Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
stroga kontrola

EK neće biti blag u nadzoru restrukturiranja Uljanika

13.02.2018.
u 15:40

Pozitivnoj odluci Komisije pripomogli su i podaci da je Pula i Istra dio NUTS regije Južna Hrvatska, koja ima višu stopu nezaposlenosti od prosjeka EU, a uvažen je i značaj koji Uljanik ima za gospodarstvo Istarske županije

Restrukturiranje pulskog Uljanika bit će strože nadzirano nego što je bio slučaj u procesima koji završavaju u 3. maju, Brodosplitu i Brodotrogiru. Veću kontrolu trošenja potpora, na tjednoj razini, Europska komisija zahtijeva u odluci o odobravanju državnog jamstva za 96 milijuna eura sanacijskog kredita Uljanikovoj tvrtki Uljanik brodogradilište.

U odluci koju potpisuje članica Margrethe Vestager navodi se da će uz službeni sustav kontrole koji je uspostavljen za navedena tri brodogradilišta, a taj posao obavljala je državna tvrtka Hrvatska brodogradnja Jadranbrod, za Uljanikovu tvrtku trebati još odabrati i revizore koji će podatke o namjenskom korištenju potpora u Uljaniku skupljati na tjednoj razini.

Posao za Deloitte

Vlada je, inače, u svojoj odluci za jamstvo Uljaniku u siječnju predvidjela da ta kontrola bude mjesečna, a Europska komisija traži intenzivnije praćenje. Taj je posao, kako doznajemo, povjeren revizorskoj kući Deloitte, koju je temeljem odluke Vlade odabrala Uprava uz suglasnost ministarstava gospodarstva i financija.

U Bruxellesu su iz dostavljenih financijskih podataka ocijenili da Uljanik brodogradilište ne očekuje prihode u idućih šest mjeseci, te da ima značajne obveze koje dospijevaju na naplatu u tom vremenu, ponajviše u siječnju, uključujući i prema “majci” Uljanik Grupi, koja ugovara brodove i daje ih u podugovore Uljanik brodogradilištu.Europska komisija pristaje na privremenu potporu za održavanje likvidnosti, koju Uljanik brodogradilište mora zatvoriti u roku od šest mjeseci. Od Vlade Europska komisija stoga očekuje da joj kroz šest mjeseci dostavi potvrdu o zatvaranju jamstva ili programe restrukturiranja Uljanik brodogradilišta, ali i Uljanik Grupe ili pak plan likvidacije problematične tvrtke.

Što je pomoglo

Što se odnosa s 3. majem tiče, premda se u Hrvatskoj dvojilo oko odnosa i posebice pozajmica koje je 3. maj davao Uljaniku, Europska komisija je zaključila da se potpore koje je u pet godina dobivao riječki škver nisu usmjeravale u Uljanik, kao i da 3. maj nije pridonio krizi Uljanika. Pozitivnoj odluci Komisije pripomogli su i podaci da je Pula i Istra dio NUTS regije Južna Hrvatska, koja ima višu stopu nezaposlenosti od prosjeka EU, a uvažen je i značaj koji Uljanik ima za gospodarstvo Istarske županije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije