Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Drastičan pad prerade nafte u Rafineriji Brod

U posljednje tri godine uvoz sirove nafte u BiH manji za 138 tisuća tona, a trend pada uvoza nastavljen je i u 2016. godini.
30. studenoga 2016. u 14:55 1 komentara 435 prikaza
Rafinerija Brod
Foto: Ivica Galović/PIXSELL

Dok građani Slavonskog Broda prosvjeduju zbog zagađenja iz Rafinerije nafte i prijete građanskim neposluhom ako se nešto ne poduzme, iz prekosavske tvornice stižu vijesti o drastičnom smanjenju proizvodnje. Portalcapital.ba navodi kako je u posljednje tri godine uvoz sirove nafte u BiH manji za 138 tisuća tona, a trend pada uvoza nastavljen je i u 2016. godini.

rafinerija PRERADA NAFTE Bosanskobrodska rafinerija pred propašću, je li to šansa za sisačku? Slavonski Brod Žele čist zrak Studija DHMZ-a potvrdila: Zagađivač je Rafinerija!

Podaci iz revizorskog izvješća te tvrtke za prošlu godinu govore kako je tijekom 2015. Rafinerija Brod preradila 913 tisuća tona sirove nafte ili 77 tisuća tona manje nego 2014. godine, kada je prerađeno 990 tisuća tona.

- Prihodi od prodaje učinaka povezanim pravnim osobama u poslovnoj 2015. godini iznose 83,5 milijuna KM (oko 334 milijuna kuna) i u najvećem dijelu, u iznosu od 83,4 milijuna KM, odnose se na prihod ostvaren od uslužne prerade sirove nafte za povezano pravnu osobu Optima Grupu – navodi se u izvješću.

Inače, Rafinerija je u prvih devet mjeseci ove godine zabilježila gubitak od 37,9 milijuna maraka, što je za 28,2 milijuna manje u odnosu na isto razdoblje lani. Time je akumulirani gubitak Rafinerije dosegao 557,5 milijuna KM. Prihodi su skoro prepolovljeni u prva tri kvartala ove godine i iznosili su 78,7 milijuna KM, dok su u istom razdoblju lani bili 144,2 milijuna KM.

VR Pole
EU FONDOVI
“Odlučili smo spojiti virtualnu stvarnost s turizmom i ponuditi svima pogled u prošlost”
  • krao_sam:

    Bolje da gazde ostvaruju ogromnu zaradu za sebe i svoje nego da stoka sitnog zuba u Brodu i Sisku dobiva rakove i tumore.