Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOMOLJUBLJE I BIZNIS

Država Prpiću pomogla, a sad poziva na bojkot

Hrvoje Prpić
Foto: Marko Prpić/PIXSELL
1/2
18.02.2014.
u 07:52

Odbio sam ponudu da preselim proizvodnju u Njemačku u kojoj bih dobio i snažnu financijsku potporu, kaže Mate Rimac

Nakon što je Hrvoje Prpić objavio na Facebook-profilu da ga je Porezna neopravdano kaznila, da seli proizvodnju iz zemlje i da će svakome preporučiti da ne ulaže u našu zemlju, stajališta su o toj izjavi podijeljena. Ima onih koji tvrde da je Prpić izgovorio ono što ionako više ili manje muči sve poduzetnike, ali i onih koji misle da Prpić nema kredibilitet takvo što govoriti jer mu je Hrvatska omogućila pokretanje posla i stvaranje prvog kapitala, referirajući se pritom na njegov prvi biznis u HG Spotu temeljen na trgovini i uvozu dijelova od kojih su se slagala računala.

Izbacivanje s tržišta

Iako je po tom biznisu najpoznatiji, danas Prpić ima među tvrtkama i one razvojne i inovativne, namijenjene izvozu.

– Nije ni bitno tko se čime bavi, bit je problema da država koči poduzetnike. Svatko je od nečega krenuo – kaže nam jedan poduzetnik. I ovdje nije bitno tko je to izgovorio, nego to što te tvrdnje stoje i njih se ne bi trebali sramiti poduzetnici koji ih javno izgovaraju, nego Vlada koja narušava poduzetničku klimu. Ipak, Prpićeva poruka kao poznatog poduzetnika i opinion makera o neulaganju u Hrvatsku možda ipak nije najsretnije rješenje i sigurno može pojačati trend otvaranja tvrtki izvan zemlje. A to za Hrvatsku, koja vapi za malim poduzetništvom, nije dobro. Saša Cvetojević potvrđuje nam da seljenje dijela poslovanja iz zemlje nije neobično jer to u drugom koraku, nakon što su osnovali tvrtke u zemlji, radi velik broj ICT startup tvrtki.

– Tako traže strani ulagači znajući za probleme vezane za propise u Hrvatskoj – kaže Cvetojević. A zbog sve kompliciranijih propisa sigurno će se odmah otvarati tvrtke u inozemstvu.

– Prpićev potez ohrabrit će i potaknuti mnoge da učine isto jer su već sad na granici strpljivosti i prošli su iste torture Porezne uprave i sudstva kao i on. Takvih ima mnogo. Opće je poznato da su poduzetnici koji su tražili povrat poreza ili su svojim poslovanjem ugrozili posao nekoga koji je u sprezi s politikom dobili za vrat montirane porezne kazne koje su morali platiti, a rješenje o povratu čekali su godinama. To je bio legalan način izbacivanja poduzetnika iz biznisa – kaže Saša Jurković, direktor portala Posao.hr.

Male potpore

– Nedavno sam odbio seljenje proizvodnje u Njemačku koje bi pratila velika financijska potpora, a razlog je tome patriotizam – kaže Mate Rimac, izumitelj, poduzetnik te osnivač i direktor tvrtke Rimac Automobili. Kaže kako nije imao problema s državnim propisima, a dobio je i potpore u nekoliko poduzetničkih programa. Jedini je problem što su one znatno manje nego u inozemstvu. Dok su Rimčeve iznosile oko 100.000 eura, Tesla motors, primjerice, dobio je 450 milijuna dolara potpora. Važno je da država daje potporu poduzetništvu, kaže, prije svega za proizvodne djelatnosti, inovacije i razvoj.

Komentara 147

NB
Navrnuti Bracanin
09:46 18.02.2014.

Činjenica je da za legalno potraživanje preplačenog PDV-a država kreće u odmazdu i da se svi bojimo tražiti povrat. Ja sam poduzetnik 10 godina i nikad ga nisam zatražio iako radim uredno. Upravo kao i Prpiću bojim se da mi inspektor ne nađe neku tačku ili zarez krivo napisan i da me opali po đepu za iznos traženog PDV-a. Strpim se pa PDV ispeglam na nešto dužu stazu. E a sad pitanje svih pitanja. Da li je to normalno ponašanje u uređenoj EU državi? Nije i nema veze sa trenutačnom vlašću. Sve vlade su tu sramotnu rabotu prigrlile.

BA
banini
09:03 18.02.2014.

Na vlastitoj koži sam osjetio što znači tražiti povrat poreza od države. Povrat poreza sam tražio nakon 6 godina, radi zastare. Nakon što je država moj novac držala beskamatno 6 godina. A ja sam njima za svaki dan zakašnjenja automatizmom plaćao zateznu kamatu, pod stalnom prijetnjom blokade, ako se neplati. Postupak nakon zahtijeva za povratom preplaćenog poreza je bio gori negoli ijedan Staljinov ili Titov montirani politički proces. Čovijek osjeća toliku nemoć i poniženje od kojekakovih šuša iz porezne uprave da se to i neda opisati. Sramno i ponižavajuće.

PK
puši kurac
10:26 18.02.2014.

ne razumijem ovaj dio: "Prpić nema kredibilitet takvo što govoriti jer mu je Hrvatska omogućila pokretanje posla i stvaranje prvog kapitala!". na koji točno način mu je omogučila? nisu mu rekli nesmiješ otvorit firmu? jel to znači da tko godd otvori bilo kakvu firmu više nikad nesmije reč ništa protiv države jer mu je država, eto velikodušna kakva je, dozvolila da otvori firmu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije