Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Ekoproizvodi i u krizi i recesiji imaju siguran plasman i kupce

Samo za uporne. Toleriraju se samo biorazgradiva ekološka sredstva, a korov se u kukuruzištu nerijetko plijevi i ručno
29. listopada 2012. u 12:00 2 komentara 295 prikaza
antun čeh
Foto: Goran Jakuš/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Na njivama pokraj samoborskog Strmca, sjetva ekološkog ječma Antuna Čeha u punom je jeku. Taj elektrotehničar i strojarski specijalist po struci dobro zna da se od 10-ak hektara, makar i ekološke proizvodnje, ne može živjeti, pa svoj poljoprivredni biznis više doživljava hobijem uz redovit posao u smjenama u jednom poduzeću.

Od polja do starog mlina

– Jednostavno volim kad se jede zdravo – smije se Čeh.

Ideja o proizvodnji ekološke ječmene kaše i kukuruznog brašna i ljubav prema zemlji uskoro su mu se i te kako isplatili i danas je jedan od glavnih dobavljača tih proizvoda za Biovegu, koja osim lanca trgovina Bio&Bio odnedavno ima i cjelovitu liniju ekoloških proizvoda Ekozona u suradnji s vodećim hrvatskim trgovačkim lancem Konzumom. I Biovega i Konzum svjesni su, naime, da su se ekološki proizvodi pokazali otpornima na krizu i recesiju, i unatoč višoj cijeni oko 30%, bilježe daljnji rast, čemu je potvrda i posljednji shopping monitor GfK, prema kojemu 7% potrošača u Hrvatskoj smatra da za organski proizvedenu hranu, koja se u nas procjenjuje na oko 200 mil. eura, vrijedi platiti više.

Oko ekološke proizvodnje koja, naravno, nosi i ekološki certifikat i pod stalnim je nadzorom, Čeh ima i pet puta više posla nego konvencionalni poljoprivrednici. Samo su oranje i priprema tla isti kao u konvencionalnoj proizvodnji, a za ostalo treba puno više brige i truda, od berbe i pripravaka za prihranu bilja, od biljnih čajeva i gnojnica od koprive, stolisnika... do ručnog plijevljenja i kultiviranja čak 50 do 60.000 stabljika kukuruza po hektaru gdje i korov sretno raste, pa se ne smiju zapustiti. Na kraju sve završi u starom kamenom mlinu u Strmcu i meljavom na starinski način, koji njegovu zrnju daje dodanu vrijednost i kvalitetu i siguran plasman putem Ekozone, gdje je svoju tržišnu nišu našla i proizvođačica ekoloških pekmeza i sokova Marica Jug. Osnova za brend njezina obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva (OPG) Maričin eko sok je, priča ona, jabuka u različitim kombinacijama s bazgom, kruškom, ciklom, mrkvom, marelicom..., a slično je i s pekmezima.

Prodaju ne prati i profit

– U današnje vrijeme, kada je novac vladar svijeta, izgubila su se ili se zanemaruju mnoga ljudska pravila vrijednosti i morala. Upravo kroz ekološki pristup proizvodnji, preradi, poštenom trženju, hrani, kozmetici, predmetima za svakodnevnu upotrebu, može se vratiti dostojanstvo proizvođaču, radniku, trgovcu i kupcu – smatra Marica Jug, ističući kako nije željela biti među onima koji čekaju da se stvari dogode, već je i sama htjela dati skromni doprinos boljoj i nezagađenoj budućnosti planeta. S Biovegom ima godišnji ugovor za oko 70 tisuća litara različitih Ekozona sokova, a od ove godine i za četiri vrste pekmeza te jabučni ocat. Preko Biovege, tvrdi, plasira i dvije trećine svježeg voća, a da se sve to isplati najbolje pokazuje činjenica da iz godine u godinu bilježi rast potražnje i povećava proizvodnju, i uz višu cijenu. No, ona ipak, tvrdi gospođa Marica, ne prati i porast troškova proizvodnje te ni unatoč većoj potražnji nema veće dobiti.

Cijelu godinu u OPG-u radi troje stalno zaposlenih, a veći dio godine i četiri do pet sezonaca, kojima pomaže i obitelj Jug. S nekoliko istomišljenika i proizvođača ekološkog voća OPG je osnovao i Zadrugu Eko voće kako bi povećali hrvatsku ekoproizvodnju, koja ne tolerira umjetna gnojiva, sintetičke pesticide, insekticide i herbicide te ne ugrožava okoliš.

Organsko vrijedi U preradi voća ne kori

Organsko vrijedi

U preradi voća ne koriste se nikakvi dodaci osim askorbinske kiseline (vitamin c), i to samo kod nekih proizvoda. U pekmeze se dodaje smeđi ekološki šećer, što je istaknuto na etiketi. Svi proizvodi podliježu kontrolama na nekoliko stotina aktivnih tvari, teške metale, a rade se i mikrobiološke te analize hranjivih tvari – kaže Marica Jug. Tu su i analize tla te lista zbog preporuke za gnojidbu ekološkim gnojivima, dok se u preradi nastoji sačuvati što više prirodnih svojstava proizvoda. U Biovegi ističu kako proizvodi unutar brenda Ekozona ne sadrže GMO, potpuno se prirodni, bez aditiva i pesticida, a ono što čini i njihovu dodanu vrijednost jest pakiranje koje, osim osnovnih informacija o proizvodu, donosi i recepte “iz riznice Makronovinih recepata”. Istraživanja su pokazala da organsku hranu u RH najčešće kupuju potrošači višeg obrazovanja i veće platežne moći. Čak 40% ispitanih slaže se da vrijedi kupovati organsku hranu.

ZADIRANJE U PRIVATNOST
Skandal na granici: Novinara Večernjeg lista policija skinula do gola zbog filtera za cigarete
Renault Zoe
U POTRAZI
Od Samobora do Ivanić Grada: Kako smo tražili najbolje jagode?
  • Bandit:

    Prosto nemogu da vjerujem da je ovo eko proizvod ,po meni budalastina..i ovaj veliki Hrvatski farmer zasto svoje radno mjesto ne ustupi nekom mladom covjeku a primati debele poticaja i raditi na zemlji a toliko mladi bez posla ,gdje je ... prikaži još!ez posla ,gdje je tu moral.....Sumljam da bi se taj bavio ekoproizvodnjom da nema poticaja kao i vecina ovi danasnji farmera za njih je samo farmingsimulator..

  • lutomirski:

    EKO proizvidnja, velika prevara, ali ljudi hoce da budu prevareni, zato je velika potraga za tim proizvodima....