Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
stopostotni vlasnik

Fortenova grupa postala jedini vlasnik Mercatora

Jastrebarsko: Prezentacija poslovanja i budućih planova Fortenova grupe u tvornici Jana
Luka Stanzl/PIXSELL
04.04.2022.
u 14:18

Prijenosom ukupno 621.251 dionice na Fortenova grupu okončan je postupak isključenja manjinskih dioničara iz vlasništva Mercatora, a Fortenova grupa postaje jedini dioničar Mercatora, navodi se u priopćenju.

Fortenova grupa je u ponedjeljak izvijestila da je u petak, 1. travnja, stekla sve preostale dionice Mercatora i postala stopostotni vlasnik Mercatora.

Prijenosom ukupno 621.251 dionice na Fortenova grupu okončan je postupak isključenja manjinskih dioničara iz vlasništva Mercatora, a Fortenova grupa postaje jedini dioničar Mercatora, navodi se u priopćenju.

Član Upravnog odbora i glavni izvršni direktor Fortenova grupe Fabris Peruško je istaknuo kako je tom transakcijom završen proces kupnje koji je zapravo započeo još 2014. godine.

Posebna simbolika, kako je kazao, je u tome da je zadnji korak napravljen upravo na treću godišnjicu poslovanja Fortenova grupe.

"Bio je to dugotrajan i zahtjevan proces, s puno pravnih i financijskih međukoraka koji su svi vodili ka istom cilju - formiranju vodećeg regionalnog maloprodajnog lanca robe široke potrošnje u regiji", rekao je Peruško.

Naveo je i kako je u protekloj godini, od formalnog transfera Mercatora u vlasništvo Fortenova grupe, zaključen postupak isključenja malih dioničara, ali što je još važnije, počeli su ostvarivati pune potencijale svog poslovnog modela u maloprodaji postizanjem značajnih sinergija u poslovanju koje reinvestiraju natrag u Grupu.

Peruško je naglasio kako je Mercator vodeći trgovac robom široke potrošnje u Sloveniji, sa značajnim udjelima u Srbiji i Crnoj Gori, Konzum je vodeći maloprodajni lanac robe široke potrošnje u Hrvatskoj, dok Konzum i Mercator imaju značajan kombinirani udio u Bosni i Hercegovini.

"Brojne su mogućnosti sinergija koje se Konzumu i Mercatoru pružaju kroz zajednički rad u okviru najveće regionalne maloprodajne grupe, a upravo to predstavlja polugu za daljnje jačanje naših liderskih pozicija na tržištima", istaknuo je Peruško.

Izvršni direktor Fortenova grupe za financije James Pearson je kazao kako je isplata manjinskim dioničarima od 22,4 milijuna eura izvršena korištenjem vlastitih novčanih sredstava Fortenova grupe i pokazuje njihovu sve veću financijsku i poslovnu snagu.

"Grupa je ostvarila velik napredak tijekom proteklih nekoliko godina, a ovom posljednjom transakcijom završen je još jedan korak u našim planovima, što nam daje daljnje mogućnosti za investiranje i rast“, izjavio je povodom te transakcije Pearson.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije