Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
apel vladi

Domaći proizvođači pića traže smanjenje poreza s 40 na 30 kn

'29.04.2011., Kucerina 64/1, Giupp, Zagreb - Jasna Cacic, direktorica Giuppa.  Photo: Goran Stanzl/PIXSELL'
'Goran Stanzl/PIXSELL'
24.04.2013.
u 12:34

U Danskoj očekuju da će ukidanje posebnog poreza u industriji bezalkoholnih pića vratiti oko 5.000 radnih mjesta koja su izgubljena zbog negativnog utjecaja tog poreza na cijene bezalkoholnih pića u lokalnim trgovinama

Gospodarsko interesno udruženje proizvođača pića apelira na hrvatsku Vladu da još jednom razmotri novi zakon o Zakonom o posebnom porezu na kavu i bezalkoholna pića koji je početkom travnja upućen u saborsku proceduru. Podsjetimo, njime se predlaže zadržavanje visokog posebnog poreza od 40 kuna po hektolitru bezalkoholnog pića koji značajno opterećuje domaću industriju i prijeti gašenjem radnih mjesta.

U Europskoj uniji je dosad takvo oporezivanje imalo samo nekoliko zemalja. No i Danska, koja se u EU smatra pionirom uvođenja posebnog poreza na bezalkoholna pića, ovih je dana odlučila u potpunosti ukinuti taj porez uz obrazloženje da će time uvelike pomoći otvaranju novih radnih mjesta i rastu gospodarstva, poručuju iz GIUPP-a.

U Danskoj očekuju da će ukidanje posebnog poreza u industriji bezalkoholnih pića vratiti oko 5.000 radnih mjesta koja su izgubljena zbog negativnog utjecaja tog poreza na cijene bezalkoholnih pića u lokalnim trgovinama i odlaska Danaca u kupovinu bezalkoholnih pića u susjedne zemlje, Njemačku ili Švedsku, koje takav poseban porez nemaju.

– Posebni porezi na bezalkoholna pića su na zalasku i ukidaju ih Vlade i parlamenti diljem Europe. Nije dokazano da se tim porezima može utjecati na postizanje ciljeva iz domene javnog zdravstva, a istovremeno uništavaju radna mjesta i ekonomsku vrijednost – komentirao je potez Danske Alain Beaumont, glavni tajnik europskog udruženja proizvođača pića UNESDA.

U Hrvatskoj, slično kao u Danskoj, postoji izražena tendencija prekogranične kupnje koja će se potpunim ukidanjem postojećih barijera za prelazak državne granice i kupnju u susjednim zemljama, bez sumnje, samo još dodatno pojačati. Proizvodi koji su na domaćem tržištu opterećeni visokim poreznim nametima zbog kojih su skuplji nego u susjednim zemljama, kao što je to kod nas slučaj sa bezalkoholnim pićima, to će osjetiti na dodatnom padu prodaje. U GIUPP-u stoga apeliraju na Vladu i Hrvatski sabor da još jednom razmisle o smanjenju posebnog poreza na bezalkoholna pića u Hrvatskoj koji se i novim zakonskim prijedlogom želi zadržati na visokih 40 kuna po hektolitru pića.

Domaći proizvođači bezalkoholnih pića pritom, uvažavajući gospodarski trenutak koji ograničava značajnija smanjenja poreznih prihoda, apeliraju na smanjenje posebnog poreza sa 40 na 30 kuna po hektolitru bezalkoholnog pića.

– Upravo potez danske vlade i njihova argumentacija koja prati ukidanje posebnog poreza na bezalkoholna pića potvrđuje ono što u sektoru uporno govorimo. Domaći proizvođači bezalkoholnih pića posluju pod visokim općim poreznim opterećenjem koje nas na zajedničkom europskom tržištu, čiji sastavni dio uskoro postajemo, čini nekonkurentnim, a onda i neodrživim. U takvoj situaciji je svako porezno rasterećenje dragocjeno, dok s druge strane zadržavanje visoke razine poreznog opterećenja izravno ugrožava sadašnju razinu proizvodnje i zaposlenosti u industriji bezalkoholnih pića. Zato se nadamo da će Vlada ipak još jednom razmotriti mogućnost smanjenja ovog poreza kako bi na taj način pomogla domaćoj industriji pića – izjavila je Jasna Čačić, direktorica GIUPP-a.

>> Propadamo, od litre i pol soka država uzme pola

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije