Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pritisak

Grčki dug u prvom planu današnjeg summita čelnika EU u Bruxellesu

euzastava
Arhiva VL
11.02.2010.
u 08:57

Čelnici 27 zemalja pod velikim su pritiskom kako financijskom tržištu poslati jasan signal da golemi proračunski deficit Grčke neće destabilizirati euro, piše BBC.

Pitanje kako pomoći Grčkoj u otplati enormnog duga i olakšati pritisak na euro te novi desetogodišnji ekonomski plan kako povećati konkurentnost članica i stvoriti nova radna mjesta za rastuću populaciju nezaposlenih, bit će glavne teme današnjeg summita članica EU u Bruxellesu. Lideri 27 zemalja pod velikim su pritiskom, naime, kako financijskom tržištu poslati jasan signal da golemi proračunski deficit Grčke neće destabilizirati euro, piše BBC.

Financijska tržišta u Grčkoj donekle su se oporavila, jer se investitori nadaju da će europske vlade pomoći Grčkoj u otplati duga. Iako pravnici EU tvrde da ne postoji jasna procedura za davanje financijske pomoći u popunjavanju proračuna jedne od članica eurozone, pretpostavlja se da će države individualno Grčkoj ponuditi bilateralnu pomoć, a Njemačka, čija je financijska situacija najstabilnija, vjerojatno će biti predvodnica.

Sve to, piše BBC, prvi je veliki test za predsjednika Europskog vijeća Hermana van Rompuya koji bi htio da se summit fokusira na novu strategiju zapošljavanja i rasta do 2020. No, nameću se i pitanja klimatskih promjena te daljnje pomoći potresom razorenom Haitiju.

Izvori u koalicijskoj Vladi u Berlinu navode da bi dogovor o tome, koje bi vlade pomogle Grčkoj i u kojoj mjeri, mogao biti postignut na marginama današnjeg summita čelnih ljudi EU. Grčka vlada trebala bi pozajmiti čak 53 milijarde eura ove godine da bi pokrila proračunski deficit i refinancirala dugove koji prispijevaju na naplatu. Ove godine grčki bi dug mogao doseći čak 294 milijarde eura.

Ključne riječi

Komentara 8

OJ
Ojhaa
09:53 11.02.2010.

Bit će zanimljivo promatrat europsku solidarnost tj. koliko će normalne članice trpjeti one manje sklonu radu, disciplini, redu..... Bojim se da je Grčka poprilično promašeni slučaj koja će još jako dugo biti uteg EU-u.

OF
odd_fellow
09:57 11.02.2010.

Grčka je samo vrh ledenog brijega. Javni dug je velik u svim zemljama, čak i u Njemačkoj službeno priznati deficit iznosi blizu 6 %. Jedini izlaz bio bi pravi (ne lažni, kreiran \"paketima poticaja\") ekonomski rast, ali to je nemoguće, jer nema jeftine net-energije (oil peak). Ovo se treba gledati kao proces postupnog urušavanja sustava dužničko-kreditne ekonomije, koja bez ekonomskog rasta više ne može funkcionirati.

VL
vedran.laura@gmail.com
09:44 11.02.2010.

Rješenje izlaska iz financijske i ekonomske krize za Grčku i sve ostale države, a posebice Hrvatsku je vratiti u nacionalno vlasništvo sve privatizirana strateška državna poduzeća, primjerice INA, Pliva, Telekom, banke, kao što je to uradio recimo Hugo Chavez u Venecueli, kojeg usput rečeno zbog toga Amerikanci i ostali globalizatori jako vole pod navodnim znacima, jer daje primjer ostalim manje-više koloniziranim državama kako se ponašati da bi opstali kao suverena država!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije