Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Bosanskobrodska rafinerija pred propašću, je li to šansa za sisačku?

Rusi nikada ne bi ni ušli u rafineriju u BiH da je MOL na vrijeme modernizirao rafineriju u Sisku, tvrdi naftni konzultant Umičević
09. prosinca 2014. u 08:15 3 komentara 2414 prikaza
rafinerija
Foto: Ivica Galović/PIXSELL

Onečišćavanju zraka u Slavonskom Brodu uskoro bi mogao doći kraj zbog “više sile”. Naime, prekosavska rafinerija nafte već je treći ovogodišnji kvartal zabilježila gubitak veći od 13,5 milijuna eura. Prema pisanju medija u BiH, akumulirani gubitak te kompanije sada je veći od 265 milijuna eura i znatno je premašio vrijednost njezina temeljnog kapitala, koji iznosi 212 milijuna eura. Uza sve to, rafinerija ima i 362 milijuna eura dugoročnih obveza, od čega najviše duguje Optima grupi, čiji je stopostotni vlasnik Neftegazinkor, koji je i njezin većinski vlasnik.

Naftni konzultant Jasminko Umičević pak tvrdi da je bosanskobrodska rafinerija u tehničkom bankrotu već dugo te kako, otkako su 2009. u nju ušli Rusi, nikada i nije pozitivno poslovala. Na pitanje što bi se dogodilo kada bi ta rafinerija prestala s radom, odgovara da bi to automatski otvorilo perspektivu za Rafineriju u Sisku.

– Tržište koje pokriva bosanskobrodska rafinerija, odnosno veći dio Republike Srpske i Cazinska krajina u Federaciji BiH, tradicionalna su tržišta sisačke rafinerije. Stoga bi njezinim gašenjem najviše profitirao upravo Sisak – kaže Umičević. Dodaje da Rusi nikada ne bi ni ušli u rafineriju u BiH da je MOL na vrijeme izvršio svoje obveze i modernizirao Rafineriju u Sisku.

>> MOL odmah želi ugasiti rafineriju u Sisku

>> 'Izgleda da rafinerija nije rentabilna i vlasnici nemaju interesa nastaviti posao'

A1
BRZINA JE VRLINA
3 razloga zašto je 5G tehnologija bitna za budućnost gaminga
 • Avatar tituš
  tituš:

  Pojma vi nemate o onome što seže izvan vašeg pogleda. Znate onoliko koliko će se bogatstva sliti u vaše džepove. Ova rafinerija crkava već godinama, na žalost naša također, zbog nebrige i neimanja vizije i zaštite domaće industrije, nije li ... prikaži još! isti slučaj sa plinovodom "južni tok", evo Rusi javili da ga ne će graditi, a naš LNG terminal ostao u onom zrakoplovu koji je došao iz Emirata zajedno sa Čačićem i predsjednikom Josipovićem. Hoće li pravednik kazati u kampanji do kuda je doveo ovaj projekt ili će nam to opet netko drugi uzeti??

 • than:

  Stavimo po strani naftne konzultantne koji mlate praznu slamu. Previse je rafinerija u Europi, to je jedina cinjenica... Sve ostalo su nagadjanja. Za sisacku se bojim nema buducnosti, jer nije modernizirana. Zasto nije, u to necu ulaziti.

 • balic:

  hahahah sad je Sisacka rafinerija kriva da su U BIH rafineriju prodali rusima za kikiriki ,zaduzeni i prezaduzeni da nisu u stanju bili modrenizirat Bosanskobrodsku rafineriju, dosli u tudju zemlju zagadjuju okolis i nanose stetu zdravlju gradjana.. A tko je ... prikaži još!e prodao rusima bosanskobrodsku rafineriju,mi?