Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Građevinski otpad prerađuju u sirovinu za novu gradnju

Najveći projekti sanacije odlagališta otpada - na Karepovcu bili glavni izvođač, u tijeku su njihovi radovi na odlagalištu otpada Osojnica u Matuljima
26. studenoga 2021. u 14:02 0 komentara 1460 prikaza
Foto: PD

Obiteljska tvrtka GT Trade sa sjedištem u Splitu, osnovana prije 30 godina u djelatnosti trgovine, u proteklom razdoblju izrasla je u renomiranog i pouzdanog partnera u sektoru graditeljstva, s aktivnostima na brojnim projektima u zaštiti okoliša, niskogradnji i mostogradnji. Pod vodstvom člana Uprave Gorana Tonšića i dvoje prokurista - područjem zaštite okoliša rukovodi junior Arsen Zoran Tonšić, diplomirani inženjer građevinarstva, dok je njegova supruga Darija, iste struke, zadužena za administraciju i pripremu projekata, s mehanizacijom kojom raspolažu te ljudskim resursima u vidu 150 djelatnika, lani su ostvarili više od 166 milijuna kuna ukupnog prihoda.

Rast prihoda 135 posto

Formula uspjeha, prema Arsenu Zoranu Tonšiću, marljivi je rad, pretočen u kontinuirani rast i razvoj poslovanja, uz predanost zaposlenika, kojima, kaže, zahvaljuju. Tako je protekla godina, unatoč pandemiji, za njih bila rekordna, s rastom prihoda od prodaje na domaćem tržištu od čak 135%, na valu uspješnog poslovanja i poslova ugovorenih 2019. To ih je uvrstilo na tron - u ovogodišnje laureate Znatne kune Hrvatske gospodarske komore (HGK), s osvojenim priznanjem u kategoriji srednje velikog poduzeća na nacionalnoj razini.

Sanacija i izgradnja odlagališta otpada osnovna je djelatnost GT Tradea, a značajan rast međunarodnog poslovanja bilježe na mostogradnji u Njemačkoj. U fokus, pak, dovode ih aktivnosti iz nove faze širenja poslovanja u Zagrebu, konkretnije u Rugvici, gdje uz core biznis rade na realizaciji investicijskog plana iz 2018.

Cilj ovih ulaganja je povećanje konkurentnosti u sektoru sanacije i deponiranja neopasnog otpada, za što će niknuti njihov deponij građevinskog otpada, ali i diversifikacija poslovanja izgradnjom novih proizvodnih kapaciteta. Kako navodi naš sugovornik, riječ je o iskoraku na brzorastuća tržišta obrade i recikliranja građevinskog otpada te konfekcioniranja betonske galanterije, kroz gotove montažne stupove i grede koje planiraju proizvoditi i isporučivati na mjesto gradnje.

- U fazi smo rješavanja dozvola za izgradnju našeg kompleksa u Zagrebu, gdje su na zemljištu od 12.000 m2, uz deponij, u planu i dvije proizvodne hale veličine 1000 i 600 kvadrata. Od 2018. do 2021. ukupno ulaganje je iznosilo 22 milijuna kuna, od čega u strojeve i opremu oko 12 milijuna - kaže Tonšić.

Mostogradnja u Njemačkoj

U okolišnom biznisu, u najveće projekte ove tvrtke spadaju sanacije odlagališta otpada. Tako su na Karepovcu bili glavni izvođač, u tijeku su njihovi radovi na odlagalištu otpada Osojnica u Matuljima. Tu je i lani završeni vjetropark kod Senja, privatna investicija stranih ulagača, ali i poslovi gradnje niza reciklažnih dvorišta. U regiji rade već 20-ak godina: centar za gospodarenje otpadom gradili su npr. u Zenici, Banja Luci, Mostaru i Zvorniku, a u Sloveniji kod Ptuja kao članica konzorcija veliki nadvožnjak.

Sve naglašeniju ulogu dobiva mostogradnja, i to s poslovima u Njemačkoj kojima upravlja sam član Uprave Goran Tonšić. Kako izvode složene armiranobetonske zahvate, u Njemačkoj je angažirano pola njihovih radnika, a prihodi od prodaje ubrzano rastu pa su lani u Njemačkoj ostvarili 41 milijuna kuna, a usporedbe radi u Hrvatskoj 125 milijuna kuna.

Sljedeću godinu u GT Tradeu vide kroz prizmu daljnjeg rasta, planiran je na oko 10%, a uporišta za to su, ističu, veliki poslovi koji bi se trebali kod nas početi hitno realizirati, među ostalima i centri za gospodarenje otpadom. Tvrtke poput ove u budućem razdoblju u tome vide svoju dobru perspektivu.

Rugvica idealna lokacija za distribuciju

Nova faza širenja, u stvari nastavak stalne politike investiranja društva, očekuje se da će biti zaokružena 2023., kad će kompleks biti u punoj funkciji. Dok je Uprava u Splitu, kompletna operativa sa skladištem nalazi se u Rugvici jer se lokacija pokazala kao idealna za njihov distribucijski segment poslovanja.

Kao ovlašteni distributer geosintetičkog materijala njemačkog proizvođača NAUE za tržište RH i BiH, u Rugvici djeluju zadnjih 15-ak godina pa tamošnjim skladištem osiguravaju najbržu dopremu materijala s najnižim troškovima.

 

FILE PHOTO: The logo of Alibaba Group is seen at its office in Beijing ŽEŠĆA KONKURENCIJA Potrošnja posustaje: Kineski div očekuje skromniji rast prihoda Vinarija Belje i njen suvremeni pogon u Kneževim Vinogradima TEŠKA GODINA Analiza Fine: Vinari u 2020. imali 53,5 milijuna kuna neto gubitka Labcoats at MedImmune, the global bologics research and development arm of AstraZenceca, at Granta Park on the ouskirts of Cambridge. The US pharmaceutical company Pfizer is curently attempting to aquire MedImmune's parent company AstraZeneca in a co Zaradili milijardu dolara Skroman doprinos cjepiva protiv covida prihodu AstraZenece u trećem tromjesečju

 

Zagreb: Tek pokoji stanovnik u šetnji Jarunom koji je prekriven snijegom
ZIMSKI UVJETI
Stiže nam novo zahladnjenje, susnježica i snijeg: Evo do kada će trajati
Wolt
Wolt Awards
Hrvati izabrali najbolje restorane ove godine: Najviše uživaju u burgerima, a sve je popularnija i azijska kuhinja
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.