Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mlijeko

Dukat na tržište lansirao prvo hrvatsko bio mlijeko

'fontana1_nnn_unu_100511'
''
12.05.2011.
u 13:09

Dukatovo BIO mlijeko zasad će stizati s četiriju slavonskih farmi koje u prosjeku u ekološkom uzgoju drže po stotinjak krava, a još ih je nekoliko u procesu certifikacije. U prosjeku se otkupljuje 1500 litara po farmi na dan.

Mliječna industrija Dukat na domaće je tržište lansirala prvo hrvatsko mlijeko iz ekološke proizvodnje, još jedan novitet kojim mljekare nastoje zaustaviti negativan trend pada proizvodnje, ali i potrošnje mlijeka u RH.

Zasad četiri farme

Alen Fontana, generalni direktor Dukata za RH, kaže kako preobrazba konvencionalne u ekološku poljoprivredu nije nimalo laka ni jednostavna. Zahtijeva znatna ulaganja, nova znanja i kontinuiranu edukaciju proizvođača, tako da su tek danas, zahvaljujući sustavnim ulaganjima u sektor ekološke poljoprivrede Dukata i resornog Ministarstva poljoprivrede, stvoreni uvjeti za početak proizvodnje i prerade mlijeka iz ekološkog uzgoja u dostatnim količinama za hrvatsko tržište, na kojemu su se do sada ekološko mlijeko i mliječni proizvodi prodavali isključivo iz uvoza.

Dukatovo BIO mlijeko zasad će tako stizati s četiriju slavonskih farmi koje u prosjeku u ekološkom uzgoju drže po stotinjak krava, a još ih je nekoliko u procesu certifikacije. U prosjeku se otkupljuje 1500 litara po farmi na dan, no u Dukatu su, tvrde, sigurni da će jačanjem ekološke osviještenosti potrošača u nas kontinuirano rasti i potražnja za prehrambenim proizvodima iz ekološkog uzgoja, ali i broj ekoloških mliječnih farmi.

Ekološka poljoprivreda nije samo trend, ona predstavlja našu budućnost, dok u razvijenim zemljama već danas zauzima znatan udio u ukupnoj poljoprivrednoj proizvodnji. Očuvanje plodnosti i zdravlja tla te čiste vode i biološke raznolikosti vrijednosti su s kojima se potrošači identificiraju – kaže Fontana. Ističe kako ekološka proizvodnja mlijeka, koja je velik korak naprijed u domaćoj mliječnoj industriji, podrazumijeva kompleksan sustav uzgoja mliječnih krava temeljen na strogim načelima ekološke proizvodnje.

Utrka za kvote

Farme certificirane za takvu proizvodnju predstavljaju zatvoreni ekološki sustav – od ekološke biljne proizvodnje za prehranu životinja, proizvodnje prirodnih fertilizatora tla, ekološke i cjelovite prehrane životinja do proizvodnje ekološkog mlijeka koje će nositi oznaku hrvatskog ekoproizvoda, jamstvo da je proizvedeno sukladno Zakonu o ekološkoj proizvodnji i označavanju ekoloških proizvoda RH.

S ciljem povećanja proizvodnje mlijeka za najmanje 15 milijuna litara i iz konvencionalnog uzgoja krava te što većih individualnih kvota koje će im se dodijeliti ulaskom u EU, Dukat od prosinca 2010. kooperantima s proizvodnjom većom od 30.000 litara mlijeka godišnje subvencionira kupnju više od 4000 junica. Fontana kaže kako je interes dobar. Do sada je uz Dukatovu subvenciju nabavljeno 1200 junica.

Komentara 6

TV
tvrtko
07:53 13.05.2011.

negativan trend pada proizvodnje, ali i potrošnje mlijeka u RH,pa šta ću im ja kad mi je žuja jeftinija od litre mlijeka!!!

KA
kajinx
20:49 12.05.2011.

\"fertilizatora\", Hrvatski: gnjojiva.

Avatar cluesblues
cluesblues
22:31 12.05.2011.

pa vec smo na primjeru irokeza vidli kak se dobiva certifikat za bio proizvod - za sitnu lovu mozes kupit i potvrdu da uran iz nuklearke nije radioaktivan - tak da je to bio mllijeko samo porez na bedake....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije