Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
reterira od prve ideje

Facebook bi libru vezao uz dolar, funtu, euro...

Libra
Foto: DADO RUVIC/REUTERS/PIXSELL
1/3
VL
Autor
Valentina Wiesner
22.10.2019.
u 13:24

Ideja da valutu plasira multinacionalna tvrtka koja ima pristup golemoj količini privatnih podataka jako je, jako opasna

Facebook ima sve više problema s planom lansiranja svoje virtualne valute. Nakon što su se iz projekta izdavanja libre nedavno povukli MasterCard i Visa nepovjerenje buja pa su iz Facebooka izašli s idejom da digitalnu valutu, umjesto uz “košaricu nacionalnih valuta” ipak vežu uz pojedinačne “čvrste” valute – dolar, euro, funtu...

Reuters je prenio da je šef projekta uvođenja libre David Marcus grupi bankara otkrio kako su spremni odstupiti od inicijalnih planova i razmotriti alternativne pristupe kako bi kreirali bolji sustav plaćanja. Kopernikanski je obrat uslijedio nakon što su nacionalne banke i ostali regulatori financijskih institucija globalno sve glasnije upozoravali na rizike, a plan proglasile opasnim. To je za neke partnere očito bilo previše pa su se dvije velike kartičarske kuće povukle, a prije toga iz projekta su izašli i PayPal, eBay, Stripe i Mercado Pago. Nije ostala nijedna veća financijska kompanija.

Plasiranje libre planirano je za lipanj 2020., no i u Facebooku su očito sve svjesniji da je termin upitan jer bi do tada trebali ishoditi brojna odobrenja regulatora koji im nisu naklonjeni. Blokadu libre u EU najavile su i Francuska i Njemačka koje predlažu izdavanje javne kriptovalute kojom bi upravljale središnje banke. Facebooku je posebno teško pridobiti povjerenje kad je posrijedi sigurnost transakcija i podataka korisnika koje je već jednom zloupotrijebio. Ideja da valutu plasira multinacionalna tvrtka koja ima pristup golemoj količini privatnih podataka jako je, jako opasna. 


Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije