Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Florian grupa otvorila novi pogon, a preuzima i drugu pilanu


Za tri do pet godina promijenit će se 50% vlasništva u hrvatskoj drvnoj industriji
15. travnja 2013. u 11:00 0 komentara 1238 prikaza
'16.02.2010., Bjelovar - Drvna industrija u krizi pretrpjela najvece gubitke Photo: Damir Spehar/PIXSELL'
Foto: 'Damir Spehar/PIXSELL'

– Za planiranu proizvodnju u Hrvatskoj nedostaje nam i 50 posto sirovine, koju kupujemo u inozemstvu, na licitacijama i slično. No nadamo se da će politika pasti u drugi plan kad Hrvatska uđe u Europsku uniju i da će onaj tko ima volje moći raditi – kaže Elvio Florian, suvlasnik talijanske grupacije Florian Legno, koja je ovih dana u tvornici Lipovljani Legnum otvorila novi pogon za preradu drva u koji je uložila 37 milijuna kuna i zaposlila još 40 radnika.

Prihodi 67 mil. kuna

Planovi grupacije, koja s deset kompanija posluje u 30 država i ostvaruje 80 milijuna eura godišnjeg prihoda, u Hrvatskoj su veliki. Samo će u Lignum, koji je do preuzimanja poslovao pod imenom Slavonske drvne industrije, do kraja godine uložiti još 7,5 milijuna kuna, a planirani su prihodi od 67 milijuna kuna. U roku od 15-ak dana Florian grupa Hrvatska, u sklopu koje posluje i pilana Elvio proizvodnja iz Pleternice (nekadašnji Tofredo) te Elda drvo, akvirirat će još jednu hrvatsku pilanu, čije ime zasad drže u tajnosti. No kažu kako će u ovoj godini iz Hrvatske izvesti oko 190 milijuna kuna vrijednosti platica za okvire za prozore i vrata, masivnih ploča i gotovih termotretiranih podova..., a u iduće dvije godine u dokapitalizaciju, modernizaciju tvornica, širenje poslovanja te početak gradnje kogeneracijskog postrojenja u Pleternici uložiti još najmanje 100 milijuna kuna.

Mamac pristup sirovini

Tatjana Kos, direktorica klastera Hrvatski interijeri, čiji je član i Florian, kaže kako je za svaku pohvalu što talijanski investitor, koji na našem tržištu s proizvođačima surađuje više od 30 godina, sada i spašava domaće tvornice od propasti, u njih unosi prijeko potreban svježi kapital, osigurava im 100-postotni izvoz i plasman robe te na rukovodeća mjesta postavlja hrvatske menadžere, koji najbolje poznaju prilike na tržištu. No velika izloženost na stranim tržištima, posljedice tečajne politike, destimulativan model prodaje električne energije (onaj tko troši više, i plaća više!) te najnovije povećanje cijene sirovine, sve više hrvatskih drvoprerađivača dovodi pred zid. I bit će sve više tvrtki poput Floriana kojima je kod odluke za ulaganje jedan od najvažnijih faktora pristup sirovini koji se dobiva kroz stečena prava “starih domaćih” tvrtki.

Država može bolje


Marijan Kavran, direktor Hrvatskog drvnog klastera, očekuje da će se u idućih tri do pet godina, zbog rastuće krize i za mnoge bezizlazne situacije, promijeniti do 50 posto vlasništva u hrvatskoj drvnoj industriji. Jedan od scenarija predviđa dolazak velikih multinacionalnih kompanija, posebice skandinavskih ili sjevernoameričkih giganata, te pritisak za koncesije na šuma. Takvi su ulagači gladni velikih količina povoljne sirovine na dugi rok. Prema drugom scenariju, manji će subjekti iz okolnih zemalja (Italija, Austrija, Slovenija) samo promijeniti formu dosadašnje prisutnosti na tržištu RH i formalno doći u posjed prava na sirovinu.

– Sve su to normalni procesi koji se ne mogu zaustaviti, ali bi država mogla njima bolje upravljati kad bi se vodila nacionalnim interesima i ukupnom strategijom razvoja šumarstva i drvne industrije – kaže Kavran.

Elipso

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.