Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Moja poduzetna Hrvatska

Koprivnica: Grad poduzetničkog duha u kojem broj stanovnika raste

Moja poduzetna Hrvatska u Koprivnici
Foto: Marijan Sušenje/PIXSELL
1/5
20.04.2018.
u 10:20

Inkubator kreativnih industrija osigurat će razvoj i otvaranje novih radnih mjesta

Festival Moja poduzetna Hrvatska već se treću godinu zaredom organizira u hrvatskim gradovima s ciljem popularizacije i promocije malih i srednjih poduzetnika, obrtnika i vlasnika obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Posljednju subotu u travnju Festival će se održati na Zrinskom trgu u Koprivnici u organizaciji Grada Koprivnice, Večernjeg lista i Poslovnog dnevnika. Koprivnica je poznata kao grad Vegete, grad bicikla i NOA mobitela. U gradu posluju i imaju sjedište mnogobrojne tvrtke i banke, s izvrsnom komunalnom i obrazovnom infrastrukturom. Grad ima izuzetno razvijenu predškolsku skrb te sve razine obrazovanja. I na tom području vidljiv je poduzetnički duh jer na području grada djeluje sedam obrta za čuvanje djece.

Koprivnica je 2017. ušla u razred najrazvijenijih gradova u Republici Hrvatskoj, a svoj rast i budućnost temelji na održivom razvoju i konceptu pametnih gradova. Ključni projekti koje gradska uprava planira financirati u idućih pet godina iz vlastitih i vanjskih izvora su izgradnja novog poduzetničkog inkubatora i logističkog centra, izgradnja i uređenje prometnica, komunalne i IT infrastrukture, sortirnice i novog reciklažnog dvorišta, energetske obnove osnovnih škola, dogradnja Umjetničke škole, izgradnja nove osnovne škole, te dogradnja i uređenje gradskog vrtića.

Podravka kao jedan od simbola ovog kraja
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL

Također poduzetnicima sufinanciramo kamate te kroz natječaje bespovratnim sredstvima potičemo razvoj novih poduzeća, ali i tradicijskih i umjetničkih obrta - ističe koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić.

Podizanje konkurentnosti

U programu za poticanje poduzetništva u 2018. godini posebno se ističe Javni poziv za bespovratna sredstva koji će iznositi oko 780 tisuća kuna. Na taj će se poziv moći javiti poduzetnici, obrtnici i poljoprivrednici. Svakako kao jedna od najznačajnijih investicija bit će izgradnja Inkubatora kreativnih industrija čija vrijednost iznosi 13,5 milijuna kuna.

Projekt obuhvaća izgradnju i opremanje zgrade Inkubatora namijenjenog industriji čije se aktivnosti baziraju na individualnoj kreativnosti, vještini i talentu te koje imaju potencijal za kreiranje radnih mjesta kroz korištenje intelektualnog vlasništva. Novi Inkubator postat će centralno mjesto za poduzetnike koji djeluju u području kreativnih industrija, a omogućit će poticanje transfera znanja, internacionalizaciju, razvoj inovacija te umrežavanje domaćih i međunarodnih poduzetnika, poduzetničkih potpornih institucija, istraživačkih centara, obrazovnih institucija i ostalih ključnih dionika. Takav inkubator osigurat će preduvjete za olakšan rast, razvoj i otvaranje novih radnih mjesta te doprinijeti jačanju konkurentnosti lokalnog gospodarstva.

Foto: Damir Špehar/PIXSELL

- Automatizacija, digitalizacija, inovacije, robotizacija – to je sadašnjost i budućnost ove zemlje i cilj nam je snažno krenuti u stvaranje Koprivnice 2030. Upravo ovim projektom podižemo konkurentnost našeg kraja kroz nove tehnologije i nove vrste poduzetništva - dodaje gradonačelnik.

U Koprivnici su posebno zadovoljni poduzetničkim zonama koje su važne za poticanje poduzetništva.

Olakšice i potporne institucije

- Naše poduzetničke zone infrastrukturno su jedne od najbolje opremljenih zona, a poduzetnicima se omogućuje kupnja po sniženim cijenama ovisno o broju novozaposlenih djelatnika, pa je tako moguće na većem broju zaposlenih zemljište dobiti po nekoliko kuna po metru četvornom - pojašnjava gradonačelnik Jakšić.

Foto: Damir Špehar/PIXSELL

Oni koji svoje poslovanje odluče obavljati u jednoj od zona također imaju olakšice na obračun komunalnog doprinosa te komunalne naknade. U gradu djeluju i potporne institucije za poduzetnike zahvaljujući kojima poduzetnici na jednom mjestu mogu dobiti sve važne informacije, ali i potporu kod planiranja i prijave projekata.

- Kroz gradsko poduzeće Koprivnički poduzetnik, obrtnicima i poduzetnicima na raspolaganju je tim stručnjaka koji im pomaže u pisanju i provedbi projekata, a poduzetnicima početnicima povoljan smještan osiguran je kroz Inkubator - zaključio je gradonačelnik i istaknuo kako na razvoj gospodarstva koprivničkog područja pozitivno utječu i turistički projekti poput Podravskih motiva, Ljeta na Zrinskom, Koprivničke bajke i Renesansnog festivala, top turističke manifestacije, prepoznate i izvan granica Hrvatske.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije