Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Dukat na tržište lansirao prvo hrvatsko bio mlijeko

Dukatovo BIO mlijeko zasad će stizati s četiriju slavonskih farmi koje u prosjeku u ekološkom uzgoju drže po stotinjak krava, a još ih je nekoliko u procesu certifikacije. U prosjeku se otkupljuje 1500 litara po farmi na dan.
12. svibnja 2011. u 13:09 6 komentara 184 prikaza
'fontana1_nnn_unu_100511'
Foto: ''

Mliječna industrija Dukat na domaće je tržište lansirala prvo hrvatsko mlijeko iz ekološke proizvodnje, još jedan novitet kojim mljekare nastoje zaustaviti negativan trend pada proizvodnje, ali i potrošnje mlijeka u RH.

Zasad četiri farme

Alen Fontana, generalni direktor Dukata za RH, kaže kako preobrazba konvencionalne u ekološku poljoprivredu nije nimalo laka ni jednostavna. Zahtijeva znatna ulaganja, nova znanja i kontinuiranu edukaciju proizvođača, tako da su tek danas, zahvaljujući sustavnim ulaganjima u sektor ekološke poljoprivrede Dukata i resornog Ministarstva poljoprivrede, stvoreni uvjeti za početak proizvodnje i prerade mlijeka iz ekološkog uzgoja u dostatnim količinama za hrvatsko tržište, na kojemu su se do sada ekološko mlijeko i mliječni proizvodi prodavali isključivo iz uvoza.

Dukatovo BIO mlijeko zasad će tako stizati s četiriju slavonskih farmi koje u prosjeku u ekološkom uzgoju drže po stotinjak krava, a još ih je nekoliko u procesu certifikacije. U prosjeku se otkupljuje 1500 litara po farmi na dan, no u Dukatu su, tvrde, sigurni da će jačanjem ekološke osviještenosti potrošača u nas kontinuirano rasti i potražnja za prehrambenim proizvodima iz ekološkog uzgoja, ali i broj ekoloških mliječnih farmi.

Ekološka poljoprivreda nije samo trend, ona predstavlja našu budućnost, dok u razvijenim zemljama već danas zauzima znatan udio u ukupnoj poljoprivrednoj proizvodnji. Očuvanje plodnosti i zdravlja tla te čiste vode i biološke raznolikosti vrijednosti su s kojima se potrošači identificiraju – kaže Fontana. Ističe kako ekološka proizvodnja mlijeka, koja je velik korak naprijed u domaćoj mliječnoj industriji, podrazumijeva kompleksan sustav uzgoja mliječnih krava temeljen na strogim načelima ekološke proizvodnje.

Utrka za kvote

Farme certificirane za takvu proizvodnju predstavljaju zatvoreni ekološki sustav – od ekološke biljne proizvodnje za prehranu životinja, proizvodnje prirodnih fertilizatora tla, ekološke i cjelovite prehrane životinja do proizvodnje ekološkog mlijeka koje će nositi oznaku hrvatskog ekoproizvoda, jamstvo da je proizvedeno sukladno Zakonu o ekološkoj proizvodnji i označavanju ekoloških proizvoda RH.

S ciljem povećanja proizvodnje mlijeka za najmanje 15 milijuna litara i iz konvencionalnog uzgoja krava te što većih individualnih kvota koje će im se dodijeliti ulaskom u EU, Dukat od prosinca 2010. kooperantima s proizvodnjom većom od 30.000 litara mlijeka godišnje subvencionira kupnju više od 4000 junica. Fontana kaže kako je interes dobar. Do sada je uz Dukatovu subvenciju nabavljeno 1200 junica.

Zadar: Testiranje na Covid-19 u Općoj bolnici
PISMO OBIŠLO HRVATSKU
Prebolio COVID-19 pa otkrio što morate imati doma: 'Korona boli kao sam vrag'
NOVA REVOLUCIJA POLJOPRIVREDE
Star Trek na hrvatskoj njivi: Dronovi snimaju štetnike, AI zbraja kukuruz, traktor sam vozi...
 • tvrtko:

  negativan trend pada proizvodnje, ali i potrošnje mlijeka u RH,pa šta ću im ja kad mi je žuja jeftinija od litre mlijeka!!!

 • kajinx:

  \"fertilizatora\", Hrvatski: gnjojiva.

 • Avatar cluesblues
  cluesblues:

  pa vec smo na primjeru irokeza vidli kak se dobiva certifikat za bio proizvod - za sitnu lovu mozes kupit i potvrdu da uran iz nuklearke nije radioaktivan - tak da je to bio mllijeko samo porez na bedake....