Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Država Prpiću pomogla, a sad poziva na bojkot

Odbio sam ponudu da preselim proizvodnju u Njemačku u kojoj bih dobio i snažnu financijsku potporu, kaže Mate Rimac
18. veljače 2014. u 07:52 147 komentara 50476 prikaza
Hrvoje Prpić
Foto: Marko Prpić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Nakon što je Hrvoje Prpić objavio na Facebook-profilu da ga je Porezna neopravdano kaznila, da seli proizvodnju iz zemlje i da će svakome preporučiti da ne ulaže u našu zemlju, stajališta su o toj izjavi podijeljena. Ima onih koji tvrde da je Prpić izgovorio ono što ionako više ili manje muči sve poduzetnike, ali i onih koji misle da Prpić nema kredibilitet takvo što govoriti jer mu je Hrvatska omogućila pokretanje posla i stvaranje prvog kapitala, referirajući se pritom na njegov prvi biznis u HG Spotu temeljen na trgovini i uvozu dijelova od kojih su se slagala računala.

Izbacivanje s tržišta

Iako je po tom biznisu najpoznatiji, danas Prpić ima među tvrtkama i one razvojne i inovativne, namijenjene izvozu.

– Nije ni bitno tko se čime bavi, bit je problema da država koči poduzetnike. Svatko je od nečega krenuo – kaže nam jedan poduzetnik. I ovdje nije bitno tko je to izgovorio, nego to što te tvrdnje stoje i njih se ne bi trebali sramiti poduzetnici koji ih javno izgovaraju, nego Vlada koja narušava poduzetničku klimu. Ipak, Prpićeva poruka kao poznatog poduzetnika i opinion makera o neulaganju u Hrvatsku možda ipak nije najsretnije rješenje i sigurno može pojačati trend otvaranja tvrtki izvan zemlje. A to za Hrvatsku, koja vapi za malim poduzetništvom, nije dobro. Saša Cvetojević potvrđuje nam da seljenje dijela poslovanja iz zemlje nije neobično jer to u drugom koraku, nakon što su osnovali tvrtke u zemlji, radi velik broj ICT startup tvrtki.

– Tako traže strani ulagači znajući za probleme vezane za propise u Hrvatskoj – kaže Cvetojević. A zbog sve kompliciranijih propisa sigurno će se odmah otvarati tvrtke u inozemstvu.

goran filić GORAN FILIĆ: Ni magisterij s Columbije ne pali pred birokracijom alojz tomašević požega plamen POŽEŠKI ŽUPAN Tomašević: Najveći problem našeg gospodarstva je birokracija Mate Rimac CONCEPT ONE CNN u Svetoj Nedelji snimio reportažu o Rimcu

– Prpićev potez ohrabrit će i potaknuti mnoge da učine isto jer su već sad na granici strpljivosti i prošli su iste torture Porezne uprave i sudstva kao i on. Takvih ima mnogo. Opće je poznato da su poduzetnici koji su tražili povrat poreza ili su svojim poslovanjem ugrozili posao nekoga koji je u sprezi s politikom dobili za vrat montirane porezne kazne koje su morali platiti, a rješenje o povratu čekali su godinama. To je bio legalan način izbacivanja poduzetnika iz biznisa – kaže Saša Jurković, direktor portala Posao.hr.

Male potpore

– Nedavno sam odbio seljenje proizvodnje u Njemačku koje bi pratila velika financijska potpora, a razlog je tome patriotizam – kaže Mate Rimac, izumitelj, poduzetnik te osnivač i direktor tvrtke Rimac Automobili. Kaže kako nije imao problema s državnim propisima, a dobio je i potpore u nekoliko poduzetničkih programa. Jedini je problem što su one znatno manje nego u inozemstvu. Dok su Rimčeve iznosile oko 100.000 eura, Tesla motors, primjerice, dobio je 450 milijuna dolara potpora. Važno je da država daje potporu poduzetništvu, kaže, prije svega za proizvodne djelatnosti, inovacije i razvoj.

kostajnica
NA GRANICI EU
Tužna priča iz hrvatskog grada: 'Znate kakva je situacija kad je čak i gradonačelnik odselio'
Biciklisti
PROMO
Kako izabrati pravi bicikl
  • Navrnuti Bracanin:

    Činjenica je da za legalno potraživanje preplačenog PDV-a država kreće u odmazdu i da se svi bojimo tražiti povrat. Ja sam poduzetnik 10 godina i nikad ga nisam zatražio iako radim uredno. Upravo kao i Prpiću bojim se da mi ... prikaži još! inspektor ne nađe neku tačku ili zarez krivo napisan i da me opali po đepu za iznos traženog PDV-a. Strpim se pa PDV ispeglam na nešto dužu stazu. E a sad pitanje svih pitanja. Da li je to normalno ponašanje u uređenoj EU državi? Nije i nema veze sa trenutačnom vlašću. Sve vlade su tu sramotnu rabotu prigrlile.

  • banini:

    Na vlastitoj koži sam osjetio što znači tražiti povrat poreza od države. Povrat poreza sam tražio nakon 6 godina, radi zastare. Nakon što je država moj novac držala beskamatno 6 godina. A ja sam njima za svaki dan zakašnjenja automatizmom ... prikaži još! plaćao zateznu kamatu, pod stalnom prijetnjom blokade, ako se neplati. Postupak nakon zahtijeva za povratom preplaćenog poreza je bio gori negoli ijedan Staljinov ili Titov montirani politički proces. Čovijek osjeća toliku nemoć i poniženje od kojekakovih šuša iz porezne uprave da se to i neda opisati. Sramno i ponižavajuće.

  • puši kurac:

    ne razumijem ovaj dio: "Prpić nema kredibilitet takvo što govoriti jer mu je Hrvatska omogućila pokretanje posla i stvaranje prvog kapitala!". na koji točno način mu je omogučila? nisu mu rekli nesmiješ otvorit firmu? jel to znači da tko god ... prikaži još!d otvori bilo kakvu firmu više nikad nesmije reč ništa protiv države jer mu je država, eto velikodušna kakva je, dozvolila da otvori firmu?