Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Građevinski radovi u siječnju porasli 6,8 posto na godišnjoj razini

Prema privremenim sezonski i kalendarski prilagođenim podacima DZS-a, indeks obujma građevinskih radova u siječnju je u odnosu na prosinac prošle godine bio manji za 0,9 posto
03. travnja 2018. u 09:35 0 komentara 229 prikaza
Ilustracija
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL

Obujam građevinskih radova u siječnju ove godine bio je za 6,8 posto veći nego u istom lanjskom mjesecu, što je najveći rast od prosinca 2016. godine, pokazuju privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Zagreb Najskuplji je Donji grad, no najviše će rasti Blato

Prema privremenim sezonski i kalendarski prilagođenim podacima DZS-a, indeks obujma građevinskih radova u siječnju je u odnosu na prosinac prošle godine bio manji za 0,9 posto.

Na godišnjoj je razini, pak, porastao 6,8 posto, pri čemu je obujam radova izvedenih na zgradama u siječnju, u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, povećan za 12,0 posto, dok je na ostalim građevinama bio manji za 0,3 posto.

Službena statistika u ostale građevine ubraja one koje nisu zgrade, poput cesta, pruga, cjevovoda, mostova, brana, sportskih terena i sl.

Podaci DZS-a pokazuju da je u ovogodišnjem siječnju 56,9 posto radnih sati na gradilištima odrađeno na novogradnji, a 43,1 posto na rekonstrukcijama, popravcima i održavanjima.

Pritom je na zgradama odrađeno 53,4 posto radnih sati građevinara, a na ostalim građevinama 46,6 posto.

HGK: Nastavak rasta kolebljiv i nedostatan

Kako ističu iz Hrvatske gospodarske komore (HGK), riječ je o najvišem rastu od prosinca 2016. godine, no napominju da je takva dinamika rasta prvenstveno posljedica izuzetno niske baze, odnosno činjenice da je u siječnju prošle godine pri nepovoljnim vremenskim prilikama ostvarena vrlo niska razina građevinske aktivnosti, pa je realan pomak u razini građevinske aktivnosti u siječnju ove godine znatno skromniji

Što će se promijeniti uvođenjem eura i hoće li sve poskupjeti:

Ilustracija
1 / 10
1. Rast će cijene u kafićima, restoranima, rekreaciji...

"Snažniji i stabilniji rast građevinske aktivnosti i dalje sputava nizak obujam radova na infrastrukturnim projektima, čiji se kontinuitet međugodišnjeg pada sada protegao na posljednjih devet mjeseci", stoji u komentaru HGK. 

Navode da je i u dijelu zemalja Europske unije, osobito u susjednim zemljama, u siječnju ove godine zabilježen izuzetno visok rast građevinske aktivnosti na godišnjoj razini, pri čemu su u nekim slučajevima zabilježene povijesno najviše stope rasta. Tako je međugodišnji rast građevinske aktivnosti u Sloveniji iznosio 76,0 posto, Mađarskoj 43,1 posto, Češkoj 33,6 i Poljskoj 31,8 posto, a na to su, pored niske baze, utjecali i solidna dinamika gospodarskog rasta te korištenje sredstava iz fondova EU.

Iz HGK ocjenjuju da podaci o obujmu građevinskih radova u Hrvatskoj sugeriraju nastavak rasta građevinske aktivnosti koji je kolebljiv i nedostatnog intenziteta te strukturno opterećen divergentnim kretanjima u visokogradnji i niskogradnji. 

"Stoga bi dinamiziranje gradnje infrastrukturnih projekata poduprto učinkovitijim korištenjem sredstava iz fondova EU moglo u budućem razdoblju povećati i stabilizirati rast građevinske aktivnosti kojeg će i dalje sputavati neriješeni problemi građevinske operative, osobito nedostatak odgovarajuće radne snage", zaključuje se u komentaru.

novac Novi detalji Naručila građevni materijal i radove na kući, no nikad ih nije platila Broj stalno zaposlenih građevinara i dalje pada i kreće se oko 66 tisuća Građevinski sektor Grade se stanovi, ali ne raste broj radnika Mljekari DZS: Cijene poljoprivrednih proizvoda lani porasle 4,5 posto
Akcija u tijeku
Uhićen predsjednik uprave Hrvatskih šuma
PPD
Mijenjamo navike
Solidarnost i dobra djela trebaju nam ostati prioriteti: PPD bolnicama donirao vrijedna sredstva
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.