Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Petir izrazila zabrinutost zbog Monsanta

Petir je stoga zapitala sudionike panela smatraju li da je pristup utvrđivanju rizika i opasnosti biocida u SAD-u i dalje zadovoljavajući i da u dovoljnoj mjeri štiti korisnike tih proizvoda.
11. listopada 2017. u 12:53 1 komentara 432 prikaza
Marijana petir
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Na zajedničkoj sjednici Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj i Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane Europskog parlamenta, danas je održano javno saslušanje o Monsanto dokumentima i glifosatu na koju su predstavnici Monsanta odbili doći nakon čega je Parlament odlučio zabraniti njihovim lobistima ulazak u zgradu Parlamenta.

Emmanuel Macron Marina Šerić Macronova bitka protiv herbicida prva je u ratu za zdraviju hranu

U raspravu se uključila i hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir izrazivši zabrinutost vidljivim podatcima iz dostupnih dokumenata koji ukazuju kako u više od četrdeset godina primjene herbicida na bazi aktivnog sastojka glisfosata, u SAD-u nikada nije bila napravljena analiza proizvoda herbicida u formulaciji koja je bila stavljena na tržite, priopćili su iz Ureda europarlamentarke Petir.

Petir je stoga zapitala sudionike panela - Carey Gillam iz neprofitne organizacije U.S. Right to Know te prof. Davida Kirklanda, smatraju li da je pristup utvrđivanju rizika i opasnosti biocida u SAD-u i dalje zadovoljavajući i da u dovoljnoj mjeri štiti korisnike tih proizvoda.

Petir je pojasnila kako su nadležna tijela za utvrđivanje mogućih rizika koristila isključivo testove za utvrđivanje mogućih rizika i opasnosti aktivnog sastojka glifosata, ne i cijelog koktela što predstavlja opasnost za poljoprivrednike i krajnje korisnike proizvoda tretiranih tim herbicidima. Zastupnica Petir je upitala paneliste i hoće li nadležna tijela koja su odobrila korištenje tog herbicida sudjelovati u naknadi eventualnih troškova žrtvama.

Gospođa Gillam je, odgovarajući na pitanja zastupnice Petir, kazala kako testiranja koja se obavljaju nisu suštinska te pojasnila da se, ukoliko se tvari same za sebe smatraju sigurnima, ne vrše daljnja ispitivanja kako te tvari djeluju u kombinaciji. Govoreći o odštetama, Gillam je rekla kako ne vjeruje da će nadležna tijela sudjelovati u isplati odšteta.

Wi-Fi U KORAK S VREMENOM EU uvodi besplatni internet na javnim mjestima diljem Unije Marijana Petir Nasilje na Facebooku Uhićen pa pušten muškarac koji je Marijani Petir prijetio smrću školska hrana Školska shema EU daje 2,6 milijuna eura za besplatne zdrave obroke u hrvatskim školama
zanimljivo
Odrekli se imena, ali i prezimena! Svoja prava imena domaće zvijezde dobro kriju od javnosti! Znate li ih?
HUB
Napravite prvi korak
Financijske poteškoće moguće je riješiti
Pogledaj sve komentare
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.