Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sjedinjene Države

General Motors hitno kreće u IPO

'An American flag flies in front of the General Motors, Global Headquarters in Detroit, Michigan, Monday, June 1, 2009. General Motors Corp. filed for Chapter 11 bankruptcy protection Monday as the ic
'DAVE CHIDLEYPress Association/Pi'
29.05.2010.
u 10:35

Američka država trenutačno posjeduje 61 posto dionica GM-a ali ne namjerava dugoročno ostati vlasnicom

Prema pisanju Bloomberga Riznica Sjedinjenih Država trebala bi već početkom sljedećeg tjedna odabrati tzv. vodećeg underwritera uz čiju pomoć će voditi inicijalnu javnu ponudu (IPO) dionica General Motorsa. Naime, američka država trenutačno posjeduje 61 posto dionica GM-a nakon što je izdašno financijski pomogla restrukturiranje automobilskog diva tijekom stečajnog postupka.

Sada, nakon što je GM izišao iz stečaja, američka vlada demonstrira kako ne želi biti dugoročni vlasnik GM-a. Glavni izvršni direktor GM-a, Ed Whitacre, već je izjavio kako bi se IPO GM-a mogao dogoditi čak i prije kraja ove godine.

Stručnjaci smatraju kako bi IPO GM-a bilo dobro završiti prije izbora za američki kongres u studenom, a što znači da složeni proces priprema IPO-a hitno mora početi.

Glasnogovornik GM-a kaže da nema informacija o IPO-u, a ni iz Riznice ne dolaze potvrde o početku procesa pripreme IPO-a, ali je Bloomberg ipak uspio potvrditi da su se predstavnici Riznice sastali s direktorima Goldman Sachsa, Bank of Americe, Citigroupa, JPMorgan Chasea i Morgan Stanleya te da su razgovarali o odabiru underwritera. Bankari su, piše Bloomberg, pitani o njihovoj viziji strategije IPO-a, o tome koliko bi dionica prodavali, koliko GM prema njihovom mišljenju vrijedi te kakve moguće prepreke očekuju u procesu IPO-a.

Komentara 4

JA
jankoprekobrda
15:36 29.05.2010.

Predstavnici Riznice sastali s direktorima (i predstavnicima cionisticke moci direktno odgovornih za svijetsku ekonomsku krizu) Goldma Sachsa, Bank of Americe, Citigroupa, JPMorgan Chasea i Morgan Stanleya. Eto te direktore bi trebalo po kratkom postupku uputiti na elektricnu stolicu, za primjer ostalim pohlepnicima, gramzljivcima, pljackasima sa leptir masnom i bijelim rukavicama. A svu imovinu koju su ti direktori i njihovi prethodnici stekli svojim vlasnicima nacionalizirati a priofite usmijeriti u socijalne programe.

JA
jankoprekobrda
16:30 29.05.2010.

Majmuni pucaju minuse jer ne razumiju sto pise.

KA
karlovcankica
02:34 30.05.2010.

ja imam GM stock..i nikad ga necu prodati..a majmun prekobrda i jedini majmun!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije