Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

EU u ratu protiv supermarketa: 'Kasne s plaćanjima, ugovori su loši...'

Hogan je najavio nacrt zakona kojim će poljoprivrednici biti zaštićeni i konačno 'dobiti svoj dio kolača'
11. listopada 2017. u 20:34 4 komentara 3034 prikaza
10.02.2012., Zadar - U svim zadarskim supermarketima zbog nadolazecih hladnih dana potrosnja je veca nego uobicajena. Najosnovnije namirnice kao sto su krumpir, kvasac, mlijeko i meso vec nestaju s polica.
Foto: Filip Brala/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Poljoprivrednici zemalja EU već godinama se opetovano žale kako nemaju nikakvih šansi kada su povoljni ugovori u pitanju, dok god se nameću s trgovinskim gigantima - supermarketima.

Marijana petir EUROPSKI PARLAMENT Petir izrazila zabrinutost zbog Monsanta

Tvrde kako se radi o nepravednom poslovanju i traže od Europske Unije da se donese zakoni kojim će se stati na kraj takvim praksama. 

Ono što poljoprivrednici navode kao najveći problem su neredovita plaćanja i često kašnjenje s isplatama od strane velikih trgovinskih lanaca.

Bruxelles je dosad uspješno izbjegavao ovaj problem, no u petak je Phil Hogan, europski komesar za poljoprivredu u svom govoru žestoko napao supermarkete.

- Supermarketi uživaju 'super moć' zbog dvostrukog efekta povećanja globalizacije i visokog nivoa koncentracije u Europi. To im omogućava neproporcionalnu moć nad primarnim proizvođačima. Neravnoteža moći dovodi naposljetku da poljoprivrednicima kasni plaćanje, da imaju strah od komercijalne prijevare i drugo...

Hogan je najavio nacrt zakona kojim će poljoprivrednici biti zaštićeni i konačno 'dobiti svoj dio kolača'.

Njegov prijedlog, piše Politico, očekuje se početkom sljedeće godine i uključivat će nova pravila čiji je cilj transparentnost na tržištu i povećanje moći poljoprivrednih zadruga kako bi se poljoprivrednici susretali s manje problema kao što je kašnjenje isplata, loše ugovoreni poslovi i ograničena moć cjenkanja.

Međutim, lanci supermarketa među kojima je i Lidl, tvrde kako su nepravedno na meti jer ne kupuju robu direktno od poljoprivrednika već preko posredničkih kompanija, na koje svaljuju sav problem.

Azilanti u Zagrebu TOMISLAV KRASNEC Hrvatskoj je nužno masovno useljavanje plastične vrećice Nismo proveli mjere EK upozorava Hrvatsku: Imate dva mjeseca da to riješite! Kulen PRAVO NAZIVA 'Varaždinsko zelje' i 'Slavonski kulen' pod EU zaštitom
Zagreb: Tomislav Tomašević sa suprugom, roditeljima i bratom
Iva Mertić Tomašević
Tko je izgledna prva dama Zagreba? Kada ga je tek upoznala, mislila je da Tomislav nije za vezu
CAMPGO Campers
PROMO
Hrvati prigrlili trend kampiranja