Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Fondovi EU

Dukat uči kooperante kako da uzmu novac iz IPARD-a

dukat
Petar Glebov/Pixsell
07.04.2010.
u 15:39

IPARD programom predviđeno je sufinanciranje samoodrživih, profitabilnih projekata bespovratnim sredstvima u iznosu od 150 milijuna eura od kojih se veći dio odnosi upravo na Mjeru 101., točnije na mljekarski sektor.

Kooperanti Dukatove KIM mljekare u Karlovcu od danas uče kako da dođu do novca iz pretpristupnog fonda Europske unije IPARD, priopćili su iz Dukata uz najavu kako će sličnu edukaciju organizirati uskoro i za ostale kooperante u sastavu Dukat mliječne industrije.

- Svrha radionica je informirati proizvođače mlijeka o IPARD pretpristupnim programima EU i mogućnostima koje oni nude u dijelu primarne proizvodnje mlijeka - rekao je Antun Milić, direktor otkupa i razvoja primarne proizvodnje mlijeka Dukata.

IPARD programom predviđeno je sufinanciranje samoodrživih, profitabilnih projekata bespovratnim sredstvima u iznosu od 150 milijuna eura od kojih se veći dio odnosi upravo na Mjeru 101., točnije na mljekarski sektor. Prioriteti IPARD programa svrstani su u poboljšanje tržišne efikasnosti i provedbe EU standarda, pripremne aktivnosti za provedbu poljoprivredno-okolišnih mjera te razvoj ruralne ekonomije.

Najveću vrijednost pretpristupnog programa IPARD u Dukatu vide upravo u dijelu poboljšanja tržišne efikasnosti proizvođača mlijeka kojima je iz tog fonda EU ponuđena mogućnost bespovratnog sufinanciranja primarne proizvodnje mlijeka i prilagođavanje njihova poslovanja tržišnim uvjetima, objasnio je Milić.

KIM mljekara Karlovac, koja je u sastavu Dukata od 2008., danas surađuje s više od 1000 proizvođača mlijeka s područja Karlovca i Karlovačke županije od kojih je u 2009. godini otkupila 18 milijuna kilograma svježeg sirovog mlijeka. Unazad godinu dana proizvodnja mlijeka po kooperantu povećana je s 1727 kilograma mjesečno na 2051 kilograma mlijeka. Unatoč nepovoljnim tržišnim okolnostima, lani su počeli modernizacija i povećanje proizvodnih kapaciteta KIM-a vrijedni 20 milijuna eura, a završetak radova predviđen je polovicom ove godine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije