Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Udruga Franak: ovo je ustupak bankarskom lobiju

Izmjene ZPK-a bit će administrativna mjera koja neće riješiti nezakonitost ugovorenih kamata. Dužnici bi imali gotovo identične kamate, ali bitno različite veličine anuiteta, unatoč činjenici da su podigli jednake iznose kredita na jednak broj anuiteta
07. studenoga 2013. u 15:20 15 komentara 1608 prikaza
Petra Rodik
Foto: Goran Jakuš/PIXSELL

Na najave sa saborske rasprave o Zakonu o potrošačkom kreditiranju reagirala je Udruga Franak iz koje poručuju da su iznenađeni naglim obratom koji smatraju ustupkom Vlade Republike Hrvatske bankarskom lobiju.
- Na temelju amandmana koji predlaže Vlada većina dužnika u kreditima s valutnom klauzulom koja je aprecirala više od 20 posto ubuduće bi imala gotovo identične kamate, ali bitno različite veličine anuiteta, unatoč činjenici da su podigli jednake iznose kuna na jednaki broj otplatnih anuiteta - poručuju iz Franka.

franak, švicarski franak rješenje hub-a Slučaj Franak - bankari ponudili kamate niže 20 posto '26.09.2012., Zagreb - Konferencija EUforija, ministar Maras predstavlja zakon o poticanju investicija te panel diskusija Promjene, prilagodbe, prijetnje i prilike u sektoru usluga. Lidija Sveljak , bankari na mukama Pravomoćna presuda za franak kamate bi mogla dignuti u nebo

Smatraju da je posrijedi administrativna, odnosno socijalna mjera, kojom se ne rješava problem nezakonitosti već ugovorenih promjenjivih kamatnih stopa.
- Tu nezakonitost očigledno će morati rješavati sudovi u Republici Hrvatskoj - kažu u udruzi.

Konačno mišljenje o izmjenama dat će nakon što vide kako točno izgleda novi prijedlog, a za stari kažu da je bio kvalitetno rješenje za određivanje načina utvrđivanja kamatnih stopa "nezakonito ugovorenih u tisućama kreditnih poslova".

Norveška rukometna reprezntacija
Hrvatska u finalu
Pogledajte što norveški mediji pišu nakon poraza, još ne mogu vjerovati da neće u finalni boj
Plin
SMANJENJE CO2
Perspektive plina kao alternativnog goriva u prometu u Hrvatskoj
 • dalibor.hren:

  Znači, opet pušiona..

 • Avatar gorskikristal
  gorskikristal:

  Činjenice: banke su sa zajmoprimcima isplaćivale kredite koje su vezali uz tečaj švicarskog franka; banke u trenutku izdavanja kredita nisu imale ni švicarske franke, ni eure, niti dolare-imale su-ništa! Odnosno, imale su pravo koje im je dao Sabor RH da ... prikaži još! stvore iz tog Ništa kreditni novac. Kako za stvaranje tog novca banke nisu potrošile ni jedan cent ili lipu, svaka kamata koju bi ugovorile za kredite bi njima bila dobit. Činjenica: dužnici koji su digli takve kredite su se obratili za zaštitu Ustavnom sudu koji je donio svoju odluku u korist dužnika. Po toj odluci Ustavnog suda, svaki dužnik može podignuti tužbu i dobiti povrat preplaćenog novca s kamatama od banaka. Kako bi spriječile dužnike da dođu do svojeg novca, banke se odlučuju na komunikaciju s Vladom u kojoj bi Vlada donijela odluku koja bi ih zaštitila od vraćanja otetog novca. Zato je danas i pušten probni balon u javnost kako bi se vidjelo hoće li udruga franak i štediše uspjeti prevariti s tim ili ne.

 • Avatar Oštrica
  Oštrica:

  Dobra je ideja ministra Linića da se ljudima što prije smanje rate i već od 1.1.2014. godine tih 30-40%, smanjenje kamate daje dužnicima šansu da prežive, da ne bankrotiraju. To nije najbolja ponuda za dužnike, jer su banke na samom ... prikaži još! početku napravile grešku u koracima(nisu odredili bankarsku maržu), a to onda znači da je ta marža bila 0-zero, ništa. Po Zakonu o potrošačkom kreditiranju, kamata se određuje na način da se bankarskoj marži na početku(znači nuli)pribroji libor, koji je trenutno na najnižoj razini. To bi bila kamata od 0,20-0,50%, a povečavala bi se u srazmjeru sa povečanjem libora. Tu bi banke jako puno izgubile i zbog toga su išli sa takvim prijedlogom, koji nije najpovoljniji za njihove komintente, ali nije ni uništavajući. to je pat pozicija-nitko ne gubi, nitko ne dobiva, izgubljeno je jedino vrijeme života, vrijeme u kojem smo svi skupa proveli proživljavajući, a to nitko ne može nadoknaditi.