Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVJETSKA TRŽIŠTA

Euro na najvišim razinama u 11 tjedana, Dolarov indeks znatno pao

Rolled Euro banknotes and 3D printed percent models are placed on U.S. Dollar banknotes
Foto: DADO RUVIC/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
03.06.2020.
u 12:56

Tečaj eura dosegnuo je najvišu razinu u 11 tjedana, od 1,1125 dolara, jer se očekuje da će kreatori politika poduprijeti najslabija gospodarstva eurozone kupnjom dužničkih papira

Tečaj eura u srijedu je na međunarodnim tržištima dosegnuo najviše razine u 11 tjedana prema dolaru i na putu je rasta sedmi dan zaredom, a dolar je oslabio prema većini valuta uslijed većih kupnji rizičnijih valuta u očekivanju daljnjih poticaja i oporavka gospodarstava. 

Tečaj eura dosegnuo je najvišu razinu u 11 tjedana, od 1,1125 dolara, jer se očekuje da će kreatori politika poduprijeti najslabija gospodarstva eurozone kupnjom dužničkih papira. Prema posljednjim podacima bio je u plusu 0,5 posto u odnosu na prethodno zatvaranje. Za nove smjernice investitori će pratiti sutrašnju redovnu sjednicu Europske središnje banke (ECB).

Euro je ojačao i prema švicarskom franku, dosegnuvši najviše razine od 14. siječnja. Tečaj dolara prema jenu ostao je gotovo nepromijenjen u odnosu na prethodno zatvaranje, na 108,65 jena, pokazuju posljednji podaci.

Australski dolar u jednom je trenutku dosegnuo najviše razine prema američkom u posljednjih pet mjeseci, jer su se investitori okrenuli gospodarstvima za koja očekuju da će se najbrže oporaviti od koronakrize.

Dolar je oslabio i prema britanskoj funti, norveškoj i švedskoj kruni, te kanadskom dolaru, pogođen masovnim prosvjedima u SAD-u koji ne jenjaju.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, pao je tako na najniže razine u gotovo tri mjeseca, skliznuvši na 97,32 boda.

"Jačanje valuta koje investitori percipiraju rizičnijima poput australskog i novozelandskog dolara, u kombinaciji sa slabljenjem valuta sigurnih-utočišta poput dolara, jena i franka, pokazuje da su investitori kontinuirano i dalje skloni preuzimanju rizika. Čini se da i dalje zanemaruju američko-kineske napetosti i masovne prosvjede u SAD-u”, rekao je Charalambos Pissouros, viši analitičar u t JFD Groupu.

Predsjednik Donald Trump zaprijetio je da će pomoću vojske suzbiti val prosvjeda protiv rasizma i policijske brutalnosti. Unatoč tome, cijene dionica na američkim tržištima i dalje rastu, što neke trgovce valuta zbunjuje u pogledu smjera tržišta.

Općenito su tako sudionici tržišta prednost dali očekivanom globalnom oporavku budući da vlade diljem svijeta ublažavaju mjere karantene, unatoč opasnosti da bi nemiri u SAD-u mogli zakočiti napredak.

Kineski juan na inozemnim je tržištima dosegnuo prema dolaru najviše razine u gotovo mjesec dana, od 7,0883 juana za dolar.

Norveška kruna dosegnula je nakratko najvišu razinu u tri mjeseca prema dolaru, a prema posljednjim je podacima na dobitku jedan posto u odnosu na prethodno zatvaranje. Novozelandski dolar prema američkom je bio u plusu 0,7 posto, nakon što je ranije nakratko dosegnuo najviše razine u tri mjeseca.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije