Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Uljanik je dobio 6 mjeseci da se pronađe strateški partner

Pulskom brodogradilištu od 2013. do 2016. odobreno je 960 mil. kuna državnih jamstava uz tržišne uvjete, tj. 80% država, 20% banke
24. siječnja 2018. u 10:25 4 komentara 443 prikaza
Uljanik
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

U bazi podataka Europske komisije pobrojena su 122 slučaja u kojima je Komisijina Glavna uprava za tržišno natjecanje provjeravala legalnost državnih potpora u Hrvatskoj, no malo koji je bio tako važan, i političarima, ali i radnicima koji su već praktički započeli pa privremeno obustavili štrajk, kao slučaj državne potpore za spas pulskog brodogradilišta Uljanik, potpore koju je Komisija odobrila prekjučer poslijepodne.

Flego, Miletić i Jakovčić Veliki značaj brodogradnje Istarski čelnici vjeruju u budućnost Uljanika

Odgovori Komisiji

Bez dozvole Komisije Vlada ne bi mogla dati državno jamstvo Uljaniku za zajam od 96 milijuna eura, a bez tog zajma Uljaniku je prijetio stečaj. Uprava Uljanika ranije je obećala da može isplatiti zaostale plaće u roku od dva dana nakon suglasnosti EK na državno jamstvo za zajam, od kojega će također platiti i dobavljače te tako zadržati likvidnost brodogradilišta za vrijeme izrade plana restrukturiranja.

Uljanik
1 / 8
Radnici Uljanika traže ostavku Uprave i nakon odobravanja kredita

Što se događalo u pozadini, dok je Komisijina Glavna uprava za tržišno natjecanje proučavala legalnost državne potpore Uljaniku? Hrvatska Vlada komunicirala je s Komisijom radeći na tome da dobije suglasnost. Uljanik je zajedno s Ministarstvom gospodarstva i Ministarstvom financija detaljno odgovorio na pitanja EK u tri kruga, održan je niz sastanaka između predstavnika ministarstava i EK te se tako došlo do odluke, rekla nam je potpredsjednica Vlade Martina Dalić.

– Glavni razlog zašto je država predložila EK da se Uljaniku odobri potpora jest to što je od 2013. do 2016. godine Uljaniku odobreno 960 milijuna državnih jamstava uz tržišne uvjete, tj. 80 posto država, a 20 posto banke. Dakle, država je značajno izložena Uljaniku i, da bismo spriječili da to sve padne na teret poreznih obveznika, treba provesti restrukturiranje. Država je pokrenula proceduru koja uključuje upravo to; državnu pomoć uz uvjet restrukturiranja i strateškog partnera – rekla je Dalić.

uljanik Dobra vijest! Europska komisija odobrila državnu potporu za Uljanik

U tiho lobiranje upustio se i IDS-ov eurozastupnik Ivan Jakovčić. On je početkom prosinca bio dio delegacije europskih liberala koja je posjetila povjerenicu Margrethe Vestager, liberalku koja je u EK zadužena za resor tržišnog natjecanja, i tada joj je Jakovčić spomenuo dvije teme – Uljanik i nastavak gradnje Istarskog ipsilona, za koji Komisija također treba dati suglasnost jer je ugovor s koncesionarom Bina-Istrom takav da sadrži element državnih potpora.

Razvoj škvera bez pomoći

Jakovčić je jučer, zajedno s gradonačelnikom Pule Borisom Miletićem i istarskim županom Valterom Flegom, u sjedištu EK održao sastanak s čelnicima Komisijine Glavne uprave za tržišno natjecanje upravo na temu brodogradnje.

– Uljanik je već primio nekoliko pisama namjere mogućih strateških partnera. Vjerujem u Uljanik, radnike i znanje koje se u škveru prikuplja više od 160 godina. Siguran sam da će se naći strateški partner spreman dokapitalizirati tvrtku i omogućiti da se Uljanik i bez državne pomoći može nastaviti razvijati – rekao je Miletić.

Pogledajte i što će se promijeniti uvođenjem eura i hoće li sve poskupjeti:

Uljanik
1 / 10
1. Rast će cijene u kafićima, restoranima, rekreaciji...
Uljanik Zahtjev Vladi i Upravi Uljanika Hrvatski laburisti: U što kraćem roku isplatite plaće radnicima uljanik Brodogradilište Nakon odluke Europske komisije, štrajk radnika Uljanika 'u mirovanju' Martina Dalić ministrica Dalić: 'Uljanik treba što prije pristupiti restrukturiranju i izboru strateškog partnera'

Proces treba dovršiti

Da bi cijeli proces bio uspješan, mora se dovršiti onako kako to traži procedura odobravanja državne pomoći, odnosno strateški se partner mora odabrati u roku od 6 mjeseci – rekla nam je potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić. Ako nema strateškog partnera, Uljanik bi kredit morao vratiti u roku od 6 mjeseci, što je rok za ulazak strateškog partnera.

Uljanik je već primio nekoliko pisama namjere mogućih strateških partnera. Vjerujem u brodogradilište Uljanik, u njegove radnike i znanje koje se u škveru prikuplja već više od 160 godina. Siguran sam da će se naći kvalitetan strateški partner spreman dokapitalizirati tvrtku i omogućiti da se Uljanik i bez državne pomoći može nastaviti razvijati, rekao je Boris Miletić.

EUROPSKO PRVENSTVO
Hrvatska je u finalu!!! Norveška pala nakon povijesne drame, Musa zabio u posljednjim sekundama!!
Grawe
PRIHVATI IZAZOV
Izazov za sve trkače koji žele pomoći drugima
 • propalismoFranjoskroz:

  Znaci 6 mjeseci treba da se pojede 96 miliona eura?Ovi bolje jedu novce nego Petrikemija

 • Avatar nekakav
  nekakav:

  koji su to mogući strateški partneri uljanika? da ih imate, rekli bi barem dva imena, al ih nemate. sve je ovo jedan blef, koji će trajati 6 mjeseci, a onda prosvjedi i bankrot, tj. stečaj. debeljak vas ne želi, ima ... prikaži još! previše problema sa brodosplitom. a ono što je rekao pred par dana je zastrašujuće, on naime tvrdi da je ionak cijelu brodogradnju u nas spašavala bosna, tj. radnici iz bih. naši očito samo iznajmljuju sobe po jadranu.... ajmo prihvatiti tužnu spoznaju da ne možemo imati par brodogradilišta, jer bez stalne državne pomoći ne mogu opstati. a vremena kad se ugovori neki brod sa unaprijed uračunatim gubitkom cca 20% vrijednosti broda, jer će država to sanirati, su završila. nego, kako to kooperanti ne propadaju zbog toga što uprava uljanika ugovori brod ispod cijene? zašto uprava sa kooperantima nije ugovorila poslove ispod cijene? :)

 • nogogaz:

  nek se vidi kapitalisticka raskoš!