budući rast. Učinci takva pristupa bit će spori i slabi, ali takav je rasplet prema HNB-u realniji, zbog čega u 2010. očekuju stagnaciju.

Druga, optimističnija varijanta, proaktivna je ekonomska politika o kojoj se, kaže guverner, više promišlja nego što postoji konsenzus. Likvidnost je dobra, monetarna se politika može opustiti, postoje otvorene kreditne linije matičnih banaka prema Hrvatskoj, ali nije riješeno pitanje kako transferirati novac iz trezora banaka na račune komitenata.

Država mora preuzeti na sebe kreditni rizik i tako potaknuti kolanje novca. Zbog svojih slabosti iskazanih velikim dugom, euroziranošću i deficitima zemlja kao što je Hrvatska ne može sebi priuštiti luksuz da kapital završi u potrošnji i distribuira se na isti način kao i dosad, što je i uzrokovalo krizu.

– Potreban je funkcionalni selektivni pristup. Imamo institucije koje bi mogle usmjeriti likvidnost u zdrav gospodarski rast. HNB je spreman na proaktivnu monetarnu politiku uz uvjet da se ona povede na razini zemlje.
– Ne treba se razbacivati sredstvima tako da potrošimo rezerve i dođemo u još veće probleme. Mi možemo tiskati novce, ali ne želimo ih bacati u bunar jer bismo time situaciju samo pogoršali – kazao je Rohatinski.

Proračun nije racionalan
Nije to podrška HUP-ovoj inicijativi osnivanja državnoga interventnog fonda iz kojega bi država spašavala posrnule tvrtke.

– Načelno nismo protiv bilo čega što može dati dobre učinke, ali selektivni se pristup može provesti i preko institucija koje postoje i kojima je to posao. Moraju se znati kriteriji za što se daju krediti, a za što ne – rekao je Rohatinski.

– HNB ne može nikoga izravno kreditirati, ali je spreman pomoći da novac ide tamo gdje može dati najbolje makroekonomske učinke. Postoje institucije da se to učini – kaže. Premda je iskazao spremnost središnje banke da podrži proaktivnu ekonomsku politiku, Rohatinski nije uvjeren da će promjena i biti. Rekao je da institucionalnih razgovora s Vladom o tome nije bilo.

Kad bi državni proračun bio racionalan i kad ne bi imao crnih rupa, najlogičnije bi bilo da Vlada poveća deficit da bi pokrenula ekonomiju. No kako je proračun daleko od toga, ne treba povećavati deficit nego racionalizirati pojedine rashode unutar postojećih okvira, prije svega poticaje i subvencije.

– Bilo bi ludo ubacivati u sustav novu likvidnost koja će donijeti nove deficite – zaključuje guverner Rohatinski.

– U situaciji smo da monetarnom politikom možemo osigurati dovoljno likvidnosti. Država mora sa svojim institucijama naći načina da banke tu likvidnost usmjere u projekte – kaže viceguverner Relja Martić.

Ključne riječi

Komentara 2

PL
plavidevet
11:14 18.12.2009.

Samo im dajte naš novac neka i to pokradu nedajte novac najprije izbori pa onda neka odgovaraju oni koji su nas doveli do ove situacije Ako im date novac za kratko vrijeme če opet tražiti od nas malih koji i i ovako teško živimo pa če biti Harač na Harač po jadnom narodu koji to ne zaslužuje.Vi koji ste odgovorni za naš novac morate znati da ova vlast nezna drugo nego štite lopove jer i sami u tome sudjeluju ,a kako reči kad narod spašta za svaku pronevjeru a nitko ne odgovara pred sudovima, mogli bi biti svi sretni da imamo ljude od poverenja ko što ste vi takovih je malo i zato ovaj put najprije dajmopoštene u vlast koji če potpisati odgovornost i kaznenu ne samo političku,politička je najgora dovoljno je da ukradu jednom i dosta mu je,i baš ga briga za nas koji jedva spajamo život u neimaštini ljepi pozdrav ne vjerujte onima koji nas potkradaju iz dana u dan mi obični više to ne možemo izdržati što nam rade a ne odgovaraju ni za šta štite jedni druge i tako prosipaju što je ovaj narod zajedno sa braniteljima stvorio u i za ovu zemlju

OB
-obrisani-
11:14 18.12.2009.

Guverneru bi bilo bolje da šuti i da ne govori da ima toliku lovu jer kad skuže to ovi iz vlasti nabrzinu če i to pokrasti!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije