Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tjedni pregled

Fondovi rasli, njih 18 preko jedan posto

burza
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL
19.01.2015.
u 18:12

Obveznički fondovi su drugi tjedan uzastopno svi ostvarili pozitivne tjedne rezultate.

Protekli tjedan je od 75 aktivnih otvorenih investicijskih fondova, njih 62 poraslo a 18 fondova je ostvarilo rast veći od jedan posto, javlja hrportfolio.hr.

Ukupno je trinaest fondova tjedan završilo u crvenom, tri su pala za više od jedan posto. Od početka godine je u tjednim rezultatima prevladavao rast. Time je nastavljen niz pozitivnih tjednih rezultata. Sumarno su u zadnja 43 tjedna fondovi zabilježili samo pet negativnih tjedna. Među deset fondova s najvećim tjednim rastom nalazi se sedam dioničkih i tri mješovita fonda. Tjedne promjene svih fondovakretale su se u rasponu od +3,58 do -2,39 posto. Najviše su pali fondovi orijentirani na SAD, dok su oni koji investiraju na Europskim burzama bilježili pozitivne pomake.

Od 32 dionička fonda u proteklom tjednu dvadeset ih je poraslo. Najviše je vrijednost uvećana fondu Platinum Blue Chip koji je ostvario tjedni rast od +3,58 posto i postao dobitnik tjedna među svim fondovima. Fond Platinum Blue Chip 66 posto portfelja drži investirano u državama EU, 19 posto je investirano u SAD-u a 13 posto u Hrvatskoj. U portfelju je najzastupljeniji potrošački sektor s udjelom od 22 posto a slijedi sektor usluga s udjelom od 15 posto. Na ljestvici najvećih tjednih prinosa slijedi ZB euroaktiv s tjednim rastom od 3,05. Dioničke fondove koji bilježe najveći pad predvodi Platinum Global Opportunity (-2,39%) a slijedi NETA US Algorithm (-1,62%).

Ukupno je u proteklom tjednu dvanaest mješovitih fondova ostvarilo rast cijene. Najviše je vrijednost porasla fondu ICF Balanced(+1,69%), a slijede OTP uravnoteženi koji porastao za 1,55 posto i Allianz Portfolio (+1,27%). U grupi mješovitih fondova pala su dva fonda, najviše You Invest Active čija je cijena umanjena za 0,12 posto. U minusu je tjedan završio još mješoviti fond Raiffeisen Harmonic a čiji je pad iznosio minimalnih 0,02 posto.

Obveznički fondovi su drugi tjedan uzastopno svi ostvarili pozitivne tjedne rezultate. Njihove tjedne promjene kretale su se u rasponu od +0,85 do +0,47 posto. Najveći rast bilježe fondovi PBZ Bond i ZB bond oboje su rasli 0,85 posto. Najmanji rast od 0,47 posto bilježi HPB Obveznički a slijedi Raiffeisen Bonds s rastom od 0,50 posto.

Od dvadeset novčanih fondova jedino je PBZ Dollar fond (-0,01%) tjedan završio u minusu, dok su ostali porasli u rasponu od 0,004 do 0,04 posto. Među njima je najuspješniji bio eurski Agram Euro Cash s rastom od 0,04 posto, a slijedi ga kunski Locusta Cash s rastom od  (+0,03%).

Promatramo li prinose ostvarene od početka 2015. godine, na vrhu ljestvice je fond FIMA Equity s prinosom od 14,89 posto a slijede Ilirika BRIC (+7,30%) i Ilirika Azijski tigar (+5,35%). Mješovite fondove predvodi OTP uravnoteženi s rastom od 2,79 posto a slijedi Allianz Portfolio (+2,40%). Kod obvezničkih fondova u ovoj godini najviše su rasli NETA Emerging Bond koji bilježi prinos od 3,41 posto iErste Adriatic Bond koji je ostvario prinos od 1,35 posto. Kod novčanih fondova najveći prinos bilježe eurski Agram Euro Cash(+0,08%) i kunski Locusta Cash (+0,07%).

Prema prinosu u zadnjih 12 mjeseci petnaest fondova je ostvarilo prinos veći od deset posto dok je ukupno 29 fondova porastao preko pet posto. Dionički fondovi s najvećim prinosima u promatranom razdoblju su FIMA Equity (+42,27%) i Capital Two (+23,60%) te KD Victoria (+22,79%). Najuspješnije mješovite fondove predvodi Allianz Portfolio (+19,22%) a slijede HI-balanced (+14,49%) i ICF Balanced(+14,19). Kod obvezničkih fondova najveći prinos u zadnjih 12 mjeseci ostvario je fond NETA Emerging Bond koji je rastao za 14,66 posto a slijedi PBZ Bond fond (+9,32%). Eurske novčane fondove predvodi Agram Euro Cash s prinosom od 2,70 posto a kunske novčane fondove predvodi Locusta Cash s rastom od +2,31 posto.

Cijeli članak možete čitati ovdje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije