Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Fabris Peruško dobio međunarodnu nagradu za financijsko restrukturiranje Agrokora

- Ova je nagrada još jedno veliko međunarodno priznanje zahtjevnom procesu spašavanja iznimno značajne hrvatske i regionalne kompanije, izjavio je Fabris Peruško
27. rujna 2019. u 17:46 6 komentara 635 prikaza
Fabris Peruško i Irena Weber
Foto: Igor Šoban/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Fabris Peruško je 26. rujna 2019. godine u Clevelandu preuzeo Turnaround and Transaction Award (TMA) nagradu za financijsko restrukturiranje Agrokora, koje je prema ocjeni struke u SAD-u proglašeno najznačajnijim takvim međunarodnim postupkom u svijetu, u kategoriji međunarodna transakcija godine, te jednim od 12 najznačajnijih međunarodnih postupaka restrukturiranja u svijetu u 2018. godini, navodi se u priopćenju Fortenova grupe. 

Zgrada Visokog trgovačkog suda Republike Hrvatske Procedura na provjeri Visoki trgovački sud uvažio žalbu Adrisa, RBA i Addiko banke na Agrokorovu nagodbu?

Izvanredni povjerenik Agrokora i glavni izvršni direktor Fortenova grupe Fabris Peruško  je u društvu domaćih i stranih pravnih savjetnika Tina Doličkog iz Odvjetničkog ureda Bogdanović i Dolički i Wolframa Pruska iz odvjetničke kuće Kirkland & Ellis, nagradu preuzeo u ime cijelog tima koji je tijekom postupka izvanredne uprave vodio restrukturiranje Agrokora, koje je rezultiralo nagodbom vjerovnika i njezinom uspješnom implementacijom. 

- Ova je nagrada još jedno veliko međunarodno priznanje zahtjevnom procesu spašavanja iznimno značajne hrvatske i regionalne kompanije. Posebno nas veseli što priznanje stiže od stručnjaka koji svakodnevno rade na sličnim projektima u svijetu. To što su u konkurenciji više od 100 globalnih projekata, među najbolje uvrstili upravo postupak izvanredne uprave u Agrokoru, govori o zahtjevnosti i obuhvatu tog restrukturiranja i njegovom utjecaju na nacionalno i regionalno gospodarstvo“ - rekao je Fabris Peruško, izvanredni povjerenik Agrokora i glavni izvršni direktor Fortenova grupe prilikom preuzimanja nagrade te dodao:

Fabris Peruško | Autor : Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL

- Želio bih istaknuti kako je TMA nagrada priznanje i cijelom nizu pojedinaca koji su u različitim fazama davali veliki doprinos uspjehu i zaključenju svake pojedine etape postupka. Stoga je ovo i prilika da im se svima još jednom zahvalim. Između ostalih – Anti Ramljaku, izvanrednom povjereniku koji je vodio prvu fazu postupka kao i  savjetnicima i savjetničkim timovima koji su podupirali rad izvanredne uprave i u toj etapi, ali i kasnije u procesu, dali ključan doprinos stabiliziranju kompanije i postizanju nagodbe vjerovnika. Naši dobavljači i poslovni partneri te, posebno, svi naši zaposlenici kao i kupci bili su jedan od glavnih oslonaca procesa spašavanja sustava. Vlada Republike Hrvatske u cjelini, a osobito premijer Andrej Plenković i bivša potpredsjednica Vlade Martina Dalić, odigrali su presudnu ulogu, ne samo u osiguravanju pravnog okvira za postupak izvanredne uprave, nego i kasnije tijekom procesa, naročito u trenucima u kojima su svoj ljudski i politički kapital uložili u uspješno okončanje drugih ključnih etapa postupka, kao što je postizanje nagodbe vjerovnika - kazao je izvanredni povjerenik Agrokora

Traži se strateški partner Horvat: Vlada ne razmišlja o likvidaciji Uljanika, Peruško radi dobro

- Nažalost, ne mogu sve spomenuti poimence, ali zahvaljujući svima njima, Fortenova grupa – kompanija koja je nastala implementacijom nagodbe vjerovnika u Agrokoru, danas i dalje radi na svim tržištima regije, zapošljava više od 52 tisuće ljudi i polako, ali sigurno se razdužuje i postaje zdrava i perspektivna kompanija. Svi zajedno smo pokazali iznimnu društvenu odgovornost, ali i dokazali da imamo društveni kapital potreban za rješavanje vrlo kompleksnih problema. Međunarodna stručna javnost, vrlo dobro je prepoznala koliki je doista učinak restrukturiranja Agrokora, a postignut je u vrlo kratkom roku“ – rekao je Fabris Peruško, izvanredni povjerenik Agrokora, stoji u priopćenju Fortenova grupe. 

Video: Zagreb: Novi Agrokor od 1. travnja počinje poslovati pod imenom Fortenova grupa

Business brunch: Must have vodič za hrvatske biznismene
Slasni zalogaji
Business brunch: Must have vodič za hrvatske biznismene
Grawe
PRIHVATI IZAZOV
Izazov za sve trkače koji žele pomoći drugima
  • eon:

    A gospodin Šavorić, grupa BORG su isto strukturirali, a gdje je njihova nagrada!? A samog Todorića bi trebalo isto nagraditi i predati mu sada novu kompaniju u njegove ruke i onda Ministra Marića vratiti na staro mjesto.

  • Pikador:

    NAGRADE SU MASKA ZA KRIMINAL ILI NESPOSOBNOST+++ Ovo je stara metoda umjesto da se smije konstuktivno analizirati njihov rad nesposobni direktori sebi dodijele ni manje ni više nego li inozemne nagrade za „sposobnost“. Kao i Peruško nedavno su si nagrade ... prikaži još! dodijelili novi mladi direktori banaka PBZ i HPB. Peruško je sa Daličkom i grupom BORG javno pred nosom javnosti odnijeli 500 miliona i to opranog cash-a , a da o porezu ne smijemo i ne govorimo. Umjesto zasluženog zatvora i isprike Todoriću oni si međusobno dijele nagrade i pišu „Filipike“. To su zapravo Dalićkini memoari „Kako sam okrala Agrokor hineći spašavanje.“ Zapravo to je i jedini način da se izbjegne istraga BORG-a i Ramljaka Posebno. +++++++++ Da se vratim na PBZ direktora nagradu za najboljeg mladog direktora, koji je osim troška za svoju nagradu jedino unaprjeđenje je ukidanje radne subote i ukidanje po jedne smjene i to usrijed turističke sezone. Pametno dostignuće mu je još i ukidanje trećine službeničkih radnih mjesta. Vrhunac je da je još na bankomatima smanjio dnevni limit gotovine sa 5000 na 4000 kuna. Izvana gledano samo lomi ugled čuvene PBZ banke jer izgleda kao da će propasti a ne da se direktor nazadnjak nagrađuje. Ovo puno govori i o Peruškovoj nagradi.

  • Mladjan:

    Sjećam se nečeg sličnog, kada je Rohatinski dobio nagradu i veliko svjetsko priznanje,a za kratko vrijeme pokazale se neke kriminalne radnje. Mislim da će i ovdje izići dijeli na vidjelo.