Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Drvoprerađivači

Domaći trgovci i proizvođači ujedinjuju se “protiv” Ikee

moskva1
Jolanda Rak Šajn
07.12.2010.
u 22:00

U Hrvatskoj je namještaj, u odnosu na druge tranzicijske zemlje, najskuplji, podaci su Eurostata, a u prodaji je samo 30 posto “domaćeg”

Hrvatski drvoprerađivači na domaćem tržištu kontroliraju manje od trećine tržišta, a domaće tržište drvne mase i peleta od drva uopće ne postoji. Dapače, većina ekološkoga goriva iz drvnih ostataka izvozi se u susjednu Sloveniju, koja tako ispunjava svoje obveze proizvodnje energije iz obnovljivih izvora. Stoga je krajnji čas da se zaštite interesi i tržišna pozicija drvne industrija, kažu u Drvnom klasteru, koji je danas u povodu toga predstavio i novoosnovana strukovna udruženja trgovaca namještajem te proizvođača peleta od drva i drvne biomase.

Konkurencija “iz garaže”

Povezivanjem glavnih aktera koji će utjecati na sektorska kretanja stvorit će se pretpostavke za veću uporabu proizvoda od drva i jačanje prodaje namještaja i drvnih peleta u RH, kaže direktor Drvnog klastera Marijan Kavran.

Domaće tržište – na kojemu nema ni preciznih podataka o stvarnoj prodaji namještaja, a čeka se i dolazak velikih stranih trgovaca poput Ikee – godinama je neuređeno i konfuzno. Prevladava uvozni namještaj loše kvalitete i “siva konkurencija iz garaža” pa je samo uređenijim odnosom trgovaca i domaćih proizvođača moguće primjereno organizirati distribuciju i povećati ponudu kvalitetnog namještaja u prodajnoj mreži, ali i svijest o kupnji domaćeg, s obzirom na to da je, prema istraživanju GfK, hrvatskim kupcima važna i kvaliteta proizvoda, a ne samo najniža cijena.

– Što se bolje organizirate, bolje i parirate nekome – kaže Željko Kenda iz Udruženja trgovaca namještajem, ističući kako sitni domaći trgovci ne mogu preživjeti dolazak velikih “igrača” na domaće tržište teško oko 650-700 mil. dolara. Prema podacima DZS-a, u devet mjeseci 2010. uvezeno je namještaja za 230 mil. dolara, 21% manje nego u istom razdoblju lani, a izvezeno za 226 mil. dolara, što je 11% više nego u 2009.

Najskuplje kod nas

Iako je proteklih godina tržište u nas raslo 10%, nema dvojbe da je padom uvoza znatno pala i ukupna potrošnja namještaja, koja bi na kraju prosinca mogla biti manja od 500 mil. dolara. Od svih tranzicijskih zemalja, u Hrvatskoj je namještaj najskuplji, navodi se u istraživanjima Eurostata, a prema istraživanjima stručnjaka sa Šumarskog fakulteta “domaćeg” je sve manje i samo ga je 30% u prodajnim salonima.

 

Komentara 14

AL
almador
22:41 07.12.2010.

Sad se Kenda nasao pametovati, a dok je uvozio poljsko smece i brao lovu , tada je sutio. Sve je to sprega, od Sumarskog i Grbica koji daje krive ateste i smece proglasava kvalitetom do Euroinspekta i njihovih muljatora, prodaje se sve i svasta a najmanje kvaliteta, pogledajte sve te centre, tipa Emezetta, Kika, lesnina, pola proizvoda je opasno za koristenje jer su nikakvi, no uvoze se jer atesti tvrde drugacije.

Avatar Aristarh
Aristarh
23:18 07.12.2010.

Domaći trgovci i proizvođači ujedinjuju se “protiv” Ikee Koja prozirna laž. Pravilno bi bilo: Domaći trgovci i proizvođači, skupa sa Lesninom i za račun Lesnine i sa Lesnininim korupcijskim fondovima, ujedinjuju se “protiv” Ikee

JA
Jaane
06:53 08.12.2010.

No, da. Domaći proizvođači se udružuju protiv Ikee, umjesto da im budu dobavljači i proizvode namještaj za njih....uz takav mentalitet u Hrvata nije ni čudo da nam je država na koljenima.Umjesto da proizvodimo, mi se \"udružujemo protiv\", štrajkamo i nee plaćamo radnike i dobavljače. Super!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije