Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Najavio korekciju

Grčić: Prognoza rasta od 0,7 posto bila je nerealna

branko grčić
Robert Anić/PIXSELL
30.08.2013.
u 12:28

Grčić priznaje da je stopa rasta od 0,7 posto koju je prognozirala Vlada na razini godine bila nerealna za 2013,. te da će u novim smjernicama, koje će izaći u iduća dva tjedna, biti objavljena korekcija Vladine prognoze.

Nakon što je DZS objavio pad stope BDP-a od 0,7 posto, potpredsjednik Vlade zadužen za gospodarstvo Branko Grčić ocijenio ga je relativno dobrim pomakom, iako ipak nedovoljno indikativnim.

Kaže da je s obzirom na očekivanja jačeg pada relativno zadovoljan ovim rezultatom, a ističe i da je ovo najbolja stopa u mandatu ove Vlade.

"Prognoza rasta od 0,7 posto na razini godine bila je nerealna"

– Sve komponente rasta BDP-a su rasle, osim uvoza. Trendovi se mijenjaju i nakon dugo vremena imamo rast u investicijama, naročito državnim koje su porasle za 30 posto u odnosu na prvo polugodište 2012. – kaže Grčić te ističe da se osobna potrošnja uz pomoć fiskalizacije počela oporavljati, međutim ipak priznaje da je stopa rasta od 0,7 posto koju je prognozirala Vlada na razini godine bila nerealna za 2013. te da će u novim smjernicama, koje će izaći u iduća dva tjedna, biti objavljena korekcija Vladine prognoze.

– Ukupni kumulativni deficit bit će pokazan prema metodologiji Eurostata i on će biti veći nego sada. Hrvatska će definitivno ući u europsku proceduru prekomjernog deficita, što znači da nas čekaju reforme i prilagodbe na rashodovnoj strani.

>> BDP i dalje pada: U drugom tromjesečju manji za 0,7 posto

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije