Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Najveće ulaganje Hrvatske elektroprivrede

Gradi se novi blok toplane vrijedan 900 milijuna kuna

Svečano otvorenje radova na izgradnji HEP-ovog kombi-kogeneracijskog bloka
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/5
19.12.2019.
u 21:23

Kombi-kogeneracijski blok doprinijet će elektroenergetskoj samodostatnosti Hrvatske i pozitivno utjecati na rast nacionalnog gospodarstva, izjavio je F. Barbarić, predsjednik uprave HEP-a na svečanosti u društvu premijera A. Plenkovića

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede Frane Barbarić jučer su položili temeljni kamen za izgradnju novog kombi-kogeneracijskog bloka u Elektrani-toplani Zagreb (KKE EL-TO Zagreb).

Vrijednost ulaganja u KKE EL-TO Zagreb je 900 milijuna kuna i to je najveća je pojedinačna investicija HEP-a u nove proizvodne objekte u posljednjih deset godina. Novi blok KKE EL-TO imat će električnu snagu 150 MWe i toplinsku snagu 114 Mwt.

Kako objašnjavaju u HEP-u, novi blok će zahvaljujući najsuvremenijoj Siemensovoj tehnologiji kombi-kogeneracije, a što znači istodobnu proizvodnju električne i toplinske energije u spojnom procesu, uz visok stupanj učinkovitosti od 90 posto, ostvarivati više od 25 posto uštede primarne energije prirodnog plina. Uz to, zamjenom dotrajalih neefikasnih jedinica na lokaciji, značajno će se smanjiti specifične emisije CO2 i onečišćujućih tvari u dimnim plinovima.

Projekt je financiran kreditima Europske banke za obnovu i razvitak i sindikata komercijalnih banaka te Europske investicijske banke, uz jamstvo Europskog fonda za strateška ulaganja, glavnog nositelja Plana ulaganja za Europu, kojeg je inicirala Europska komisija, poznatijeg kao Junckerovog plana.
Izgradnja visokoučinkovitih kogeneracija koje će koristiti plin kao energent važan je element obnovljivog scenarija razvoja HEP grupe do 2030. godine, navode u toj tvrtki. Iako je riječ o fosilnom gorivu, smjernice EU i prijedlog nove energetske strategije RH, efikasno korištenje plina prepoznaju kao element energetske tranzicije. U HEP-u kažu i da će u svim tehnologijama – kogeneracije, hidroelektrane, sunčane elektrane, vjetroelektrane i drugi obnovljivi izvori – do 2030. ostvariti 1.500 MW nove snage.

KKE EL-TO će pak omogućiti dugoročno sigurnu opskrbu toplinskom energijom za 80.000 stanovnika zapadnog dijela Zagreba, kao i opskrbu gospodarskih potrošača industrijskom parom. Očekivana prosječna godišnja proizvodnja KKE EL-TO Zagreb je 675 GWh električne energije, 450 GWh toplinske energije za centralni toplinski sustav grada Zagreba te 160 GWh industrijske pare.

U HEP-u napominju da će se zahvaljujući znatno manjoj specifičnoj emisiji CO2 koju će proizvoditi novi blok u odnosu na stari blok A, što je 187 grama umjesto 682 po proizvedenom kilovatsatu, uz prosječnu očekivanu proizvodnju, izbjeći emisija u približnom iznosu od oko 150 tisuća tona CO2 godišnje. Također, u odnosu na sadašnje stanje na lokaciji, smanjit će se emisija onečišćujućih tvari u zrak: SO2 za 95 posto, NOX za 57 posto i čestica za 84 posto. Novi kogeneracijski blok izgradit će talijanska tvrtka FATA S.p.A, članica Danielli grupe, s kojom je nakon natječaja provedenog prema pravilima EBRD-a, 2018. potpisan Ugovor za projektiranje, izgradnju te nabavu i montažu opreme te Ugovor o dugoročnom održavanju elektrane. U HEP-u ističu da na realizaciji projekta već sudjeluju te će dodatno u svojstvu podizvođača biti angažirano više hrvatskih tvrtki. Izgradnja postrojenja završit će početkom 2022. godine.

– Ovaj je projekt važan za HEP, za građane Zagreba, za Hrvatsku, ali i za Europu. Za HEP, zato što ćemo realizacijom najveće investicije u nove proizvodne objekte u posljednjih desetak godina, u sustavu dobiti najsuvremenije visokoučinkovito postrojenje za proizvodnju električne i toplinske energije. Za Zagreb, pogotovo za 80 tisuća građana u ovom dijelu grada, zato što će dugoročno dobiti siguran izvor topline za svoje domove, urede, škole, vrtiće… Za Hrvatsku, zato što će doprinijeti elektroenergetskoj samodostatnosti države te pozitivno utjecati na rast BDP-a i ukupnog gospodarstva. Ali i za Europsku uniju, zato što je ovaj projekt dio Plana ulaganja za Europu, takozvanog Junckerovog plana – izjavili su predsjednik Vlade Andrej Plenković i Frane Barbarić, predsjednika Uprave HEP-a.

Komentara 8

VO
vorda400
22:17 19.12.2019.

Građani koji se griju na toplanu pripremite se za blago povećanje cijene grijanja od recimo 100%

CH
chemica
22:10 19.12.2019.

Znači, vjetroelektrane baš i ne pomažu?Ajde da se i to konačno priznalo. Koštat će nas milijarde. Pametan narod s istim takvim "veleumnim" vodstvom.

JO
Jole121
20:15 20.12.2019.

Konačno, sve europske zemlje šire svoje gradske toplinske mreže i grade kogeneracije ili električne dizalice topline na industrijskoj skali, Austrija i Finska su odlični primjeri, samo Austrija je u proteklih 5 godina izgradila više od 1000 kilometara novih toplinskih mreža.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije