Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
o 3. maju

Dragičević: Radnike nemamo pravo prepustiti slučaju

Vedran Dragičević portal (1)
Jurica Galoic/PIXSELL
26.02.2013.
u 13:23

Metalci upozoravaju da je trenutna zaposlenost kapaciteta 3.maja 30-40 posto i da je za opstanak brodogradilišta nužno ugovoriti gradnju dvaju brodova

Sindikat metalaca ustrajat će u zahtjevu da se dvama trećemajskim društvima, Tvornici motora i dizalica i Tibu, osigura normalno poslovanje i isplata plaća dok traje restrukturiranje BI 3.maj jer kupac, pulski Uljanik, nije zainteresiran za privatizaciju tih dijelova brodogradilišta. Metalci traže, kazao je danas u Rijeci Vedran Dragičević, predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske, i da u slučaju parcijalne privatizacije Agencija za upravljanje državnom imovinom pod čijom ingerencijom bi ta društva ostala provede njihovo restrukturiranje i privatizaciju te poštuje kolektivni ugovor koji vrijedi i za 3.maj.

-U slučaju da Agencija ne ispoštuje te zahtjeve tražit ćemo da radnici ostanu zaposlenici BI 3.maj , radi se o 500 ljudi i nemamo ih pravo prepustiti slučaju – poručio je Dragičević. U Sindikatu metalaca očekuju da se ugovor o preuzimanju dionica 3.maja od strane Uljanika potpiše početkom svibnja, no napominju da od Ministarstva gospodarstva traže da ih upozna s programom restrukturiranja i da poštuje socijalni sporazum.

Glavni sindikalni povjerenik u 3.maju Juraj Šoljić za četvrtak 28. veljače najavio je skup članova svih sindikata u krugu brodogradilišta s kojeg će Vladi poručiti da su protiv politike neugovaranja brodova, neisplate plaća i neizvjesne budućnosti. Govoreći o stanju u 3.maju Šoljić je naglasio da je trenutna zaposlenost kapaciteta 30-40 posto i da je egzistencija radnika ugrožena te je za opstanak brodogradilišta nužno ove godine ugovoriti gradnju dva broda.

Inače, u poduzećima metalske industrije u Primorsko - goranskoj županiji zaposleno je 4713 radnika, najviše u 3.maju i Viktoru Lencu, a prosjek plaća lani je bio 4817 kuna, osam posto manje od hrvatskog prosjeka. Zbog akutnog pomanjkanja posla zaposlenost kapaciteta je 30 posto što znači da je ugroženo više od 60 posto radnih mjesta u toj industriji, a isto se odnosi i na kooperantska poduzeća. 

>> Uljanik daje pismo namjere za 3. maj, Brodosplit čeka EK

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije