Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
smjena Slavka Linića

Ekonomski stručnjaci: Novi su porezi neizbježni

novac
Foto: Goran Ferbežar/PIXSELL
07.05.2014.
u 13:59

Gospodarstvo i poreznici više neće biti pod utjecajem Katančićeve jer Lalovac nema tu snagu, nego pod izravnim patronatom Banskih dvora

Smjer fiskalne politike neće se mijenjati nakon odlaska ministra financija Slavka Linića. Niti će biti manji porezi, niti će se bitnije promijeniti politika Ministarstva financija. Porezna nam je politika reaktivna i, dok god nema reformi koje vode u smanjenje rashoda države, ni Linić ni Boris Lalovac, koji bi trebao uskočiti u Linićevu fotelju, neće moći smanjiti pritisak koji stvara prihodovna strana, odnosno nametanje novih poreza. Porezni smjer Hrvatske primarno je pod utjecajem procedure prekomjernog deficita pa će većina propisa na kojima je Linić inzistirao i koje je ugradio u Plan konvergencije na kraju i doživjeti svjetlo dana. U to vjeruje većina ekonomista s kojima smo razgovarali, a čak i oni koji su javno kritizirali Linića za njegova mandata danas kažu da smjena ministra financija može donijeti puno više štete nego koristi hrvatskoj labilnoj ekonomiji.

Pritisak Europske komisije

– U vrijeme pregovora s Europskom unijom jako je loše mijenjati ministra financija – poruka je konzultanta Marijana Kostrenčića, koji dodaje da mu je osobno žao što je Linić smijenjen. Da nije trebalo mijenjati ministra financija usred procedure prekomjernog deficita, slažu se i ostali ekonomisti, a ističu i da će Borisu Lalovcu nedostajati “iskustvo i gard” koji je imao Linić, a koji je nužan u natezanju s birokratima Europske unije. Procedura prekomjernog deficita nameće nove poreze pa ekonomisti ne vjeruju da će u tom dijelu Linićeva smjena išta značiti.

Dakle, generalni je stav da će povećanje trošarina, veće stope PDV-a, porezi na igre na sreću, strogoća naplate poreza i ostale mjere na prihodovnoj strani proračuna preživjeti Linićevu smjenu. Ipak, oprezni su u prognoziranju donošenja poreza na prihode od štednje jer smatraju da je kandidat za ministra manje sklon tom porezu nego njegov prethodnik. Upitan je, smatraju, i porez na nekretnine jer je ionako odgođen do 2016. godine, u kojoj će vladati neka druga vlada. Zato Zdeslav Šantić iz Splitske banke ističe da ne treba očekivati reformu poreznog sustava, nego da će se svi oni porezi koji su najavljeni i provesti.

– Porezi koji su najavljeni nakon izbora ovisit će prije svega o rezultatima izbora – poručio je Šantić pa dodao da se od Lalovca ne treba očekivati zaokret jer je fiskalna politika određena.

– Neovisno o ministru, fiskalna politika bez reformi ostat će jednaka. Stišće nas Europska komisija s jedne strane, a s druge strane raste nam dug tako da prostora za velike promjene nema – zaključio je Šantić. I dok Šantić misli da nema prostora za promjene, akademik Guste Santini poručuje Lalovcu da iskoristi priliku koja mu je dana kako bi otvorio široku javnu raspravu o poreznoj politici i za predizbornu kampanju SDP-a pripremi platformu korjenitih promjena. Iako se nije slagao s Linićem, Santini ipak ističe da mu je žao što odlazi jer se boji da Lalovac neće imati snage nametnuti se premijeru ni javnosti pa će postati “običan blagajnik”, a ne ministar financija. Iako komentiraju iz diskursa porezne politike, ekonomisti su ipak najviše u razgovoru isticali osobnost ministra Linića koji je brojne poteze povukao isključivo zbog svoje upornosti. Takva će osoba očito nedostajati i politici, ali i u gospodarstvu.

Suprotstavljeni stavovi

Jedini kojem Linić neće nedostajati sindikalni je čelnik Vilim Ribić koji zastupa sindikate javnog sektora. Linića je okarakterizirao kao osobu koja je agresivno reagirala na suprotstavljene stavove, a Lalovca je doživio kao staloženog, argumentiranog i racionalnog čovjeka s kojim dijeli ekonomske stavove. Čini se da je gospodarstvo izgubilo samo jednog osebujnog ministra financija kojega će nadživjeti svi njegovi porezi, ali i činjenica da su gospodarstvo i Porezna uprava pod prevelikim utjecajem politike. Jedino što će se uistinu promijeniti jest to, kako kažu, da neće biti pod utjecajem Katančićeve, nego pod izravnim patronatom Banskih dvora.

>> 'Sve su predstečajne nagodbe sad upitne, tražit će se revizije'

>> Linić o smjeni: To je odluka premijera i ja je prihvaćam. O svemu ću govoriti nakon 25. svibnja

Komentara 3

LU
lutomirski
15:36 07.05.2014.

dragi moji eto vam opet belaja, nece biti nikada bolje, opet ce doci neki koji nema pojma,umjesto da dignu place ,oni ih spustaju, umjesto da prepolove birokraciju da bi taj luksus ustedili oni nista,eh nejde to tako, narode bjezite iz te jebene drzave,pa necete vi ispasti njihovu uvjezbanjau ekonomije,nema covjeka u Hrvatskoj pa imo on 10 universiteta koji se barem malo razumije u ekonomiju jeden drzave,narod ce propast a interes je vec pao,nije niko lud da radi za vas neznalice i lopove..

LU
lutomirski
18:53 07.05.2014.

ne sanira se drzavni proracun ako se narod deset puta oporezuje....

DO
doktorica
07:55 09.05.2014.

nama treba jedna Merklerica i to hitno!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije