Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis

EU uvodi: jednom u radnom vijeku otpust duga poduzetnicima, ali i građanima

Nova rješenja trebala bi dovesti do poboljšanja negativnog stava prema stečajnom postupku. Direktivom se sugerira državama da isti princip oprosta dugova za poduzetnike primijene i na građane
02. lipnja 2021. u 06:28 18 komentara 23653 prikaza
Pula: Radnici popravljaju fasadu na zgradi u ulici Ljudevita Gaja
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Svaki bi poduzetnik tijekom svog poduzetničkog vijeka trebao imati jednu priliku da mu se oproste dugovi i omogući neometano bavljenje poslom. Predviđa to europska Direktiva o okvirima za preventivno restrukturiranje i pružanje druge prilike iz 2019. godine, koju države članice EU trebaju unijeti u svoje zakonodavstvo do sredine ove godine, odnosno za mjesec dana.

Novi element u Direktivi – rano upozoravanje dužnika

EU novim propisom stavlja naglasak na preventivno djelovanje, no ističe da tvrtke koje se ne mogu spasiti, bilo u cijelosti bilo neke njihove jedinice, treba brzo likvidirati. Ključni elementi novih pravila su rano upozoravanje, zatim pristup okviru za preventivno restrukturiranje kako bi se spriječila nesolventnost pa lakše pregovaranje o preventivnom restrukturiranju, zastoj pojedinačnih ovrha do četiri mjeseca te kao krajnja mjera – oprost duga. – Prezaduženi poduzetnici imat će pristup barem jednom postupku koji može dovesti do potpunog otpusta njihova duga nakon razdoblja od najviše tri godine – naglašeno je u Direktivi. Rano upozoravanje moglo bi uslijediti već nakon što dužnik prvi put ne plati porez ili socijalne doprinose. Države članice trebale bi informacije o alatima ranog upozoravanja staviti na raspolaganje na internetu, na primjer na posebnoj internetskoj stranici.

ZAISKRILO U GČ Novi Zagreb-istok
'Pala' prva svađa između Možemo! i SDP-a, i to zbog farmi na Jakuševcu
Zagreb: Jelena Pavičić Vukičević dala izjavu za medije
Nema je već mjesec dana
Gdje je nestala Jelena Pavičić Vukičević? Evo što kažu njeni suradnici
Ima ih posvuda
Što će biti s Bandićevim zastavama? Vijori ih se 15.000, trošak je ogroman, a Tomašević ima plan
  • istina00:

    odlično za naše "poduzetnike"...sada će na firmu nakrcati dugove, a pare izvući pa ćemo svi mi plaćati njihove dugove dok će oni krenuti u novi biznis s čistim računima i punim džepovima. genijalno!

  • Bongozg:

    Pa mi smo taj mehanizam izmislili 1993., te ga primjenjivali da skoro sve poznatije poduzetnike. Na obične ljude, naravno nismo, jer niti su oni poduzetnici, niti su članovi povlaštene kaste

  • jorgen:

    Ovo aboliranje neodgovornog ponašanja poduzetnika dugoročno će uzrokovati katastrofu za EU proračun, koji je već sada temeljen na plasiranju nepostojećeg novca po uzoru na SAD.