Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
udruga franak:

'Erste banka ugrožava osnovna prava korisnika kredita'

Udruga Franak
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
12.11.2013.
u 12:45

Udruga Franak proziva banku zbog uvođenja metode prema kojoj bi se klijentima koji ulože pisani prigovor na obračun kamate mogao otkazati ugovor o kreditu.

– Ugroženo je jedno od osnovnih prava potrošača, pravo na prigovor – optužili su iz udruge Franak Erste banku koja je 5. studenog uvela novu metodologiju, prema kojoj će klijentima koji ulože pisani prigovor na obračun kamate moći otkazati ugovor o kreditu ili ga otkazati i ponuditi im drugi.

– Znamo što to može značiti za prosječnog potrošača koji jedva spaja kraj s krajem, da je to zastrašivanje i nepošteno ponašanje. Konferenciju za novinare sazvali smo upravo kao reakciju na to – istaknula je Nicole Kwiatkowski, pravnica udruge.

Metodologija se, kaže, odnosi na sve korisnike kredita, osim onih u švicarskim francima, jer su trenutačno u pregovorima.

Erste banci udruga je jučer u jednoj riječkoj poslovnici urudžbirala prigovor, a poslali su ga i HNB-u. Kwiatkowski podsjeća da je, otkad postoji Rimsko pravo, zakonom zabranjeno jednostrano mijenjati ugovor, a banka radi upravo to, i u ovom slučaju, kao i u slučajevima mijenjanja kamatne stope kredita. Od Vlade udruga zahtijeva prekid pregovora s Hrvatskom udrugom banaka i odustajanje od amandmana na izmjene Zakona o potrošačkom kreditiranju koji je bio na drugom čitanju u Saboru.

– Banke ponovno određuju parametar s nekim danom koji su one odredile i na osnovi njega mijenjaju kamatu, opet u skladu s nečim što same određuju. To i dalje nije u skladu sa zakonom koji nalaže da se dogovore s klijentom – kaže pravnica.

Mladen Majetić, član koordinacijskog tima udruge Franak, smatra da Vlada ne treba odustati od načina koji nudi sustavan obračun dijela kamate.

– Uvođenje smanjenja od 30 posto u odnosu na neku kamatu u godini na koju se to odnosi zanemaruje način obračuna kamatnjaka koji sadrži promjenjivi dio te kamate i fiksnu maržu – kaže Majetić.

Kod nove metodologije obračuna kamata u Erste banci problem je, objašnjava, što se kamata na fiksni i varijabilni dio ne "cijepa" u početnom trenutku podizanja kredita, nego sada. Banka je cijepa na dva dijela i kaže, recimo, "kamata je pet posto, od čega je dva posto fiksni dio, a tri je promjenjivi, vezan uz euribor", a ne pristaje da kamata koja se cijepa bude početna u trenutku u kojem je ugovorena.

– Nije sporno ono čime se usklađuju sa ZPK-om, nego onaj dio da, u slučaju prigovora na takav način obračuna, banka nudi otkaz ugovora ili otkaz trenutačnog i drugi kredit. Prijetnja otkazom ugovora nezakonit je pritisak – prosvjeduje Majetić.

Komentara 3

NO
noobstyle
14:17 12.11.2013.

Jedva čekam komentare vrlih bankarskih potrčkala sa onim svojim klasičnim - ko im kriv što su potpisivali ugovore :)

FN
Franco_Negro
16:19 12.11.2013.

Ovo uistinu prelazi svaku granicu. Na ovakav način mogu bilo šta inicirati kako bi primorai korisnike kredita na prijevremenu otplatu ili ugovaranje novog kredita. To stavrno nema više nikakvog smisla. Ovo je jedan od najnižih udaraca Banaka. Nije im dosta što je u CHF narastao tečaj za 30%. Nije im dosta prosječna kamata 5-6% na kredite sa valutnom klauzulom... No, bojim se da mi korisnici kredita možemo lajati na mjeseca ako Vlada nešto ne poduzme. Na HNB mislim da više ne možemo računati jer su oni samo produžena ruka Banaka. I nakon svega ja se pitam čemu držati novce u Bankama, ako ih i netko uopće ima....jer ovakvo ponašanje.....

DU
Deleted user
15:54 12.11.2013.

Banke imaju bolju pregovaračku poziciju (drže novac) pa onda nikada stranka neće imati tu ugovornu ravnopravnost. Poštenje možete vidjeti po debljini ugovora koji potpisujete da bi dobili kredit.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije