Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POSAO U KATARU

Emir ministrima naložio pregovore o gradnji LNG terminala

katar,ivo josipović (1)
Foto: Ured Predsjednika RH
1/4
13.11.2012.
u 07:25

S katarske strane postoji ozbiljan interes za gradnju terminala, ali zanima ih ekonomičnost projekta, kazao je predsjednik Ivo Josipović

– Pokažemo li ozbiljnost i upornost, imamo velike šanse da s Katarom ugovorimo gradnju LNG terminala na Krku – izjavio je predsjednik države Ivo Josipović nakon susreta s katarskim emirom Al-Thanijem u Dohi. 

Dvojica državnika razgovarala su u ponedjeljak oko dva sata, prvo sami, a potom s najbližim suradnicima. Emir je priredio ručak u svojoj rezidenciji za naše izaslanstvo i poduzetnike koji su zainteresirani za poslovanje u Kataru. Taj susret i intenzitet tumači se kao pozitivan znak za daljnju suradnju. – S katarske strane postoji ozbiljan interes za gradnju terminala, ali zanima ih ekonomičnost projekta – istaknuo je Josipović koji kaže da je priznao krivnju hrvatske strane zbog toga što se o LNG terminalu razgovara deset godina nakon što je Katar pokazao interes da uđe u tu investiciju. 

– Sve je stajalo jer ranije nije bilo suglasja u državnom vrhu. Sad to suglasje postoji – dodao je predsjednik. Prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić na zatvorenom je dijelu dao sva obrazloženja o pozicioniranju terminala, potencijalnim kupcima i globalnom aspektu. Kazao je da bi studija i lokacijska dozvola trebale biti gotove do lipnja 2013., a zatim slijede ulaganja. Sam projekt procjenjuje se na 600 milijuna eura, a uz terminal bi se gradila i termocentrala vrijedna 500 milijuna eura. Čačić je kazao da je emir naložio ministrima da odmah počnu pregovore o terminalu, a da se on susreo s ministrima gospodarstva, energetike, turizma i voditeljem odjela za poljoprivredu te dogovorio daljnje korake. Iduća tri tjedna definirat će se lista pitanja nakon čega ministri iz Katara dolaze u Zagreb. – Uzet ćemo najbolje svjetske konzultante kako bismo zajedno definirali uvjete dobave plina, partnere i financiranje – istaknuo je Čačić. Dogovorena je dugoročna dobava plina, a investicija u lng terminal, nada se Čačić, trebala bi se definirati do proljeća i emirova dolaska u Rijeku na otvorenje Islamskog centra. Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga general Drago Lovrić susreo se s prvim čovjekom oružanih snaga u Kataru. Domaćin je zainteresiran za 300-tinjak borbenih vozila te im je predstavljeno borbeno vozilo koje izrađuju u Đuri Đakoviću. Vrijednost tog posla gotovo je identična investiciji u terminal na Krku.

– Razgovarali smo o vojno-tehničkoj suradnji te obrazovanju i edukaciji kadrova – kazao je Lovrić i dodao da domaćine zanima sve, od kaciga, pušaka, patrolnih brodova do strojeva za razminiranje i borbenih vozila. Uskoro će u Hrvatsku stići dvije stručne vojne delegacije iz Katara koje će snimiti mogućnost suradnje u vojnoj industriji. Josipović i Lovrić svojim su domaćinima poklonili najnoviji model HS Produktova pištolja te časnički bodež.

>>Nakon 10 godina pregovora, LNG terminal na Krku postao prioritet

Komentara 62

VL
Vlaskovulicanec
13:09 13.11.2012.

Pazite ove budale Cacica: dozvoliti gradnju termoelektrane kraj terminala na Krku???????? A turizam na Kvarneru????????

Avatar Bjesomar
Bjesomar
07:35 13.11.2012.

Ajd,fala ku..u da se nesto krece po pitanju industrije. Sad ne treba stati na tome nego dovuci jos pravih investitora ali iz proizvodnje a ne golfere i hotelijere. Toga vec imamo i previse.

ES
EU-SPIJUN
08:41 13.11.2012.

I iran trazi partnere unutar EU zasto i to nebi iskoristili......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije