Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Fokus na rastu i ulagačkoj klimi

Svjetska banka u Hrvatskoj podupirat će modernizaciju infrastrukture, zdravstvenog i mirovinskog sustava
14. ožujka 2019. u 14:02 1 komentara 131 prikaza
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

U četvrt stoljeća partnerstva Hrvatske i Svjetske banke podrška je sezala od poslijeratne obnove do članstva u Europskoj uniji. S ciljem potpore gospodarskom razvoju i jačanju konkurentnosti Hrvatske ta je grupacija dosad osigurala više od pet milijardi eura, pomogla je u implementaciji više od 80 projekata, a izradila je i više od 300 studija, istaknuo je potpredsjednik Svjetske banke za Europu i srednju Aziju Cyril Muller jučer na obilježavanju godišnjice partnerstva.

Partnerstvo RH i Svjetske banke PROSLAVA PARTNERSTVA Premijer Plenković: 'Pokušavamo smanjiti polarizaciju društva još od 2016.'

U smislu financiranja raznih projekata Hrvatska je danas više okrenuta fondovima EU i institucijama Unije i utoliko je okvir suradnje sa Svjetskom bankom danas drukčiji nego prije, ali njezina uloga ostaje značajna. U idućih pet godina ta suradnja i partnerstvo bit će ponajprije usmjereni na pitanja podizanja potencijalnog rasta gospodarstva.

– Banka nastavlja podržavati projekte modernizacije luka, cesta i autocesta, željezničkih tvrtki, zdravstvenog i mirovinskog sustava – rekao je Muller ističući i suradnju i pomoć u identifikaciji prilika za rast i razvoj u slabije razvijenoj regiji Slavonije, Baranje i Srijema, kao i podršku u pripremama za novu nacionalnu razvojnu strategiju do 2030. godine.

– Potpuno smo predani nastavku pružanja podrške Hrvatskoj u stvaranju uključivog društva u kojem zajednice, tvrtke i regije mogu napredovati u korist svih građana, u kojem javne ustanove pružaju učinkovite i pravovremene usluge i u kojem su bogati prirodni resursi očuvani te korišteni na održiv način – objašnjava Muller.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković, pak, vjeruje da će novi petogodišnji okvir suradnje osigurati savjetodavnu pomoć u provedbi naših reformi, ali i nastavak financiranja projekata usmjerenih na smanjenje regionalnih i društvenih nejednakosti te poboljšanje konvergencije i sustizanje drugih partnera u EU.

David Malpass David Malpass Oštar kritičar kreditiranja država kandidat za šefa Svjetske banke

Aktualni program suradnje sa Svjetske banke uključuje i podršku IFC-a kroz osiguravanje ulaganja u financijski sektor, poljoprivredno poslovanje, turizam, obnovljivu energiju, maloprodaju i proizvodnju. U novom okviru za partnerstvo, pak, ministar financija Zdravko Marić podcrtava podršku za jačanje javnih institucija i poboljšanje poslovnog okruženja. 

Koronavirus Italija
NAŠ DOPISNIK SVJEDOČI KAOSU U ITALIJI
‘Ovdje se događa nešto čudno, virus je možda mutirao’
Divaaa
BEAUTY OTKRIĆE
Konačno sam pronašla rutinu za čišćenje i njegu lica
  • antonelić:

    sve najbolje , sve pet ... to je ukratko rezime pozicije moderne hrvatske u europskoj zajednici naroda ... mi kročimo krupnim koracima prema prosperitetu i blagostanju ... nedavno smo preskočili bugarsku , sada je na redu albanija za preskočiti ...